http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/116504-riemu-repesi-%E2%80%9Dnain-moni-saa-toita%E2%80%9Dnyt siis kannattaa riemuita.
tulee töitä....
Kunta saa tuloja.
Mitenköhän siinä sitten käy kun siellä on puolalaiset virolaiset sun muut tekemässä ne työt.
Näin se rahalla menee rahalla on valtaa ja sillä saa tehdä mitä vain.
Riemu repesi: ”Näin moni saa töitä”
Pyhäjoen kunnanjohto oli tänään Helsingissä kuulemassa ydinvoimayhtiö Fennovoiman sijoitusratkaisusta. Ydinvoimala sijoitetaan Pyhäjoelle. Toinen vaihtoehto olisi ollut Simo. Pyhäjoen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Markku Kestilä kuvailee Fennovoiman tiedotustilaisuuden aikaisia tunnelmia Uudelle Suomelle:
- Katselimme tekniikan välityksellä, kun [hallituksen puheenjohtaja] Juha Rantanen esitteli asiaa. Hän sanoi, että molemmat paikkakunnat olisivat hyviä ydinvoimalalle. Täytyy sanoa, että silloin jännitys kyllä nousi hyvin korkealle salissa.
Kestilän mukaan kummankaan kunnan edustajat eivät etukäteen päätöstä tienneet. Pyhäjoella oli varauduttu molempiin vaihtoehtoihin.
- Kun hän sitten sanoi, että Pyhäjoki, niin polvet siinä itselläkin nytkähtivät. Valtavat hurraa-huudot ja taputukset alkoivat salissa, Kestilä kertaa.
Kestilästä tuntuu, että neljän vuoden työ on nyt palkittu. Olo on helpottunut.
”Tarjoamme kuntalaisille kakkukahvit.”
- Työllisyysvaikutukset ovat suuret. Tämä on varsin merkittävä päätös kunnalle ja koko talousalueelle, hän sanoo.
Pyhäjoen kunnanjohto on arvioinut, että rakennusvaiheessa laitos työllistää 25 000 henkilötyövuotta. Käytön aikana ydinvoimala työllistää 350–400 henkeä ja vuosihuoltojen aikana ylimääräiset tuhat ihmistä.
Rakennustyömaan lähistölle nousee rakentajakylä tuhannelle ihmiselle.
- Jos rakentajat sinne majoittuvat kuudeksi kuukaudeksi, ansioverotulot tulevat kunnalle. Ja laitoksen valmistuttua kiinteistöverotulot ovat merkittävät, Kestilä sanoo.
Kestilän mukaan arvioita on tehty Eurajoen esimerkkejä hyödyntäen. Pyhäjoen väkiluvun arvioidaan kymmenen vuoden aikajänteellä nousevan tuhannella pysyvällä asukkaalla. Nykyisin Pyhäjoella asuu 3400 ihmistä, joten lisäys olisi merkittävä. Viimeisten kymmenen vuoden aikana Pyhäjoelta on lähtenyt 400 asukasta.
Kestilä kertoo, että ydinvomalapäätöstä juhlistettaneen Pyhäjoella.
- Olemme suunnitelleet, että järjestämme kunnantalolla avoimien ovien päivät ja tarjoamme kuntalaisille kakkukahvit, hän sanoo.