PASIRADIO

Kirjoittaja Aihe: Turusta kulttuuripääkaupunki vuonna 2011  (Luettu 22956 kertaa)

Nasse

  • Sr. Member
  • ***
  • Viestejä: 703
  • Karma: +0/-0
Turusta kulttuuripääkaupunki vuonna 2011
« : Joulukuu 15, 2010, 17:41:43 ip »
Turusta kulttuuripääkaupunki vuonna 2011

http://yle.fi/uutiset/kulttuuri/2006/06/turusta_kulttuuripaakaupunki_vuonna_2011_207159.html

Suomen ehdokas Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2011 on Turku. Vuonna 2011 Euroopan kulttuuripääkaupunkeja on kaksi, toinen Suomesta ja toinen Virosta. Viron kulttuurikaupunki on Tallinna.

Turku ja Tallinna ovat vasta ehdotuksia. Virallinen päätös syntyy ensi vuoden syksyllä, kun EU:n kulttuuriministerit lyövät päätökset lukkoon. Käytännössä valinnat ovat kuitenkin selvät.

Suomalainen kaupunki on ollut Euroopan kulttuuripääkaupunki kerran aiemmin, vuonna 2000. Tuolloin Suomea edusti Helsinki.

Nyt ehdolla oli seitsemän kaupunkia: Jyväskylä, Lahti, Mänttä, Oulu, Rovaniemi, Tampere ja Turku. Suomalainen asiantuntijaraati suositti joko Turkua tai Rovaniemeä. Kulttuuriministeri Tanja Saarela (kesk.) valitsi näistä kahdesta Turun.

Valintaperustelujen mukaan Turun hakemus täyttää Euroopan kulttuuripääkaupunki -tapahtuman kriteerit. Lisäksi hakemuksessa esitetty ohjelmasuunnitelma hyödyntää kaupungin ja ympäröivän alueen ominaispiirteitä ja kaupunkiarkkitehtuuria. Useimmissa ohjelman hankkeissa toteutuu eurooppalainen ulottuvuus, jonka perustana on Itämeren kulttuuripiirin yhtenäisyys, opetusministeriö tähdentää. Virallinen valinta on vasta syksyllä 2007 Kulttuuripääkaupunkius on valtava satsaus sekä monien vuosien järjestelyjen että kymmenien miljoonien eurojen rahoituksen kannalta. Vuonna 2011 kulttuuripääkaupunkeja on joka tapauksessa kaksi, toinen Suomesta ja toinen Virosta. Viron ehdokas on Tallinna, joka peittosi kilpailun loppumetreillä Tarton. EU:ssa asia etenee niin, että kulttuurin asiantuntijoista kootaan lautakunta arvioimaan Suomen ja Viron ehdokkaita. Myös europarlamentti saa ottaa ehdokkaisiin kantaa. Komissio antaa lopuksi oman suosituksensa. Virallinen syntyy vasta syksyllä 2007, kun EU:n kulttuuriministerit lyövät valinnat lukkoon. Käytännössä Suomen ja Viron ehdottamat kaupungit erittäin todennäköisesti myös valitaan.
periksi ei anneta!!!!!