https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/21284496-163e-422e-9509-c6f31af8eb9dSuomen ympäristökeskus SYKE sai 2019 Viron kansainväliseltä jätesiirroista vastaavalta viranomaiselta tiedon, että Tallinnassa pysäytetystä jätekuormasta oli löytynyt jätteiden käsittelystä syntyvää alitetta.
Yrittäjällä ei ollut alitteen siirtämiseen vaadittavia lupia, ja hän oli ilmoittanut kuorman olevan kierrätettävää rakennus- ja purkujätettä. Tutkinnasta kävi ilmi, että epäillyt olivat kuljettaneet alitteen lisäksi yli 860 tonnia muuntajaöljyä Viroon toukokuun 2018 ja 2019 välisenä aikana.
Epäiltyyn rikoskokonaisuuteen liittyy myös toinen tapaus, jossa toiminnanharjoittajan epäillään vieneen vuoden 2018 aikana Viroon yhteensä 2600 tonnin vaaralliseksi luokiteltavaa jäteöljyä ilman lupaa.
Kolmas tapaus kävi ilmi suomalaisen yrityksen sisäisessä tarkastuksessa, josta paljastui, että heille tuotiin huhti-toukokuussa 2020 luvatonta jäteöljyä Virosta. Esitutkinnan mukaan epäillään, että Suomeen tuotiin Virosta yhteensä 670 tonnia jätettä 26 kuorman mukana.
Kansainvälinen ilmiö
Jätteet tulevat olemaan tulevaisuudessa ympäristörikollisuuden uhkakuvia myös Suomessa. KRP:n, SYKEn ja Tullin raportin mukaan maailmanlaajuinen laiton jätekauppa olisi tuotoltaan jopa yhtä suurta kuin huumausaineiden salakuljetus.
– Keski-Euroopassa rajat ylittävä jätteiden kuljetus ja "dumppaus" ovat vakavaa ja osittain järjestäytyneen rikollisuuden harjoittamaa toimintaa, jossa tavoitellaan suuria rikoshyötyjä, kertoo ympäristörikoskoordinaattori ja rikoskomisario Riku Lindqvist KRP:sta.
– Paljastettujen laittomien jätevientitapausten valossa voidaan päätellä Suomen olevan osana Keski-Euroopan rikosilmiötä.