on sähkönkulutus koko ajan kasvussa. On ihan olennaista tietysti kysyä, että mistä asiallisesti tuotettua sähkövoimaa saataisiin.
Omat lääkkeeni:
1. sähkön kulutuksen radikaali laskeminen. Tähän itse olen panostanut kotonani (laturit eivät ole 24/7 seinässä, lamput ovat energiansäästölamppuja, en lämmitä hellaa kovin usein jne).
2. Ydinvoiman rinnalla pitäisi tuoda uusiutuvia energiamuotoja mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman paljon ja pikkuhiljaa pyrkiä eroon ensin mainitusta. (Nyt rakennetaan sen sijaan vain voimalaa toisen jälkeen. )
Hella on monessa talossa puolet vuodesta poissa lämmityksestä. Ja jollakin se lämpökin pitää tuottaa. Eli ihan yksioikoisesti se ei ole aina pelkästään säästöä.
Latureitahan tulee mallia eko hiljalleen lisää. Tämä toki vähentää tuota tyhjäkäyntikulutusta. Mutta minimaallinen on sen vaikutus Suomen mittakaavassa. Paljon enemmän tekevät erilaisten laitteiden valmiustilat. Tästäkin voidaan säästää, mutta se pitäisi pääsääntöisesti ajatella suunnitteluvaiheessa.
Teollisuutta taas on todella vaikea pakottaa säästämään sähköä. Kallis energian hinta pakottaa tekemään tietyn suuruisia säästöjä, mutta pakottamalla säästetyt viimeiset watit voivat vaatia niin paljon investointeja, että on parempi siirtää koko tuotanto halpamaihin. Muutenkin Suomessa on paljon perusteollisuutta, joka vaatii paljon energiaa.
Ja kun nyt rakenteilla oleva voimala saadaan valmiiksi, niin edelleen ollaan osittain ilman kulutuksen kasvuakin Venäjän tuonnin varassa. Ja siellä on ydinvoiman tuotantokin varmasti omiamme riskialttiimpaa. Eli kulutuksen kasvu pitäisi pystyä kääntämään vahvasti negatiiviseksi. Silti jouduttaisiin pitämään mm hiilivoima ja muu fossiilisia polttava käynnissä. Ei järkevää sekään.
Vesivoimaa ei juuri voida rakentaa lisää, fossiilisien poltosta pitäisi ehdottomasti luopua, aurinkovoima on edelleen kohtuullisen keskeneräistä varsinkin näillä leveysasteilla käytettäväksi. Puuta ja turvetta ei todellakaan riitä kaikkeen ja tuulivoimakin tuntuu lehtiä lukien keräävän jokaisessa paikassa vastustusta. Lisäksi pitää ajatella, että mikä on sitä 24/7 ajossaolevaa perusvoimaa. Ydinvoima on tätä. Tuulivoima tai vastaavat taas täysin päinvastaisia. Tarvitsevat vielä käytännössä 100% tehostaan säätövoimana. Lisäksi tuulivoimaa rakennetaan ja sen käyttöä tuetaan osin valtion tuella.
Maalämpö on lämmityksessä yksi varteenotettava vaihtoehto. Ja vesistöistä saadaan myös vastaavalla tekniikalla lämpöä. Mutta Suomen järvet ovat varsin pieniä ja matalia. Eli ainakin suuremmalla lämmönotolla sellaisista on varmasti vaikutuksia.
Säästölampuista Pasi jo kertoikin tarpeellisen. Paitsi sen, että isossa osassa on vielä pitkään elohopeaakin. Eikä Suomen oloissa voi unohtaa myöskään säätä. Eli tavallisen lampun tuottama lämpö ei koko vuotta mene ainakaan kokonaan hukkaan ja taas säästölamppu toimii huonosti pakkasessa. Lisäksi samalla saadaan muitakin ongelmia.
Kyllä tässäkohtaa vaan paras ratkaisu olisi ydinvoimala mahdollisimman lähelle Helsinkiä. Niin, että laudelämpö voitaisiin käyttää kaukolämpönä. Muita varteenottevia vaihtoehtoja ei vaan yksinkertaisesti ole kukaan pystynyt esittämään.