Valokuvaaminen sallittu, kiitos!today
Hymyilytti tuo "hollola" ja siksi sen heitinkin tänne ...Kamerapuhelinten käyttö kiellettiin Satakunnan sairaanhoitopiirin sairaaloissa. Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio päätti vastikään, että
kännykkäkameroiden käyttäminen kuuluu sananvapauteen.
Samankaltaisia päätöksiä on saatu jo aiemmin Hatanpään ja Hollolan terveyskeskuksista. (kukakohan asialla)??Perusperiaatteen luulisi olevan selvä: valokuvaus on sallittu julkisilla paikoilla. Mutta tätä asiaa ei tunnuta ymmärtävän.
Räikeimmin sananvapautta tallotaan kaupoissa ja ostoskeskuksissa, joissa yritetään rajoittaa valokuvausta ja samalla kävellä perustuslain yli. Mutta kamerat tulisi nähdä mahdollisuutena, ei uhkana.
Jouduin vastikään kuvauskiellon uhriksi Tiimarissa. Kyseinen kauppa on tyttärieni ihmemaa. Itse en jaksa kauan rihkamasta innostua, mutta minulla oli kamera mukana, joten ajattelin ajankuluksi ottaa kuvia värikkäistä tavaroista. Melkein heti luokseni tuli myyjä, joka totesi että kaupassa ei saa ottaa valokuvia.
En ruvennut asiasta rähjäämään, mutta pidän kansalaisoikeuksien tallaamista vakavana asiana. Tiimari on tästä lähtien ostoboikotissa. Kolmen tyttären perheessä kyse ei ole ihan merkityksettömästä tulovirrasta kaupalle.
Mutta mitä jos valokuvaamista ei nähtäisi ongelmana vaan mahdollisuutena? Sen sijaan että kuvausta rajoitetaan voi siihen kannustaa. Samalla voi valjastaa nettiyhteisöt oman brändin edistämiseen.
Ajatellaanpa vaikka sairaalan odotushuonetta. Mitä jos se sisustettaisiin valokuvauksen kannalta? Seinille hienoja taustoja jotka vahvistavat sairaalan brändiä, ja pöytiin muotokuvavalaistus jonka avulla perheenjäsenet saavat hienoja kuvia sairaalassa viihtyvistä potilaista.
Vastaavasti Tiimari voisi valjastaa valokuvaajat oman brändinsä edistämiseen. Miten olisi kampanja "Valokuvaa kevät Tiimarissa"? Paras kaupassa otettu kuva saa palkinnoksi tavaralahjoja. Tai "Valokuvauksen yö Tiimarissa", jolloin voi paitsi harrastaa valokuvausta myös hankkia edullisesti rekvisiittaa kotiin.
Sitä mukaa kun kännykkä- ja digikamerat yleistyvät, tulisi niitä käyttää hyväksi, ei nähdä niitä uhkana.
Suomen kannattaisi nostaa profiiliaan maailmalla kannustamalla ihmisiä valokuvaamiseen. Nettiaikakautena tälle on loistavat mahdollisuudet, varsinkin jos tartumme toimeen ennen kuin muut oivaltavat asian.
En tiedä valokuvausta parempaa tapaa tuoda ainutlaatuinen ympäristömme ja kulttuurimme kaikkien maailman ihmisten nähtäville. Ja valokuvauksen avulla alamme itsekin nähdä, miten hieno ja ainutlaatuinen tämä maa on.
