PASIRADIO

Kirjoittaja Aihe: Jotai hyvää Turkuski  (Luettu 4907 kertaa)

pave

  • Vieras
Jotai hyvää Turkuski
« : Joulukuu 01, 2008, 22:25:16 ip »
Turkuun nousi iso biokaasulaitos ... ONNEA sinnepäin suomee
1.12.2008

maanviljelijöillä oli vuosituhannen vaihteessa ongelma, lietteitä "SIIS PASKAA" oli liikaa ja liettettä "SIIS PASKAA" tarvitseviä peltoja liian vähän....

Turussa vihittiin maanantaina käyttöön yksi Suomen suurimmista biokaasulaitoksista. Biokaasulaitosten määrä on lisääntymässä lähivuosina, sillä vireillä on kymmeniä hankkeita eri puolilla Suomea. Laitokset tuottavat mm. eläintilojen lietteestä sähköä, lämpöä ja tulevaisuudessa myös liikenteen polttoaineita.
Vehmaalaisilla maanviljelijöillä oli vuosituhannen vaihteessa ongelma. Maatalouden lietteitä oli liikaa ja liettettä tarvitseviä peltoja liian vähän.

Parikymmentä viljelijää päätti perustaa biokaasulaitoksen; ensimmäinen nousi Vehmaalle neljä vuotta sitten ja toinen vihittiin Turussa maanantaina.

Vehmaalla bioenergiaa tehdään maatalouden lietteistä. Turussa sähköä ja lämpöä syntyy Turun seudun asukkaiden jätöksistä. Jatkossa energian lisäksi tehtaalla tehdään myös kasviravinteita, mutta toistaisksi säädökset estävät yhdyskuntalietteen käytön lannotteissa.

Euroopan suurimmassa biokaasun tuottajamaassa Saksassa on 4 000 laitosta. Suomessa laitoksia on vasta kolmisenkymmentä, mutta vastaava määrä uusien laitosten rakentamisia on vireillä. Biovakallakin on laajentumissuunnitelmia ainakin Jämsänkoskelle, Nastolaan ja Lapualle.

Suomessa biokaasun käytön lisääntymistä on hidastanut tukien vähyys. Sähkönsyöttötariffikin on tulossa voimaan vasta vuonna 2010. Tätä ennen valtion pitäisi otaa kantaa myös biokaasujen käyttöön liikenteen polttoaineena.

Turun tehtaan putkista ympäristöystävällistä energiaa alkaa virrata sähkö- ja kaukolämpöverkkoon tammikuussa.


...
ja vaikka tämä kirjoitettiin PVI-tietoiskuna,.. niin tämä ei ole irvailua sinnepäin SUOMEA,...
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 01, 2008, 22:27:20 ip kirjoittanut pave »