PASIRADIO

Kirjoittaja Aihe: Turku: Nelonen -> E-kanavanippu 1.9.  (Luettu 9607 kertaa)

Viheraho

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Viestejä: 14977
 • Karma: +0/-0
 • Minä itte :)
  • Pasi Viherahon kotisivut - The homepage of Pasi Viheraho
Vs: Turku: Nelonen -> E-kanavanippu 1.9.
« Vastaus #7 : Marraskuu 05, 2007, 09:05:35 ap »
Voikos tollaiset suoravahvistimet hajota aivan yllättäen. Eilen iltapäivällä naapurin mummo tuli vaan kyselemään, että mikä mahtaa olla vikana kun televisiosta ei näy enää A ja B mux ollenkaan. No itselläni kun on parvekeella oma antenni niin ei taloyhtiön antennia ole pitäkään aikaa ollut kytkettynä digiboksiin niin piti sitten tarkistaa tilanne myös omasta boksita singaalitasot, Singaali oli kyllä 100% mutta laatu oli 0%.Kyllä ne voi.
Mutta sekin on nyt taas niin et mitata ne vaan pitää ni saa varman selvyyden.
Viina lahjoitukset Bitcoineina tänne :

1J4gaTHuHWqDxacq4HojEcLagiJWLJ5D8X

psa

 • Jr. Member
 • **
 • Viestejä: 131
 • Karma: +0/-0
Vs: Turku: Nelonen -> E-kanavanippu 1.9.
« Vastaus #8 : Kesäkuu 08, 2008, 21:44:30 ip »
Taas antenniasiaa Turun suunnalta, Antennin suuntauksella on merktystä Digi aikanakin on tämän jutun pääpointti :)

Vanhempani ovat jo pitkään tuskailleet DigiTV:n huonoa näkyvyyttä. Kanavat ovat näkyneet, mutta ajoittaista palkoitumistä on ollut. Varataajuutena on käytetty usein Tammelan lähettimen taajuuksia, vaikka antennia sinne ei ole suunttattukaan. Tammelan lähetin olisi toki lähempänä, mutta vanhempani eivät hyväksy Tammelan / Tampereen alueen paikallisia mainoksia :) ja ehdoton edellytys on nähdä myös Turku TV.

Nyt kun Turusta loppuvat vanha B nippu (kanavilta 49) ja C-nippu (kanavalta 29) 24.6.2008 niin antennin suuntausta piti alkaa todella tarkistamaan. Nämä taajuudet näkyivät virheellisella suuntauksella kohtalaisesti. Uudet taajuudet B-nippu kanavalta 54  ja C-nippu kanavalta 57 siirtyvät päälähettimen huippuun 1.4.2008 alkaen.

Niinpä rupasin tutkimaan antennin suuntausta ja tarkistin kompassilla sen suunnan, joka oli suoraan etelään. Sitten siirryin sisälle ja määrittelin Google Earth suoran linjan Loimaalta - Kaarinan Kuusiston DigiTV mastoon. Nykyinen antenninsuuta oli 60km päästä mitattuna 35 km pielessä ja osoitti jonnekin Halikon ja Paimion puoliväliin. Niinpä 14 millin kiintoavainlenkki taskuun ja takaisin katolle. Antennitangosta juuripultit auki ja antenni oikeaan suuntaan.

Seuraavaksi Digiboksin kippuun ja tehdasasetusten palautus. Ja kanavanippujen uudelleenviritys uusille taajuuksille. Nyt kun antenni oli käännetty oikeaan suuntaan myös C-nippu virittyi myös uudelle taajuudelle vaivatta. Vanhalla antenni suunnalla uusi C nippu kanavalle 57 ei virittynyt alkuunkaan. Finlux 420T boksi myös nopeutui kun se ei joudu enään niin paljon tekemään virheenkorjausta.

Lisäksi analogia aikana jo MTV3 oli lumisateinen sekä Nelonen ja SVT Europa oli lähes katselukelvottomat. Tästä vaivasta ei ole sitten kärsitty vain 21 vuotta sillä, Antenni oli suunnattu väärin silloin kun Kolmoskanava aloitti lähetykset 1987 ja silloin vanhempani hankkivat tehokkaan UHF antennin. Monesti olen aikaisemmin sanonut, että antennille on jotain tehdävä, että kanavat saataisiin näkymään, mitään ei tapahdu ennen kun itse ottaa asian hoitaakseen :)
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 08, 2008, 21:46:36 ip kirjoittanut psa »