PASIRADIO

Kirjoittaja Aihe: KOSKA EU ALKAA RIITÄMÄÄN KANSALAISILLE? UUSI ILMASTORAHASTO  (Luettu 1172 kertaa)

Viheraho

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 15039
  • Karma: +0/-0
  • Minä itte :)
    • Pasi Viherahon kotisivut - The homepage of Pasi Viheraho
Eu keksii kokoajan rahastoja ja tukipaketin omaisia rahan veto systeemejä.
Kuten joskus 10 vuotta sitten joku sanoi että EU on iso puhallus. Eikö vieläkään kansalla silmät aukene EU:n suhteen.
No tässä taas uutta hienoutta

Suomen vastustama ilmastorahasto menossa läpi EU:ssa, varoittaa kokoomusmeppi – ”Pelkään rehellisesti”

On näyttänyt todennäköiseltä, että EU:n uusi sosiaalinen ilmastorahasto menee läpi, ja nyt tilanne on käymässä kokoomusmepin mukaan toteen.

Ilmastorahasto. Niin kokoomusmeppi Petri Sarvamaa kuin Suomen hallitus ovat suhtautuneet torjuvasti uuteen EU-rahastoon. Arkistokuva.KUVA: CHRISTIAN CREUTZ
LUE MYÖS
Nyt tuli vihjeitä: Tuttu härnäyspaikka taas SDP:n käsissä – Suuntaako puolue oppositioon?
Sosiaalinen ilmastorahasto on menossa ensi viikolla läpi Euroopan parlamentissa, toteaa europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok).

Komissio ehdottaa uuden sosiaalisen ilmastorahaston perustamista. Ilmastotoimien sosiaalirahaston tavoitteena on vähentää tieliikenteen ja rakennusten erillislämmityksen päästökaupan negatiivisia vaikutuksia haavoittuvassa asemassa oleville kotitalouksille, mikroyrityksille ja liikenteen käyttäjille ja edistää irtautumista fossiilisista polttoaineista. Lisäksi rahaston tarkoitus on tukea heikossa asemassa olevia eurooppalaisia kotitalouksia ja yrityksiä ilmastonmuutoksen vaatimassa energiasiirtymässä.

Tilaa tästä Uuden Suomen maksuton uutiskirje – Lähetämme sinulle kiinnostavimmat jutut päivittäin.
Ajatus sosiaalisesta ilmastorahastosta esiteltiin alkujaan kesällä 2021 EU:n ilmastopaketin Fit for 55:n julkaisun yhteydessä. Köyhät EU-maat ovat olleet haluttomia suostumaan liikenteen ja lämmityksen päästökauppaan, jos sosiaalista ilmastorahastoa ei perusteta. Siksi on näyttänyt todennäköiseltä, että sosiaalinen ilmastorahasto menee läpi.

MAINOS   HRX 2023 | SILTA
Kyykkytehtaasta kumppaniksi
2020-luvun kumppanuus ei ole vendor managementtia, vaan ihmisten ja osaamisen kunnioitusta riippumatta siitä, minkä työnantajan nimi palkkakuitissa on

LUE MYÖS
Oppositiojohtaja väittää: Maria Ohisalon lausunto uudesta EU-tukivälineestä paljastaa hallituksen toimineen vastoin eduskunnan tahtoa
Täällä Bryssel: EU:n uusi tukipaketti nytkähti – Suomikin nieli sosiaalisen ilmastorahaston
Äläkkä repesi uudesta EU-välineestä – Sanna Marin: Suomi tyrmää sosiaalirahaston, valmis harkitsemaan ”solidaarisuuselementtejä”
Sarvamaa toteaa nyt Puheenvuoron blogissaan, että sosiaalinen ilmastorahasto on ”tyyppiesimerkki haitallisesta ilmastosääntelystä”.

”Olen vastustanut ilmastorahastoa alusta asti, ja tulen äänestämään sitä vastaan myös ensi viikolla. Minulle tässä on kyse ennen kaikkea periaatteista. Koko ehdotus vie Euroopan unionia ja sen toimintaperiaatteita väärään suuntaan, ja luo eräänlaisen ennakkotapauksen. On pohjimmiltaan väärin antaa suoraa tukimuotoista rahaa esimerkiksi kotitalouksien ikkunaremontteihin”, Sarvamaa kirjoittaa.

Menee luultavasti läpi
Hän toteaa yhtyvänsä eduskunnan suuren valiokunnan kantaan, jonka mukaan EU ei voi toimia sosiaalietuuksien rahoittajana. Suuri valiokunta totesi viime kesäkuussa suhtautuvansa erikoisvaliokuntien tavoin kielteisesti ehdotukseen ilmastotoimien sosiaalirahastoon sen esitetyssä muodossa.

”Suuri valiokunta katsoo, että Suomi ei voi edistää mallia, jossa EU toimisi jäsenvaltioiden rinnalla suorien sosiaalietuuksien rahoittajana maksamalla EU:n talousarviosta kotitalouksille suoria tulotukia”, valiokunta linjasi.

Myös hallitus oli suhtautunut ”erityisen kriittisesti siihen, että EU toimisi jäsenvaltioiden rinnalla suorien sosiaalietuuksien rahoittajana”.

”Suomi ei kannata sitä, että luotaisiin uusi EU-rahasto, jolla annettaisiin suoria tulotukia kotitalouksille. Se ei ole koskaan ollut EU:n tapa toimia, emmekä me halua avata sitä polkua. Se olisi kalteva tie, ja me emme sellaista halua tukea”, väistyneen hallituksen Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd) totesi eduskunnassa viime kesäkuussa.

Tuppuraisen ja väistyneen pääministeri Sanna Marinin mukaan esitys oli kuitenkin muuttunut alkuperäisestä ja hallitus oli tyytyväinen siihen, ettei sovittuja rahoituskehyksiä rikota tai avata. Marinin mukaan Suomi on ollut valmis tarkastelemaan solidaarisuuselementtejä, joilla varmistetaan oikeudenmukaisuus, kun päästökauppa laajenee liikenteeseen ja asumiseen. Tuppurainen sanoi, että uutta rahastoa ei olla luomassa.

”Vastuu sosiaalipolitiikassa on jokaisella jäsenmaalla itsellään, rahoituskehyksiä ei avata, uutta rahaa ei olla antamassa”, Tuppurainen sanoi kesäkuussa 2022.

EU:n ympäristö- ja ilmastoministerien ministerineuvostossa heinäkuussa 2022 Suomi, Tanska ja Ruotsi jättivät ”erittäin kriittisen” lausuman, joka koski sosiaalirahaston kokoa, suoria tulotukia sekä prosessia, jossa näin merkittävän suuruusluokan rahastosta päätettiin määräenemmistöpäätöksellä eikä yksimielisyyttä vaatien.Rahasto on osa EU:n budjettia ja sitä rahoitetaan päästökaupan huutokauppatuloilla korkeintaan 65 miljardia euroa vuosien 2026–2032 aikana. Jäsenmailta edellytetään 25 prosentin kansallista omarahoitusosuutta. Ennen uuden päästökaupan käynnistymistä sosiaalirahastoa voidaan rahoittaa nykyisen päästökaupan huutokauppatuloilla enintään 50 miljoonan päästöoikeuden edestä.

”Jäsenmaiden tulee toimittaa komissiolle toimet ja investoinnit sisältävä suunnitelma. Suunnitelmaan sisällytetään rahaston tavoitteen mukaisia rakennus- ja liikennesektorin toimia ja investointeja. Lisäksi jäsenmailla on väliaikainen ja rajattu mahdollisuus sisällyttää myös suoria tulotukia. Suorien tulotukien osuus voi olla korkeintaan 37,5 % suunnitelman arvioiduista kokonaiskustannuksista”, ympäristöministeriö kertoi.Tosiasia on kuitenkin hänen mukaansa se, että ilmastorahasto tulee mitä todennäköisimmin menemään parlamentissa läpi, sillä jo alustava parlamentin kanta ennen neuvotteluita jäsenmaiden ja komission kanssa sai merkittävän tuen taakseen.

”Lopulta ilmastorahastosta täytyy löytyä myös Suomelle ja suomalaisille tukieuroja esimerkiksi niihin mahdollisiin kustannuksiin, joita koituisi tulevan rakennusten energiatehokkuusdirektiivin vaatimusten täyttämisestä. Näitä tukieuroja ei saada muuten kuin vaatimalla. Lisäksi Suomen täytyy pystyä ajamaan neuvoston kantaan lopullisiin trilogineuvotteluihin myös rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä Suomelle siedettävä paketti.”
Viina lahjoitukset Bitcoineina tänne :

1J4gaTHuHWqDxacq4HojEcLagiJWLJ5D8X