PASIRADIO

Kirjoittaja Aihe: JOS EI KUITTAA TIETOJA ET KÄYTÄ KANTAA  (Luettu 3058 kertaa)

Viheraho

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 15074
  • Karma: +0/-0
  • Minä itte :)
    • Pasi Viherahon kotisivut - The homepage of Pasi Viheraho
JOS EI KUITTAA TIETOJA ET KÄYTÄ KANTAA
« : Marraskuu 27, 2022, 12:32:42 ip »
Tärkeää tietoa Kanta-palveluista ja oikeudestasi vaikuttaa omien tietojesi käyttöön
Tästä saat tietoa Kanta-palveluista, niihin tallennettavista tiedoista ja siitä, miten tietojasi voidaan käyttää sosiaali- ja terveydenhuollossa, apteekissa ja Omakannassa. Kun olet merkinnyt tämän informoinnin vastaanotetuksi, voit vaikuttaa omien tietojesi käyttöön. Tekstiä on päivitetty hyvinvointialueiden toiminnan aloittamisen vuoksi.
Kanta-palvelujen avulla tietojasi käsitellään turvallisesti
Kanta-palvelut ovat koko Suomen yhteinen digitaalisten palvelujen kokonaisuus tietojesi turvalliseen tallentamiseen ja käyttöön. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset voivat tarjota sinulle parhaan mahdollisen hoidon ja palvelun, kun heillä on käytössään riittävät ja ajantasaiset tiedot myös siitä, mitä hoitoa ja palveluja olet saanut aiemmin. Tästä syystä resepti-, potilas- ja asiakastietosi tallennetaan Kanta-palveluihin. Kanta-palvelut mahdollistavat tietojen liikkumisen sinua hoitavien ammattilaisten välillä.
Kanta-palvelujen ja niitä käyttävien sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmien tietoturva on korkealla tasolla. Tietoturvallisuuden arviointilaitos arvioi näiden kaikkien tietoturvaa säännöllisesti.
Tietojesi käyttö perustuu aina asiakas- tai hoitosuhteeseen
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset hyödyntävät Kanta-palveluihin tallennettuja tietojasi tarpeen mukaan. Tietojen käyttö edellyttää aina asiakas- tai hoitosuhdetta sekä työtehtäviin perustuvaa käyttöoikeutta tietoihisi.
Jos asiakas- ja potilastietojasi käsitellään Kanta-palvelujen kautta, siitä tallentuu lokitieto. Lokitiedon avulla on mahdollista selvittää, kuka tietojasi on käsitellyt ja millä perusteella. Omakannasta näet tietosi ja sen, missä niitä on käytetty.
Mitä tietoja ammattilaiset voivat käyttää ilman erillistä lupaasi?
Sinua hoitavat ammattilaiset voivat katsoa reseptitietojasi hoitotilanteessa. Lisäksi apteekki saa katsoa reseptisi, kun lääkettä haetaan.
Terveydenhuollon palvelunantajat voivat katsoa potilastietojasi omasta rekisteristään. Esimerkiksi hyvinvointialueella on yksi yhteinen terveydenhuollon potilasrekisteri, jossa yhdistyvät hyvinvointialueen aiemmat julkisten palvelunantajien potilasrekisterit ja uudet potilastiedot.
Uudenmaan maakunnan alueella julkisen terveydenhuollon palvelunantajat saavat katsoa toistensa rekisterissä olevia potilastietojasi, kun olet merkinnyt tämän informoinnin Kanta-palveluista vastaanotetuksi.
Sosiaalihuollon palvelunantajat voivat katsoa asiakastietojasi omasta rekisteristään.
Kun annat luovutusluvan, eri palvelunantajat voivat käyttää tietojasi
Kun annat luovutusluvan Kanta-palveluihin tallennettujen tietojesi käyttämiseen, eri palvelunantajat voivat tarvittaessa hyödyntää tietojasi. Ilman lupaa tietojasi ei voi luovuttaa esimerkiksi yksityisen terveydenhuollon palvelunantajalta julkisen terveydenhuollon palvelunantajalle.
Luovutuslupa annetaan erikseen terveydenhuollon potilastietoihin ja sosiaalihuollon asiakastietoihin. Esimerkiksi jos olet saanut sosiaalipalveluita ja annat luvan asiakastietojesi luovuttamiseen, tietosi ovat myös muiden sosiaalihuollon palvelunantajien käytettävissä siellä, missä kulloinkin asioit. Tämä luovutuslupa koskee kuitenkin vain asiakastietojesi käyttöä, eikä se vaikuta potilastietojesi luovuttamiseen.
Voit vaikuttaa tietojesi käyttöön rajaamalla niiden luovuttamista
Luovutuskiellolla voit määrittää, mitä tietojasi ei saa luovuttaa muille sosiaali- ja terveydenhuollon palvelunantajille katsottavaksi. Luovutuskielto rajaa tietojesi käyttöä myös niiden terveydenhuollon palvelunantajien välillä, jotka toimivat Uudellamaalla.
Voit rajata tietojesi käyttöä esimerkiksi kieltämällä tietyn reseptin tai käynnin tietojen katselun.
Jos olet kieltänyt potilastietojesi luovuttamisen, niitä saa kuitenkin luovuttaa mahdollisessa hätätilanteessa silloin, kun olet erikseen sallinut sen. Kiellosta huolimatta potilas- ja asiakastietojasi voidaan käyttää myös silloin, kun siihen on lakiin perustuva oikeus. Tällainen oikeus on esimerkiksi silloin, kun sosiaalihuollon palvelutarve täytyy arvioida tai kun pyritään ehkäisemään lääkkeiden väärinkäyttöä.
Voit antaa luovutusluvan tai tehdä luovutuskiellon Omakannassa tai asioidessasi sosiaali- tai terveydenhuollossa. Luovutuslupa ja -kielto ovat voimassa toistaiseksi, ja voit halutessasi peruuttaa ne.
Lisätietoja
Voit lukea lisää tietojen käytöstä kanta.fi-sivulta
Viina lahjoitukset Bitcoineina tänne :

1J4gaTHuHWqDxacq4HojEcLagiJWLJ5D8X