PASIRADIO

Kirjoittaja Aihe: Fiat 500 (2013)  (Luettu 53186 kertaa)

Varaosat

  • Kaupalliset
  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 3
  • Karma: +0/-0
Fiat 500 (2013)
« : Heinäkuu 14, 2014, 11:31:09 ap »
Alkuperäinen Topolino eli Fiat 500  oli Fiat –autonvalmistajan sodanjälkeistä italialaista elämänmenoa heijastanut pienikokoinen automalli jonka valmistus lopetettiin 1975. Persoonallisen näköinen ja sympaattinen korimalli toimi lähtökohtana Fiat 500 Nuovolle eli uudelle Fiat 500:lle, joka esiteltiin vuonna 2007.
 
Fiat on lyhenne sanoista Torinon Italialainen Autotehdas (Fabriccia Italiana Automobili Torino) ja se on toiminut vuodesta 1899. Yhtiön muita automerkkejä ovat Lancia, Alfa Romeo, Ferrari ja Maserati. Agnellin suvun omistuksessa oleva yhtiö on runsaan vuosisadan ajan yhdistänyt tekniikan ja italialaisen vauhdin estetiikan tavalla joka tunnetaan kaikkialla maailmassa.
 
Fiat 500 Nuovo valittiin vuoden autoksi vuonna 2008 ja sen herättämä valtava kiinnostus kertoo osaltaan paitsi mallin herättämästä nostalgiasta ja persoonallisesta ulkomuodosta, myös taloudellisuudesta ja erinomaisesta hinta-laatu –suhteesta. Fiat 500 on kokonainen tuoteperhe, jonka uusin tulokas on Colour Therapy - erikoismalli joka vie mallin retro- ulottuvuuden uudelle tasolle hakemalla inspiraatiota värivalikoimiinsa 1950-luvun värikartoista, esimerkkeinä okra ja cappucino-beige.
 
Fiat 500c ja Fiat 500L kasvattavat perusmallin kokoa erityisesti ylössuuntaisesti, sisarmallinsa ja sen nostalgisen edeltäjän muotoilua unohtamatta.
 
Muotoilusta ja teknisistä ratkaisuista
 
Pikkuautomallille poikkeuksellisesti Fiat 500 tarjoaa sekä runsaasti yksilöllisiä variaatioita että lisävarusteita. Muotoilun osalta malli on välimerellisen pyöreä ja kompakti,  silti pikkuautoksi vakaa ja tasapainoinen. Sisätilojen osalta vaikutteet ovat suoraa jatkumoa klassisille Fiat-malleille Topolinosta Bambinoon ja 127:aan – pyöreät muodot sekä 1950-luvulta periytyneestä muotokielestä kursailematta ammentava hallintapaneeli, ohjauspyörä mukaan lukien, tekevät mallista retroauton sanan todellisessa merkityksessä.
 
Fiat 500 -mallista on valittavana kolme eri perusvarustetasoa sekä kolme eri moottorikokoa (1.2 -litrainen ja 1.4 -litrainen bensiini sekä 1.3 -litrainen diesel) sekä lukemattomia värivaihtoehtoja - oman viisisatasen voi siten itse kukin rakentaa lähes täysin omien tarpeidensa ja makunsa mukaiseksi.
 
Vakiovarusteisiin lukeutuu mm. ajotietokone ja Bluetooth Hands Free –systeemi sekä sähköllä toimivat ikkunat ja taustapeilit. Lisävarustelista on mittava, ulottuen nahkaisesta sisutuksesta automaattiseen ilmastointiin.
 
Ekologisuus mallin osalta alkaa pienestä kulutuksesta ja päätyy EcoDrive –ohjelmistona tunnettuun, lisävarusteena saatavaan ajo-ohjelmistoon. Turvallisuusvarustus on pikkuautomalliksi kattava, mallin ollessa luokkansa turvallisin, useankin testin mukaan.
 
Hinta versiosta ja varustuksesta riippuen on 15 000 ja 22 000 euron välillä. Suomessa mallia myy ja huoltaa noin 40 erikoismerkkiliikettä.