PASIRADIO

Kirjoittaja Aihe: Dacia Duster 2013  (Luettu 6723 kertaa)

Varaosat

  • Kaupalliset
  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 3
  • Karma: +0/-0
Dacia Duster 2013
« : Heinäkuu 07, 2014, 14:32:43 ip »
Dacia on 1966 perustettu romanialainen autonvalmistaja ja automerkki, joka toimittuaan alusta asti yhteistyössä Renaultin kanssa on nykyään täysin Renaultin omistuksessa. Dacian kilpailuvaltti automarkkinoilla on sen edullisuus. Dacia markkinoi itseään ’autojen Ikeana’, viitaten kestävyyden, luotettavuuden, toimivuuden ja edullisuuden yhdistelmään, jossa kaikki ylimääräiseksi ajateltu on jätetty pois.

Merkin perustekniikka on Renaultin  ja osin Nissanin toimittamaa, mistä seuraava synergiaetu selittää suurelta osin hinnan suhteellista edullisuutta.

Suomen markkinoille merkki esiteltiin 2010, samana vuonna alkoi Dacia Dusterin valmistus. Vuoden 2013 versiossa malli on uudistunut sisustuksen, moottorivaihtoehtojen sekä lisävarustevalikoiman osalta.

Muotoilusta ja teknisistä ratkaisuista

Dusterin kompakti muotoilu on yhdistelmä kaikille katumaastureille ominaista jykevyyttä sekä yksityiskohdat häivyttävää nykymuotoilua, jossa käytännöllisyys toimii perustana dynaamisuuden vaikutelmalle. Kojetaulun ja muun sisustuksen osalta ratkaisuja määrittää modernius ja selkeys.

Katumaasturien välisessä vertailussa Dacia Duster on kooltaan ja tilaratkaisuiltaan lähellä Toyota RAV4:ää, ollen siten suuruusluokaltaan luokkansa keskitasoa. Malli esittäytyy puhdasverisenä maasturina jonka ominaisuudet tulevat myös kaupunkiajoa, korostaen käytännöllisyyttä ja toimivuutta. Varustelussa heijastuu mallin edullisuus; neljästä tarjolla olevasta varustelutasosta jokainen edustaa verrattain nukkaa linjaa, edullisimpien ollessa hyvinkin pelkistettyjä niin turvallisuus- kuin sisätilaratkaisujen osalta. Perusmallissa turvatyynyt, ohjaustehostin ja niskatuet edustavat keskeisiä turvaratkaisuja - astetta kalliimmassa Ambiance –mallissa on lisäksi mm. sumuvalot ja keskuslukitus ja kalleimmassa eli Laureate -luokassa myös manuaali-ilmastointi, istuinlämmittimet, ajotietokone, sivuturvatyynyt sekä sähköllä toimivat ja lämmitettävät sivutaustapeilit.

Lisävarustevalinnoilla on mahdollista korostaa mallin off-road –ominaisuuksia, esim. Pyörätelineen, erillisen astinlaudan tai karjapuskurin muodossa. Edullisuus ja suhteellinen niukkuus määrittää osaltaan myös lisävarustelistaa.

Suorituskyvyn osalta Duster tarjoaa kaksi eri moottorivaihtoehtoa, 1.6 -litraisen bensiinikoneen sekä 1.5 -litraisen dieselin, tehoilla 81kW/109 hv ja 77kW/105hv. Vaihteita on kuusi joista ensimmäinen ns. maastovaihde. Kaikki mallin versiot ovat saatavilla etu- tai nelivetoisina.

Hinnasta ja saatavuudesta

Duster kustantaa bensiiniversiona kalleimmillaankin alle 20 000 euroa, mikä tekee siitä luokkansa selvästi edullisimman vaihtoehdon. Dieselversion hieman kalliimpi hinta on, suhteessa selkeästi parempaan suorityskykyyn, myös harkinnanarvoinen vaihtoehto. Dacian myynti- ja huoltopisteitä Suomessa on runsaat 30, pohjoisimman sijaitessa Rovaniemellä.