Haluatko mainostaa viheraho.info:Ssa ?
Ota yhteyttä mainostus@viheraho.com
Otan vastaan käytöstä poistetta elektroniikkaa. yhteydenOtot pasi@viheraho.com
Lisäksi suuri tarve UPS eli katkottomien powereiden isoista akuista
Teollisuudessa näitä käytettyjä vuoden pari ikäisi akkuja menee poistoon
Voin Noutaa useita kymmeniä kappaleita tarvittaessa
Joten jos tiedät mistä näitä voisi noutaa kerrothan siitä minulle. - Kiitos

Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Yleinen keskustelu / Vs: usb c laturi onko se sitten autuus
« Uusin viesti kirjoittanut Tessu Kesäkuu 29, 2022, 05:37:20 ap »
Ja tälläkö se maailma pelastuu?
Entisaikaan kävi osat autosta toiseen nyt mikään ei enää käy tai sitä ei voida sinne koodata,hienoksi on menny maailma ja ihan turhaan.
Jo aikojen alusta olis voinu olla erilaitteiden käyttöjännitteet tehty samanlaisiksi 6 12 24 jne,nyt tavannu kaikenmoisia erikoisia että ei oikeen löydy poweria tai sitten liitin joku ihan ihme.
Tuo nyt ei olis koskaan paljon vaatinu valmistajiltaettä puhelimissa olis ihan sama liitin ja laturi,samoin vois olla muissakin laitteissa joita paljon myyty,akku imurit,partakoneet jne samoin akkuporissa voisolla ihan sama akku jokaisessa,sitten vois jopa sellasen hankkiakkin.
2
Politiikka / Vs: Nopeudet olisi pitänyt rajoittaa jo vuosia sitten
« Uusin viesti kirjoittanut Tessu Kesäkuu 29, 2022, 05:28:01 ap »
Jos ei Venäjää boikotoitaisiin ei olis meillä mitään polttoaineiden hinnan nousuakaan tapahtunut.
Mahtaa siellä Putte myhäillä tyytyväisenä että kuinka tyhmä maa Suomi onkaan kun sahaa omaa oksaansa heh,Suomi kärsii boikotista mutta Venäjälle tuskin paljon merkitsee...
3
Politiikka / Uusi Suomi poisti oheisen PÄivi Räsäsen kirjoituksen
« Uusin viesti kirjoittanut Viheraho Kesäkuu 20, 2022, 17:04:32 ip »
Pride-ideologiasta on voitava käydä myös kriittistä keskustelua
Kolme vuotta sitten julkaisin twitter/facebook – päivityksen, josta käynnistyi edelleen etenevä oikeusprosessi. Käräjäoikeudesta tuli vapauttava päätös, mutta käsittely etenee syyttäjän valitettua hovioikeuteen. Seison sanojeni takana. Pride- ilmiössä ei ole kysymys vähemmistön ihmisoikeuksista vaan seksuaalipoliittisesta ideologiasta. Pride-tapahtuma kertoo olevansa ihmisoikeuksien, yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon asialla. Nämä ovat hyviä, luovuttamattomia arvoja, jotka nousevat kristillisestä ihmiskuvasta. Jokainen ihminen on luotu Jumalan kuvaksi ja on siksi yhtä arvokas. Jokainen ihminen, missä tahansa vähemmistössä tai enemmistössä, on Jeesukselle rakas. Ihmisarvoa on tärkeää puolustaa. Tosiasiassa Pride- tapahtumassa kyse on kuitenkin poissulkevasta poliittisesta kampanjasta luonnontieteellisiä tosiasioita ja Raamatusta nousevaa kristillistä ihmiskuvaa vastaan. Pride-ideologian tavoitteena on murtaa ihmiskunnan historian ja jatkuvuuden perusta, lapsen oikeus äitiinsä ja isäänsä sekä omaan synnynnäiseen sukupuoleensa. Pohjimmiltaan ei ole kysymys heikossa asemassa olevien ihmisoikeuksista vaan valtaapitävän poliittisen, liike-elämän, median ja surullista kyllä jopa kirkollisen eliitin poissulkevasta ideologisesta tavoitteesta määritellä todellisuus ja moraali uudella tavalla. Pride-tapahtumassa ihmisoikeuksia käytetään savuverhona, jonka takana ovat biologiselle todellisuudelle vieraat lakihankkeet sukupuolen moninaisuudesta, lasten transhoidoista sekä äitiyden ja isyyden korvaamisesta sukupuolineutraalilla vanhemmuudella. Sukupuolia ei ole monta, vaan kaksi. Myytti ”väärään sukupuoleen syntymisestä” on vaurioittanut yhä useamman nuoren elämän pysyvästi. Naista ei voi ”korjata” mieheksi tai päinvastoin leikkauksin ja hormonihoidoin. Pride-julistukset eivät muuta sitä tosiasiaa, että vain mies ja nainen voivat yhdessä saada lapsia. Suuri osa suomalaisista pitää avioliittoa edelleen vain miehen ja naisen välisenä. Tämä tosiasia tulee pystyä myös julkisuudessa sanomaan ja kuulemaan ilman vaientamista, ilman cancel-painostusta. On surullista, että Pride-tapahtuman sateenkaarileimaa hakevat yhä useammat tahot, joissa mukaan joutuvat nekin, joiden arvopohjaa sateenkaareva ideologia ei edes hyväksy. Vaarallisinta on, että pride-ideologia kaventaa merkittävästi sanan- ja uskonnonvapautta, jotka myös ovat perus- ja ihmisoikeuksia. Toisinajattelijat, vaikkapa Raamatun ihmiskuvaan tai sukupuolen käsityksessään luonnontieteeseen nojautuvat, leimataan foobikoiksi tai vihaajiksi. Tällainen ei ole suvaitsevaisuutta vaan tämän ajan ideologista totalitarismia. Tässä päivitykseni kolmen vuoden takaa: https://twitter.com/PaiviRasanen/status/1140693636176384011 Päivi Räsänen
4
Politiikka / Vs: Susanna Koski taas antaa rahavinkkejä köyhille!
« Uusin viesti kirjoittanut Viheraho Kesäkuu 12, 2022, 12:33:04 ip »
Aian hyviä vinkkejän noi on mutta ei tosin kaiketi ihan köyhille.Tosin mikä on kokoomuksen käsite köyhä.sehän voi olla hieman toisenlainen kuin esim TT asiakkailla..... tai eläkeläisllä joilla ei ole työeläke kertymää. Kokoomus pitää huolta sinustakin.Orpo pistää köyhät kyykkyyn mutta ei kokoomuksen "köyhiä"


Kokoomus Susanna Koski


laita joka kuukausi 500 euroa säästöön
myy ylimääräiset osakkeet ja tsekkaa muitten sijoitusten tilanne
kotonakin voi silloin tällöin tehdä ruokaa ei aina tartte mennä ravintolaan syömään
matkaillakkin voi edullisesti esim thaimaa on jo huomattavasti edullisempi kuin dubai
laita toinen asuntosi vuokralle
jotkut halvemmatkin shampanjat on ihan juotavia
5
Politiikka / Vs: Susanna Koski taas antaa rahavinkkejä köyhille!
« Uusin viesti kirjoittanut Heviukko Kesäkuu 11, 2022, 22:53:15 ip »
jaa taisi olla joku vanha juttu tuo, mutta kuitenkin.
7
Yleinen keskustelu / usb c laturi onko se sitten autuus
« Uusin viesti kirjoittanut Viheraho Kesäkuu 07, 2022, 22:03:26 ip »
Saadaankohan me virta jippoilu jolla saadaan tilanne että jokin laturi ei vain lataa jotain vehjettä.joku sopiva resistanssi linjaan ja sitten lataa  ;D
olen kohtalaisen varma siintä että näin tulee tapahtumaan että tiettyjen merkkien laturit vain toimivat .
Varokaa nääs halpoja kopiota.https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/ba6a457b-65af-4bb9-931f-bbcef2f3b195


Euroopan parlamenttia ja Euroopan neuvosto ovat ilmoittaneet, että EU:ssa otetaan käyttöön yleislaturi, jossa on USB-C-liitäntä. Käytännössä ladattavien elektroniikkalaitteiden on siis tuettava USB-C-johdolla tapahtuvaa latausta.


Uusi asetus ei koske laitteita, joihin USB-C-porttia ei voi sisällyttää laitteen koon vuoksi. Näihin lukeutuvat esimerkiksi älykellot ja aktiivisuusrannekkeet.

Uudistuksen taustalla on tavoite elektroniikkajätteen määrän vähentämisessä, kun eri laitteiden mukana ei toimiteta vain niille tarkoitettua laturia. Lisäksi kuluttajan ei tarvitse hankkia erikseen uutta laturia, kun hänen vanha laturinsa toimii myös uuden laitteen kanssa.

”Uusien sääntöjen mukaan kuluttajat eivät enää tarvitse erilaista latauslaitetta ja kaapelia joka kerta, kun he ostavat uuden laitteen, ja voivat käyttää yhtä laturia kaikkiin pieniin ja keskikokoisiin kannettaviin elektroniikkalaitteisiinsa. Matkapuhelimet, tabletit, e-lukijat, nappikuulokkeet, digikamerat, kuulokkeet, kädessä pidettävät videopelikonsolit ja kannettavat kaiuttimet, jotka ovat ladattavissa langallisella kaapelilla, on varustettava USB-C-portilla valmistajasta riippumatta”, tiedotteessa kerrotaan.

Lisäksi tavoitteena on yhdenmukaistaa pikalatausta, jolloin siitä voi hyötyä millä tahansa yhteensopivalla laturilla. Nyt eri valmistajien pikalaturit eivät toimi välttämättä parhaalla mahdollisella tavalla muiden valmistajien puhelimien kanssa.

Lisäksi kuluttajille on tarjottava selkeää tietoa laitteiden latausominaisuuksista, jolloin he tietävät, ovatko heidän nykyiset laturinsa yhteensopivia niiden kanssa. Lisäksi kuluttaja voi valita, ostaako hän laitteen laturilla vai ilman. Jo nyt esimerkiksi Samsung ja Apple ovat alkaneet jättää latureita pois myyntipakkauksistaan.

Asetuksen odotetaan tulevan voimaan ensi syksynä, kun Euroopan parlamentti ja Euroopan neuvosto ovat virallisesti hyväksyneet sen. Laitevalmistajilla on kaksi vuotta aikaa sopeutua asetukseen.

Asetuksella on suuret vaikutukset varsinkin Appleen, joka käyttää omaa Lightning-liitäntää. Iltalehti kertoi viime kuussa Bloombergin saaneen tietoa siitä, että Apple testaa parhaillaan USB-C-liitäntää puhelimissaan.
8
Politiikka / Nopeudet olisi pitänyt rajoittaa jo vuosia sitten
« Uusin viesti kirjoittanut Viheraho Kesäkuu 01, 2022, 18:51:30 ip »
Suomessa tapahtuu vast kun paska on jo housussa.
niin se vaan oikeasti täällä hölmölässä menee.

****************************


Energiajärjestö varoittaa bensapulasta: Suomessa vaikutus voi näkyä hurjina litrahintoina, lentojen kallistumisena tai jopa nopeusrajoitusten alentamisena
Polttoaineista voi tulla paikoin pulaa Euroopassa, mutta tuskin Suomessa, arvioi Aalto-yliopiston professori Peter Lund. Venäjän öljylle asetetut pakotteet tulevat kuitenkin nostamaan öljyn hintaa, mikä heijastuu bensapumpuille asti.


Euroopassavoi tulla tänä kesänä pulaa polttoaineista, varoittaa kansainvälisen energiajärjestön IEA:n pääjohtaja Fatih Birol saksalaislehti Der Spiegelissä.(siirryt toiseen palveluun)

Birolin mukaan pulaa voi tulla dieselistä, bensiinistä tai kerosiinista, kun kesän lomasesongin myötä polttonesteiden kysyntä Euroopassa ja Yhdysvalloissa kasvaa.

Voiko "ei oo" tilanne toteutua myös suomalaisilla huoltoasemilla, kun Venäjän öljystä pyristellään nyt eroon?

Ei ole todennäköistä, arvioi tilannetta energiaongelmiin perehtynyt teknillisen fysiikan professori Peter Lund Aalto-yliopistosta.

– Venäjän tuonnin vähentyminen ei vielä välttämättä riitä aiheuttamaan pulaa, mutta hinta voi kyllä nousta tosi kovaksi.

– Suomessa ollaan varsin hyvässä asemassa, kun on voitu siirtää Venäjän tuontia muihin maihin jo aiemmin, ja lisäksi meillä on vielä hyvät varmuusvarastot.

Myös Nesteeltä arvioitiin, että toimitettavaa asiakkaille riittää jatkossakin.

Neste ryhtyi jo sodan alettua korvaamaan venäläistä raakaöljyä muilla raakaöljylaaduilla.

– Valtaosa Nesteen myymistä polttonesteistä jalostetaan Suomessa. Tämänhetkisen näkemyksemme mukaan kykenemme operoimaan jalostamoamme tasolla, joka riittää kattamaan toimitukset asiakkaillemme. Eurooppalaisella markkinatilanteella ei nähdä olevan vaikutusta Nesteen toimitusvarmuuteen, vastattiin yhtiön viestinnästä.

Hintaa puolestaan selittää se, että Yhdysvaltojen markkinoilla käytetty WTI-raakaöljy ja Euroopan markkinoilla käytetty Brent-raakaöljy ovat kallistuneet, kun Venäjän öljyä on ryhdytty korvaamaan muualta.
Professori Peter Lund pitää mahdollisena, että bensan hinta jatkaa kesän aikana vielä nousuaan.
Muualla katkokset toimituksissa mahdollisia
Lundin mukaan öljyn loppuminen tai pidemmät katkokset toimituksissa vaatisivat sitä, että tulisi jokin uusi kriisi tai että öljynviejämaiden organisaatio OPEC ryhtyisi kiristämään tuotantoa.

Nyt suunta on Lundin mukaan päinvastoin, sillä niin Saudi-Arabia kuin Yhdysvallatkin ovat lisäämässä tuotantoa.

– Esimerkiksi Yhdysvallat on käytännössä omavarainen. Katkokset joissakin osavaltioissa voivat silloin liittyä pikemminkin logistiikkaan. Euroopassa varsinkin suurissa maissa voi toki esiintyä katkoksia ennen kuin varastotoimitukset ehtivät paikalle. Esimerkiksi Saksan öljystä kolmannes on tullut Venäjältä.

Kolmen euron bensalitra vähentäisi loma-ajamista
Pulan sijasta hinta voi nousta ajamisen esteeksi.

Kesäisin polttoaineiden kulutus on yleensä kasvanut noin 10–15 prosentin verran ja tyypillisesti samaa tahtia ovat nousseet hinnatkin.

Tämä kevät ei ole poikkeus, vaikka kallistunut raaka-öljyn hinta on näkynyt jo jonkin aikaa myös huoltoasemien hinnoissa. Esimerkiksi Tilastokeskuksen kuluttajahintatilaston(siirryt toiseen palveluun) mukaan polttonesteiden keskihinnat ovat nousseet toukokuussa selvästi.

Pumppuhinnatkin huitovat nyt uusia ennätyksiä.

Polttoaine.net (siirryt toiseen palveluun)-sivuston mukaan Jyväskylän Savelan ABC:llä 95 E maksoi tiistaina 2,55 euroa, Lappeenrannan Kesämäen Neste Oililla 98 E 2,69 euroa ja Helsingissä Malmin Teboililla diesel 2,49 euroa litralta.

– Nyt ollaan jo 2,5 eurossa ja kesä vasta alussa ja tähän vielä vähän hintakriisiä päälle. Kyllä se varmaan voi alkaa kohta jo kolmosella tuo bensan hinta.

Lund kuitenkin muistuttaa, että hintojen nousu kolmeen euroon pudottaisi kulutusta.

– Kyllä kolme euroa alkaa olla sellainen kipuraja, että ihmiset joutuvat jo todella miettimään jopa työmatka-autoiluaan. Kyllä se varmaan vaikuttaisi lomareissuihinkin, jos joka tankkausella menisi pitkälti toistasataa euroa.

Dieselin ja besan hinta kesäkuussa 2022
Helsingin Käpylän Nesteellä 95 E maksoi keskiviikkona 2,50 euroa litra ja 98 E vielä enemmän.
Finnair varautuu saatavuusvaikeuksiin
Pulaa voi tulla myös lentopolttoaineista arvioi IEA:n pääjohtaja.

Tämä mahdollisuus vahvistetaan myös Finnairilta, joka tankkaa lentokoneitaan sekä Helsingissä että lentokohteiden ulkoasemilla. Finnairin Helsingissä tankkaama lentopetroli tulee Porvoon jalostamolta.

– Neste on vahvistanut, että polttoaineen saatavuus Helsingissä on kunnossa, sanoo Finnairin polttoainevastaava Mattias Wickholm.

Muualla Euroopassa voi kuitenkin tulla eteen ongelmia.

– Euroopassa saatavuustilanne on tänä kesänä haastava. Muutamassa kohteessa on merkkejä siitä, että voi olla tarpeen esimerkiksi vaihtaa polttoainetoimittajaa kesän aikana saatavuuden turvaamiseksi. Tavoitteemme on, ettei tämä toisi muutoksia kesän liikenneohjelmaan, Wickholm sanoo.

Lippujen hintoihin sen sijaan voi tulla muutoksia.

Lentopolttoaineen hinta oli Finnairin ensimmäisen kvartaalin tulosjulkistuksen aikaan noin 70 prosenttia korkeampi kuin se oli vuoden 2021 lopussa. Polttoainekustannukset lisääntyvät myös siksi, että Venäjän ilmatilan kiertäminen pidentää lentoreittejä Aasian ja Euroopan välisessä lentoliikenteessä.

– Polttoainekustannukset ovat merkittävä osa lentoyhtiön kustannuksista, ja on odotettavissa, että korkea lentopetrolin hinta alkaa heijastua lentoyhtiöiden hinnoitteluun, Wickholm sanoo.

Öljy on strateginen raaka-aine
Lundin mielestä oikeastaan IEA:n pääjohtaja muistutti haastattelussa päättäjiä siitä, kuinka tärkeä raaka-aine öljy yhä maailmassa on.

– Viestin ydin on varmaan se, että öljy on hyvin strateginen raaka-aine. Jos sen hinta nousee häiriöistä johtuen, eikä hintaa ja saatavuutta saada hallintaan, niin se voi johtaa maailmanlaajuiseen lamaan.

Suomessakaan viestiä ei voi Lundin mukaan ohittaa.

– Öljyn ja sitä kautta polttoaineiden käyttöä pitää saada alaspäin. Suomessa se merkitsisi ehkä sitä, että teillä pysyisivät talvirajoitukset myös kesäisin. Pitää myös pyrkiä korvaamaan öljyä biopolttoaineilla ja muilla energialähteillä.
https://yle.fi/uutiset/3-12470060
9
Politiikka / MISSÄ OLET SANNA MARIN
« Uusin viesti kirjoittanut Viheraho Toukokuu 27, 2022, 10:28:30 ap »
SANNA MARIN  MISSÄ OLET?
Miksi Sanna Marin ei käy tapaamassa leipäjonossa olevia Suomalaisia,kodittomia tai huonolla hoidolla olevia vanhuksia.
Myllypuron metroaseman liepeiltä lähtenyt leipäjono on  ollut jopa, yli kilometrin pitkä.
Miksi Marin  käyttää kaiken energiansa ja aikansa,muiden maiden ongelmien ratkomiseen ja hyvinvoinnin parantamiseen?
Eikö suomalainen ihminen ole enää,minkään arvoinen?
Marin  on kulkenut viikottain suomalaisille,kuuluva lompsa mukanaan, jakamassa suomalaisille kuuluvia verorahoja maailmalle.
Nyt kun rahat on loppu,pääministeri parantaa maailmaa velkarahalla.
Suomen valtionvelka on tällä hetkellä 138 886 367 567,47 euroa
Eikä antamiselle näy loppua.
Eilen Marin poseerasi Ukrainassa Presidentti Zelenskyn kanssa,luvaten Ukrainalle jälleen aseapua…
Ja kansa kiittää,mutta minkä maan kansa tällä viikolla?
Tämä kirjoitus oli poistettu facebookista vihapuheena kaiketi !!!!
10
Politiikka / Ranskan kansalaismalli myös suomeen
« Uusin viesti kirjoittanut Viheraho Toukokuu 21, 2022, 17:44:10 ip »
https://www.is.fi/politiikka/art-2000008827836.html

alkaa olemaan mitta täys tätä Saarikon ja koko hallituksen paskaa.
Kansalaisten pitäisi näyttää elokapina tyylillä mitä mieltä ollaan.
Ei kansalaisäänestyksiä suurissa asiossa hallitus on viemässä meitä sotaan ahdistukseen Eu antaa vain kuluja.Lämmitysremontteja viemässä köyhiltä autoilun ja kaikkea sellaista.
Nyt alkaa olemaan jo aika nousta liikkeelle samalla tavalla kun ranskassa tapahtui
Suomalaiset ryhdistäytykää hallitusta ja tätä idiotismia vastaan.
Ei tässä ole oikeasti minkään valtakunnan järkeä että tuollaiset siat käskee että nyt pitää kiristää nylrejä.Ei jumalauta.
Vihreät vastusti ydinvoimaa.Nyt ollaan sitten riippuvaisia noista pöntöistä,joka ei ilmastoakaan ajatellen ole huono asia.
Ydinsähkö on mielestäni nyt se ainut vaihtoehto jolla selviydytään.

Turve ajettiin alas.nyt ihmetellään saisiko sen takaisin ajoon

EU suunnittelee tälläisessä taloustilanteessa vanhojen rakennusten pakkoremontteja.
Nämä syöttöporsaat suunnittelemalla suunnittelee kaikenlaisia kuluja kansalaisille.
Kuulit oikein.ja jos epäilet niin ajattele kokonaisuutta. Kokoajan tulee kaikenlaisia maksuja pakkoja sun muuta.On oltava sitä un tätä ja kansa maksaa.Nyt on aika !


Annika Saarikko kehottaa suomalaisia nyt varautumaan – ”Jokaisen kansalaisen tehtävä on varmistaa”
Valtiovarainministeri Annika Saarikko pitää lämmön ja leivän loppumista hintojen nousua suurempana sytykkeenä sille, että kansa lähtisi tilanteen pahentuessa kaduille.KESKUSTAN puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko tuntee historiallisen Nato-viikon jälkeen omalta osaltaan syvää rauhaa ratkaisusta. Kotona on puhuttu paljon sodasta ja Natosta. Saarikon 7-vuotias poika Aarni on yhteiskunnallisista asioista hyvin kiinnostunut.

– Olen todella vakuuttunut siitä, että tein ratkaisun hänen sukupolvelleen. Luulen, että vasta myöhemmin pysähdyn miettimään, miten suuren muutoksen keskellä omaa puoluettani johdin.

Keskustan eduskuntaryhmässä jokainen kansanedustaja päätyi äänestämään kyllä ilman ryhmäratkaisua.

– Ratkaisu on tehty vakaasti ja maltillisesti. Se on käytännönläheinen ratkaisu Suomen vapauden turvaksi. Se ei ota mitään pois pitkästä historiasta, vaan vie meidät uuteen aikakauteen. Olen tyytyväinen.

Saarikko tarjoaa itseleipomiaan ministeriöön muovirasiassa kulkeutuneita mokkapaloja. Niille löytyy keskustan ministeriryhmästä faneja. Iltapäiväkahville ovat tulossa ainakin puolustusministeri Antti Kaikkonen ja kulttuuri- ja tiedeministeri Petri Honkonen.
Samalla selviää, että Saarikolla on tapana jakaa hyvistä suorituksia tarroja tunnelman piristykseksi. Illalla Saarikon somesta selviää Nato-urakoitsija Kaikkosen valitsevan Saarikon työhuoneessa itselleen tarraa.

Venäjän hyökkäyssodan alettua Ukrainassa Saarikko on keskittynyt valtiovarainministerin tehtävien lisäksi varautumisen ministerityöryhmän johtamiseen.

– Olen ollut kotimaan kipinävahtivuorossa. Koetamme varmistaa, että leipää ja lämpöä riittää Suomessa.

Haastattelun jälkeen Venäjä ilmoitti katkaisevansa maakaasun toimitukset Suomeen lauantaiaamuna, koska ruplilla maksuun Suomessa ei ryhdytä. Kesän kaasutarpeet saadaan hoidettua Virosta Suomeen kulkevan Balticconnector-putken kautta. Vuokrattu kelluva LNG-laiva voi olla käytössä aikaisintaan vuoden lopulla.

Kuinka suuri kaasukriisi Suomessa on edessä syksyllä?

– Välittömiä vaikutuksia kaasun katkaisemisesta ei ole. Pidemmän aikavälin vaikutuksia ei pystytä tässä vaiheessa arvioimaan, Saarikko täydentää.

Valtiovarainministeri kehottaa kansalaisia varautumaan viimeistään nyt siihen, että lompsassa on lyöntiä elinkustannusten kallistumisen jatkuessa. Huhtikuussa inflaatio kipusi jo 5,7 prosenttiin.

– En voi luvata, että asumiskustannukset, korkokehitys, ruuan ja energian hinta ovat menossa parempaan suuntaan. Jokaisen kansalaisen tehtävä on varmistaa oman arjen mitoitus niin, että perusasiat maksavat nyt enemmän ja tekevät isomman loven lompakkoon.

– Minulla ei ole näköpiirissä luvata sen loppua nyt. Se tarkoittaa sopeutumista. Suomi sopeutuu uuteen ja jokaisen kansalaisen on sopeuduttava uuteen.


Kallistuneet hinnat ovat aito ongelma pienituloisille, mutta vielä suurempi ongelma on se, jos leipä ja lämpö loppuisivat.
Monella työssä käyvälläkin suomalaisella raha on jo tiukassa.

Miten heidän pitäisi varautua – hankkimalla lisätöitä?

– Jokaisen työikäisen ja - kykyisen suomalaisen pitää tehdä työtä. Pitää tehdä ja pitää saada tehdä työtä. Se on talouden paras lääke oli hyvä tai huono aika, Saarikko vastaa lyhyesti.
Hallitus on pyrkinyt auttamaan pienituloisia esimerkiksi aikaistamalla kansaneläkeindeksiin sidottujen sosiaaliturvaetuuksien indeksikorotusta, nostamalla työmatkavähennystä ja laskemalla liikennepolttoaineiden jakeluvelvoitetta. Kaksi jälkimmäistä päästöstä alkavat näkyä arjessa kesällä.

Onko hallitus valmis tukemaan pienituloisia lisää?

– En ole sulkenut sitä pois. Jos näemme entisestään kovenevia bensahintoja, totta kai silloin on välttämätöntä reagoida.

Onko varautumisen työryhmässä pelkoa siitä, että elämän kallistuminen ja tilanteen pitkittyminen synnyttää levottomuuksia?

– Kallistuneet hinnat ovat aito ongelma pienituloisille, mutta vielä suurempi ongelma on se, jos leipä ja lämpö loppuisivat. Pidän sitä levottomuuksiin liittyen suurempana kysymyksenä. Sellaista ei onneksi ole vielä missään päin Eurooppaa näkyvissä. Kyse ei ole vain hinnasta, vaan myös saatavuudesta. Miten viljamarkkina kehittyy Ukrainan ja Venäjän myötä. Mitä energiariippuvuudelle Venäjästä tapahtuu?

ERITYISEN huolissaan Saarikko on itäisestä Suomesta. Saarikko kertoo hallituksen perustaneen viime viikolla itäiseen Suomeen kohdistuvia vaikutuksia pohtivan valtiosihteeriryhmän syksyn budjettiriihtä varten. Hän on itse tapaamassa Itä-Suomen edustajia ensi viikolla.


En halua manata ikävää aikaa, vaan katsoa, mitkä ovat Itä-Suomen uudet mahdollisuudet. Itäraja on jatkossa Nato-raja.
Valtiovarainministeri väläyttää Saimaan kanavan remontista säätyvien 95 miljoonan käyttämistä alueelle. Hallitus perui remontin viime viikolla.

– Itä-Suomessa otetaan etulinjassa Suomen Venäjä-suhteen murtuminen vastaan. Pidän perusteltuna, että Saimaan kanavasta vapautuvaa rahaa katsotaan itäsuomalaisten lasien läpi. Asiaa pitää selvittää syksyn budjettiriiheen mennessä. Saimaan kanava on nyt tyhjä.

Liikenneministeri Timo Harakka (sd) kaavaili aiemmin IS:ssä potin rahoja omalle hallinnonalalleen sovittuihin leikkauksiin, jottei perusväylänpitoon tarvitsisi puuttua.

Saarikko painottaa, ettei itäisen Suomen asiassa keskustelua pidä käydä vain valtion tukipaketeista. Venäjän kaupan vaikutus Suomen vientiin on ollut valtakunnallisesti vain joitakin prosentteja. Itä-Suomessa tietyillä alueilla vaikutus on ollut valtakunnan keskiarvoa suurempaa.

– Tavoite ei ole taloudellinen tuki valtiolta, vaan yrityksille uusien markkina-alueiden ja yhteistyökumppaneiden löytäminen. Mikä on uusi tekemisen tapa alueella?

Ellei uusia kumppanuuksia löydetä, työpaikkojen menetykset voivat tulla vastaan.

– En halua manata ikävää aikaa, vaan katsoa, mitkä ovat Itä-Suomen uudet mahdollisuudet. Itäraja on jatkossa Nato-raja. Siihen liittyy uutta kiinnostavuutta, mutta myös uutta jännitettä.

Saarikko muistuttaa rajan ylittävistä perhesiteistä, ystävyyksistä.

– Putin muutti raukkamaisilla ratkaisuillaan asioita, mutta nämä faktat siellä eivät muutu.

NATO-JÄSENYYTTÄ odottavassa hallituksessa tapahtuu asioita, joita vielä loppuvuodesta ei olisi uskonut näkevänsä keskustan ja vihreiden kestokahnauksessa.

Nyt valtionvarainministeri on ilahtunut vihreiden puheenjohtajan sijaisen Iiris Suomelan avauksesta alle 1700 euroa tienaaville maaseudun asukkaille suunnatusta energiarahasta.

Avainsana on tietenkin maaseutu.

– Siinä oli oikea lähestymistapa. Ilahduin, että he näkivät inflaation vaikuttavan suomalaisiin eri tavoin. En aikoihin muista, että vihreät olisivat olleet huolissaan maaseudun suomalaisista.

Korkeimmillaan energiaraha olisi vihreiden esityksessä 44 euroa kuussa. Täysimääräisenä se koski lähes 450 000 suomalaista.

– Yksi tapa pohtia asiaa on erillinen taloudellinen tuki. Ruotsissa on bensaseteli, joka on erilainen eri alueilla euromäärältään. Toinen tapa on yrittää verotuksen kautta ratkaista asiaa.


Varautuminen maksaa, enemmän maksaa vain varautumatta jättäminen.
Samaan hengenvetoon Saarikko sanoo, ettei suomalaiselle järjestelmälle ole kovin tuttua kohdella eri alueita eri tavoin, vaan pyrkimys on yhdenvertaisuuteen paikasta riippumatta. Hänestä nyt on kuitenkin löydettävä uusia tapoja.


Vihreiden ehdotuksen hintalappu on 250 miljoonaa euroa. Ensi vaihe rahoitettaisiin kriisitoimena lisävelalla. Jatkon vihreät ajattelevat hoituvan energian hinnannousun seurauksena kasvavista valtion verotuloista.

– Energiassa liikkuu isot rahasummat ja toimet pitää miettiä huolella. Verotuloja kertyy nyt enemmän, koska yhteisöverossa on ollut kasvua. Mutta meillä on myös poikkeuksellisia menoja, jotka velkaannuttavat meitä.

Saarikko esitti jo koronarajoitusten viimeisinä aikoina näkemyksen, että hallitus olisi tekemässä viimeistä kokoluokaltaan massiivista lisätalousarviota. Nyt se on jälleen muhkean lisätalousarvion äärellä.

– Olin väärässä. Sodan alku johti siihen, että olemme tehneet poikkeuksellisia talouspäätöksiä puolustukseen, pakolaisiin, rajaturvallisuuteen ja siirtymään energiaomavaraisuuteen.

Hallituksen lisätalous arvio on kaikkiaan noin 2,3 miljardia. Lisälainan tarve on 1,3 miljardia, koska valtion tuloarvio on noussut noin miljardilla yhteisöveron tuottojen kasvettua ennakoitua paremman talouskasvun vuoksi. Lisävelanotosta pillastuneille Saarikko sanoo:

– Varautuminen maksaa, enemmän maksaa vain varautumatta jättäminen.

Varautumisen kokonaisuus on osa kehyksen ulkopuolelle menevää poikkeuslauseketta. Normaalia kehykseen sisällytettyä lisätalousarviolle varattua rahaa kohdennetaan 120 miljoonaa korona-ajan kovasti koettelemille lapsille ja nuorille.

– Se on jostain muualta pois, mutta tämä on ollut arvovalinta. Meillä on pienenevät ikäluokat, joista meillä eri ole varaa yhdenkään syrjäytyä. Toimet painottuvat korona-ajan vaurioiden paikkaamiseen.

Rahasummalla jatketaan panostuksia peruskoulusta toiselle asteelle tukiopetukseen, pienryhmätyöskentelyyn, opinto-ohjaukseen. Erityisopetuksessa ja koulupudokkaiden kanssa työskenteleviä ammattilaisia lisätään. Myös nuoriso- ja mielenterveystyö saa lisää rahaa.

SAARIKOSTA Suomessa ei puhuta riittävästi siitä, mikä oikeasti tuhoaa eniten suomalaista työelämää. Ennenaikaisen työkyvyttömyyden suurin syy on jo usean vuoden ollut mielenterveys.

– Me poliitikot olemme viime vuosina keskittyneet väittelemään ansiosidonnaisen työttömyysturvan mallista ja paikallisen sopimisen oikeutuksesta. Eniten työelämää tuhoaa se, että ihmiset eivät jaksa tai että nuorista liian moni uupuu tai ahdistuu töissä.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen viimeisestä vuodestakaan ei ole tulossa helppoa. Se on koko kautensa ajan hoitanut poikkeuksellisia kriisejä. Ensin koronaa, nyt Venäjän hyökkäyssodan seurauksia. Ukrainan sodan alku on tiivistänyt riitaisan hallituksen rivit.
Saarikko kertoo kokeneensa kevään aikana suurta merkityksellisyyttä työstään.

– Hetkeäkään ei ole tarvinnut miettiä, onko politiikalla väliä tai ovatko tehdyt päätökset merkityksellisiä. Työllä on ollut suuri tarkoitus ja merkityksellisyys. Voi sanoa, että suurin koskaan poliitikkoaikanani. Isot ja pienet asiat on kyetty erottamaan toisistaan. Aina politiikassa ei näin ole.

Saarikolle Suomen Nato-ratkaisun historiallisuus tiivistyi, kun tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta päätti hakea Nato-jäsenyyttä sunnuntaina.

– Ajattelin siellä ajan tihentyneen. Kaikki huipentui siihen päätökseen. Liittymisen prosessi on ollut vähäeleinen, tyylikäs ja perusteellinen. Pohjoismaisen koruton. Asialle ei ole suuremmin kilistelty. Välttämätön on hoidettu tyylikkäästi.

Sivuja: [1] 2 3 ... 10