PASIRADIO

Kirjoittaja Aihe: 5 % Palkanalennus liikaa?  (Luettu 2452 kertaa)

perse-erkki

  • Full Member
  • ****
  • Viestejä: 1285
  • Karma: +0/-0
5 % Palkanalennus liikaa?
« : Lokakuu 06, 2011, 13:33:00 ip »
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011100614515051_uu.shtml

Iltalehti kysyi kaikilta kansanedustajilta sähköpostitse, suostuisivatko he alentamaan palkkiotaan ministereiden tapaan viisi prosenttia ja miten alennus näkyisi heidän arjessaan.

Hallitus päätti näyttää esimerkkiä vyön kiristämisestä alentamalla ministereiden palkkioita viidellä prosentilla. Symbolisen eleen kustannushyöty valtiolle on vuositasolla verrattain vähäinen, noin 120 000 euroa.

Valtioneuvoston jäsenten viisiprosenttinen on herättänyt vilkasta keskustelua eduskunnassa. Osa kansanedustajista olisi valmis osallistumaan säästötalkoisiin alentamalla palkkiotaan viidellä prosentilla eli reilulla 300 eurolla.

Heille sopisi alennus

Eturivin poliitikoista kokoomuksen Kimmo Sasille sopisi viiden prosentin alennus. Leikkauksella ei olisi suurta vaikutusta vuodesta 1983 kansanedustajana toimineen Sasin arkeen.

- Minulle jäisi 300 euroa vähemmän säästöön, Sasi toteaa.

Sasin lisäksi kyselyyn vastanneista kansanedustajista alennukseen olisivat valmiit myös perussuomalaisten Juho Eerola, Kike Elomaa, Olli Immonen, Arja Juvonen, Osmo Kokko ja Pirkko Ruohonen-Lerner. Myös Silvia Modig (vas), Ari Torniainen (kesk) ja tietyin ehdoin myös kokoomuksen Pauli Kiuru ja Sanna Lauslahti, Arto Satonen ja Kari Tolvanen ovat valmiit alennukseen.

Keskustan Anne Kalmarin mielestä kansanedustajat voisivat seurata ministereiden näyttämää esimerkkiä palkkioasiassa.

- 300 euroa on iso raha, mutta asetan elämänlaadun taloudellisten arvojen edelle, Kalmari sanoo.

Hyväntekeväisyyteen

Keskustan Anu Vehviläinen korostaa vapaaehtoisuuden roolia asiassa.

- Ne edustajat, jotka tuntevat saavansa liikaa palkkiota, voivat jo nyt omilla päätöksillään ohjata palkkiostaan haluamansa summan esimerkiksi hyväntekeväisyystyöhön, Vehviläinen muistuttaa.

Kristillisdemokraattien Sauli Ahvenjärven tietojen mukaan moni kansanedustaja toimii juuri näin.

Perussuomalaisten Mika Niikko kertoo lahjoittavansa 10 prosenttia nettotuloistaan muun muassa nuorisotyöhön. Anssi Joutsenlahden (ps) palkkioilla on palkattu kaksi hoitotyöntekijää Pohjois-Satakuntaan.

"Pölhöpopulismia"

Vaikka suurin osa Iltalehden kyselyyn vastanneista kansanedustajista tyytyisi reilun 300 euron palkkionalennukseen, löytyy asialle myös vastustajia. Perussuomalaisten Tom Packalén sanoo suoraan, ettei hän olisi valmis palkkionalennukseen.

- Kyseessä on pölhöpopulistinen tempaus. Tai sitten nämä kansanedustajat eivät arvosta omaa työtään, Packalén lataa.

Vasemmistoliiton Anna-Kaisa Pekonen on Packalénin kanssa samoilla linjoilla.

- Mielestäni kansanedustajien palkkioiden alentaminen olisi viesti siitä, että kaikkien palkkoja olisi alennettava. Onko se työn arvostamista?

Pekonen kannattaa monien kyselyyn vastanneiden kansanedustajien tapaan kaikkien suurituloisten verotuksen kiristämistä. Esimerkiksi SDP:n Erkki Tuomioja komppaa tätä mallia.

Kokoomuksen Sampsa Kataja edustaa palkkiokysymyksessä täysin vastakkaista laitaa. Katajan mielestä kansanedustajan palkkiota tulisi pikemminkin nostaa esimerkiksi 10 prosentilla.

- Palkoilla kilpaillaan osaajista. Nykyisellä palkalla ja luontaiseduilla liian moni osaaja ja asiantuntija jättää hakematta eduskuntaan, Kataja näkee.

Kokoomuksen Pertti Salolainen kertoo haluavansa päättää jatkossakin itse, mihin rahansa lahjoittaa. Perussuomalaisten Martti Mölsä ei kannata palkkionalennusta.

Iso raha

Kyselyyn vastanneet kansanedustajat muistuttavat kuin yhdestä suusta, että erillinen palkkiotoimikunta päättää tätä nykyä edustajien palkkioista. Valtaosa ilmoittaa tyytyvänsä toimikunnan tekemään päätökseen  -  oli päätös sitten suuntaan tai toiseen.

- Tyydyn siihen palkkioon, joka meille päätetään maksaa. En ole täällä palkan takia, sillä saisin muissa töissä parempaa palkka, SDP:n Merja Mäkisalo-Ropponen myöntää.

Yhdestä asiasta kyselyyn vastanneet kansanedustajat tuntuvat olevan lähes yksimielisiä: 300 euroa on lapsiperheelle merkittävä summa.

- Viisihenkisessä perheessä, jossa on kolme pientä lasta, 300 euroa on iso raha, kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo sanoo.

Vihreiden Johanna Karimäki ja Satu Haapanen olisivat talkoohengessä valmiit viiden prosentin alennukseen.

- Tätä työtä ei tehdä rahasta. Mutta kyllä 300 euroa on niin iso raha, että sillä olisi vaikutusta arkeemme, Haapanen myöntää.

- Tuntuisihan se yksinhuoltajaperheen arjessa, vihreiden Johanna Karimäki säestää puoluetoveriaan.
En tiedä kuinka kolmas maailmansota käydään, mutta neljäs käydään kivillä ja kepeillä.