PASIRADIO

Kirjoittaja Aihe: Sonera palvelee mutta mitä mahtaa olla pingit?  (Luettu 3032 kertaa)

Viheraho

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 15041
  • Karma: +0/-0
  • Minä itte :)
    • Pasi Viherahon kotisivut - The homepage of Pasi Viheraho
Sonera palvelee mutta mitä mahtaa olla pingit?
« : Elokuu 23, 2011, 21:24:37 ip »
http://yle.fi/alueet/savo/2011/08/satelliittilaajakaista_haja-asutusalueiden_yhteydeksi_2812081.html


Satelliittilaajakaista haja-asutusalueiden yhteydeksi
julkaistu tänään klo 16:20, päivitetty tänään klo 17:20
Soneran satelliittilaajakaistan esittelytilaisuus Juankoskella.

Kuva: YLE / Toni Pitkänen

Sonera ryhtyy myymään loppuvuodesta satelliittilaajakaistaliittymiä. Niitä tarjotaan etenkin haja-asutusalueille, joilla laajakaistayhteydet ovat hitaita. Tarjolle tulee enimmillään kymmenen megan nopeusluokka.

Sonera on kokeillut satelliittilaajakaistan toimintaa viime joulukuusta alkaen. Nyt tekniikka on todettu niin toimivaksi, että tuotteilta puuttuu enää hintalappu.

Uutta palvelua esiteltiin tiistaina Pohjois-Savossa juankoskelaisen maatilan pellon reunalla. Paikalle oli tuotu 80-senttinen satelliittiantenni, joka oli suunnattu 40 000 kilometrin päähän, päiväntasaajan yllä olevaan satelliittiin. Virta saatiin ladon takaa generaattorista, joten yhteyden saa vaikka sähköttömälle kesämökille.

Testeissään Sonera on saanut satelliittilaajakaistan toimimaan nopeimmillaan 10 megabitin latausnopeudella ja neljän megabitin lähetysnopeudella.

Uudessa, vuoden loppupuolella myyntiin tulevassa palvelussa tarjolla on kuuden, kahdeksan ja kymmenen megabitin nopeusvaihtoehdot. Hitaimman, kuuden megan yhteyden verolliseksi kuukausihinnaksi arvioidaan 40 euroa. Lautasantennin ja modeemin saa asennettuna noin 500 eurolla. Kaupalliset päätökset Sonera tekee tämän vuoden aikana.

Liittymän käytössä on datapakettirajoituksia, esimerkiksi muutaman pitkän dvd-tasoisen elokuvan lataamisen jälkeen nopeus laskee tietyksi ajaksi, rajana on 25 gigatavua. Lisänopeutta voi kuitenkin ostaa erikseen yhden megan paloissa.

Hitaat lankaverkot rullalle

Satelliittilaajakaistalla Sonera saa ensi kertaa kunnollisen mahdollisuuden paikata aukkoja, joita jää maaseudun lankaverkkojen purkamisen takia. Kupariset lankaverkot ovat myös jääneet jälkeen laajakaistan nopeusvaatimuksista. Kotitilalleen, veljensä tilalle esittelyä katsomaan tullut Harri Hakkarainen muistuttaa, miksi.

- Jos ne on sota-ajan jälkeen puhelinta varten rakennettu, niin ei siinä insinöörillä ollut pienessä mielessäkään että siellä ruvetaan dataa kuluttamaan. Eikun rullalle pois vaan, toteaa Hakkarainen.

Juankoskella liittymää maanantaina testaamaan päässyt maanviljelijä Ari Hakkarainen on ensituntumaan pääasiassa tyytyväinen. Maatilalla toimivat yhteydet ovat pakollisia, muun muassa kirjanpidon takia.

- Videoiden lataaminen onnistuu, mutta reaaliaikaisessa toiminnassa kuten Skypessä on viivettä havaittavissa, toteaa Hakkarainen.

Hän maksaa vielä olemassa olevan lankaliittymän kautta tulevasta kahden megan kaistastaan 70 euroa kuukaudessa, johon verrattuna satelliittiyhteys on nopeampi ja edullisempi. Viive johtuu signaalin pitkästä matkasta, hiiren klikkauksen jälkeen signaali kulkee maa-aseman ja satelliitin välillä 150 000 kilometrin matkan.

Se vie mahdollisuuden reaaliaikaisten pelien pelaamiselta. Lisäksi haittana on, että sankka vesisade tai ukkosrintama voi häiritä satelliittiyhteyttä. Lautasantenni on myös saatava paikkaan, jossa näkymässä taivaalle ei ole esteitä, kuten puita tai rakennuksia.

Harri Hakkarainen epäilee, että Sonera kilpailee ilmoitetuilla hinnoilla myös valokuituhankkeiden, kuten Pohjois-Savossa parhaillaan yhteiskunnan varoilla rakennettavan Savon Kuidun kanssa.

- Jos täällä katsotaan kuituhankkeen hintaa, niin sen liittymismaksu on 1 800 euroa ja satelliittiyhteyden noin 500 euroa. Kun kuukausimaksut ovat suurinpiirtein samat, ja nopeus kummassakin vaikka 10 megaa, niin mieti kummanko sitä ottaa. En minä näe sille kuituhankkeelle tulevaisuutta, toteaa Hakkarainen.

Hän on itse aiemmin työskennellyt Soneralla valokuituverkkojen suunnittelijana.

YLE Savo / Keijo Salokangas
Viina lahjoitukset Bitcoineina tänne :

1J4gaTHuHWqDxacq4HojEcLagiJWLJ5D8X