PASIRADIO

Kirjoittaja Aihe: Uudesta lejeerinki-seoksesta sähköenergiaa vedestä  (Luettu 4981 kertaa)

cpukamu

  • Vieras
Uudesta lejeerinki-seoksesta sähköenergiaa vedestä
« : Toukokuu 05, 2011, 10:49:45 ap »
Lähde: CO²-raportti 5.5.2011

Tiedemiehet ovat kehittäneet uudenlaisen alumiiniin perustuvan metalliseoksen, jota voidaan suunnitelmien mukaan käyttää liikuteltavan "voimala-vedenpuhdistamo" -erikoislaitteen valmistamiseen. Uuden teknologian avulla juomakelvoton vesi muutettaisiin juomakelpoiseksi, ja samalla syntyisi sähköä.

- Teknologia soveltuisi erityisen hyvin käytettäväksi kylissä, joissa on ongelmia puhtaan veden sekä sähkön saatavuuden kanssa, Purduen yliopiston professori Jerry Woodall sanoi.

Toistaiseksi suunnitelmavaiheessa olevassa järjestelmässä käytettävä metalliseos sisältää alumiinia, galliumia, indiumia ja tinaa. Kun metalliseos upotetaan veteen, se hajottaa veden vedyksi ja hapeksi. Vety käytetään polttokennossa, jolloin syntyy sähköä ja sivutuotteena puhdasta vettä. Suunnitelmalle on haettu patenttia.

- Polttokennossa muodostuva kuuma vesihöyry tappaa vedessä olevat bakteerit, jolloin likavesi muuttuu juomakelpoiseksi. Järjestelmä toimii myös suolavedellä, joten merivedestä voidaan valmistaa juotavaa vettä, Woodall selittää.

Järjestelmän toimiminen merivedellä avaa tutkijoiden suunnitelmien mukaan paljon mahdollisuuksia myös laivoissa ja sukellusveneissä.

Professori Woodallin visioissa teknologia ratkaisee vesi- ja energia ongelmia erityisesti Afrikassa ja syrjäseuduilla.

- Tämän kaltaiselle laitteelle on valtava kysyntä eri puolilla maailmaa. Sähköverkot eivät ulotu joka paikkaan, ja puhtaasta juomavedestä on paljon pulaa. Alumiini on edullinen ja turvallinen materiaali, ja sitä on lähes rajattomasti saatavilla. Parhaimmillaan voisimme ratkaista energia- ja vesiongelmia jopa globaalisti, Woodall sanoi.

Tiedemiesten laskelmien mukaan juomavedelle tulisi hintaa alle 20 sentillä litralta. Sähkön hinnaksi tulisi noin 24 senttiä kilowattituntia kohden nykyisillä materiaalien hinnoilla.

- Kyseessä on taloudellisesti kilpailukykyinen teknologia, kun hintaa verrataan perinteisen voimalan sekä voimalinjojen rakentamisen kustannuksiin. Edut korostuvat luonnollisesti syrjäseuduilla, Woodall sanoi.

Pienimmillään laite painaisi alle 50 kiloa.

- Pienen koon ansiosta laite voidaan pudottaa vaikka laskuvarjon avulla kohteeseen. Reaktorin ja polttokennon kokoaminen käy helposti. Lisäämällä vettä reaktoriin, muodostuu puhdasta vettä ja energiaa tarpeen mukaan, Woodall selittää.

Seuraavassa vaiheessa tiedemiehet pyrkivät rakentamaan toimivan prototyyppilaitteen. Tiedossa ei vielä ole, milloin laitteen uskotaan olevan kaupallisessa tuotannossa.