PASIRADIO

Kirjoittaja Aihe: Näin Japanin turmayhtiö on mokannut vuodesta toiseen  (Luettu 2830 kertaa)

Hankkija

  • Vieras
Näin Japanin turmayhtiö on mokannut vuodesta toiseen
« : Maaliskuu 21, 2011, 10:54:05 ap »
Fukushiman ydinvoimalayhtiöllä Tepcolla on arveluttava menneisyys. Yhtiö on jäänyt vuosien mittaan kiinni muun muassa säteilyvuodoista, salailusta ja tarkastusraporttien väärentämisestä.


Vuosi 1999: Ydinvoimalassa polttoaineen jälleenkäsittelyn työntekijöiden kerrotaan sekoittaneen uraania käsipelillä ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa saaveissa koneellisen prosessoinnin sijasta. Paikka ei ole Homer Simpsonin työpaikka vaan oikea Tokaimuran ydinvoimala. Seurauksena kaksi kuollutta ja satoja säteilylle altistuneita Japanin ydinenergiahistorian pahimmassa onnettomuudessa ennen Fukushimaa.

Tepcon synkkä turvallisuushistoria ylitti jonkinlaisen kipukynnyksen vuonna 2002. Fukushiman ydinreaktoreiden rakentajan General Electricin työntekijät paljastivat, että Tepco oli pyytänyt heitä  jo pitkään väärentämään turva- ja tarkastusraportteja. Skandaali johti 17 reaktorin sulkemiseen väliaikaisesti.

Vuonna 2004 Tepcon konserniviestintä toimitti julkisuuteen selvityksen, jossa yhtiö harjoitti maan tavan mukaan itsekritiikkiä hyvinkin perusteellisesti. "Lessons Learned from the TEPCO Nuclear Power Scandal -julkaisussa, joka levisi yhtiön sivuilta verkkoon, todettiin muun muassa, että voimalan ydininsinöörit luottivat liikaa osaamiseensa ja suhtautuivat kielteisesti ongelmien raportointiin. Vikaa oli koko yrityskulttuurissa, turvallisuudessa, tiedonkulussa ja eettisiä ohjeita koskevissa käytännöissä.

Tepco kertoi löytäneensä kaikkiaan 16 virhemenettelyä, joista se raportoi maan ydinenergiaviranomaiselle. GE:n tapauksesta raportti totesi: "Maaliskuu 2002: GE ilmoitti Tepcolle että tarkastusraportteja on mahdollisesti myös käsitelty väärin."

Varsinaisia turvateknisiä ongelmia tai niiden korjauksia paperi ei käsittele. Selvityksessä luvatut parannukset olivat paljolti viestinnän tehostamista: avoimuutta, yhteydenpitoa asukkaisiin ja sidosryhmiin ja myös vähemmän merkittävän tiedon jakamista suurelle yleisölle. Tepco lupasi myös tehostaa turva- ja laaduntarkkailutoimintojaan.

Sama meno jatkuu

Vuosi 2007: Maanjäristys iskee magnitudilla 6,8 Kashiwazaki–Kariwan voimalaan. Tepco vähättelee hallitukselle voimalan kärsimiä vahinkoja. The Times -lehden siteeraamissa Wikileaksin lähteissä yhdysvaltalaisviranomainen kertoi Tepcon myöhemmin myöntäneen, että yhtiö laski väärin säteilyvuodon määrän.

Turman jälkeen Koben yliopiston seismologian professori Katsuhiko Ishibashi sanoi, että voimaloissa tarvitaan perusteellisia korjauksia suunnittelustandardeihin. Ilman niitä Japania voi kohdata katastrofaalinen tuho. Tällä viikolla Bloombergin uudelleen haastattelema  Ishibashi sanoi, ettei Japanissa ollut opittu mitään. 

Joulukuu 2008: Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA varoittaa Japania ydinvoimaloiden puutteista. Helsingin Sanomien Wikileaks-tietojen mukaan IAEA katsoi, että japanilaisten ydinlaitoksissa ei ollut varauduttu voimakkaisiin maanjäristyksiin, mikä on "vakava ongelma".

Uutistoimisto Bloombergin haastattelema ympäristöjärjestön johtaja Tatsuya Ito sanoi keskustelleensa Tepcon kanssa Fukushiman tsunamivaarasta ainakin 20 kertaa. Hän lähetti myös silloiselle pääjohtajalle kirjeen. Aiemmin Ito toimi Fukushiman alue-edustajana valtiopäivillä. Hänen mukaansa Daiichi-ydinlaitos oli suunniteltu kestämään 5,7-metrinen tsunami, ei seitsenmetristä.

Bloombergin mukaan ydinvoimalainsinööri Mitsuhiko Tanaka kuului Fukushiman Daiichi-yksikön nelosreaktorin polttoainealtaan suunnittelu- ja valvontaryhmään 1975. Tanakan mukaan säiliö vaurioitui lämpökäsittelyvaiheessa, koska sen sisältä oli puuttunut tukirakenne. Kuumennusvaiheen jälkeen seinämä oli vääntynyt.

Tanaka sanoo olevansa varma asiasta, koska hän oli vastuussa asian peittelystä. Kun Tanaka kertoi asiasta hallitukselle vuosikymmentä myöhemmin, asia sivuutettiin.

Tepcon viestintä hakoteillä

2011 maanjäristys ja tsunami: Tepco, turvallisuusviranomaiset ja Japanin hallitus pitävät jatkuvia tiedotustilaisuuksia televisiossa. Financial Times -lehden mielestä Tepcon viestintäorganisaatio on muistuttanut enemmän mykkäelokuvan hassuja poliiseja (Keystone Kops) kuin vakavasti otettavaa organisaatiota, joka kamppailee ydinkatastrofia vastaan.

– Tepcon viestintä on erittäin heikkoa. Se on kömpelöä, eivätkä he tunnu olevan kovin hyvin asioista perillä, Shijuro Ogata, Japanin keskuspankin entinen työntekijä sanoi lehdelle.

Japanin politiikan asiantuntija Michael Cucek arvioi samassa lehdessä jyrkemmin: Tepcolla ei ole kriisinhallintaa, koska he eivät koskaan ole olleet valmistautuneita kriisiin. Pelkona on, että Tepco ei kerro koko totuutta, yhtiöllä on ollut sellainen tapa.

Fukushiman katastrofi paljasti energiayhtiön kyvyttömyyden hoitaa kriisiviestintää ääritilanteessa. Joidenkin turva-asiantuntijoiden mielestä Japanissa tarvittaisiin erillistä kriisiryhmää ja ulkopuolisia asiantuntijoita. Reaktoreiden tilanne elää tunti tunnilta. Tepcon, viranomaisten ja hallituksen viestit ovat olleet keskenään ristiriitaisia, mikä lisää ihmisten hämmennystä ja pelkoa salailusta.

Hallituksen suorapuheiseen tiedotusvastaavaan Jukio Edanoon japanilaiset näyttävät luottavan enemmän kuin Tepcoon tai pääministeri Naoto Kaniin. Alkuviikosta paljastui, ettei pääministeri ollut saanut Tepcosta edes tietoa yhden reaktorin räjähdyksestä.

– Mitä helvettiä tämä on? pääministerin sanottiin raivonneen.

Tepcolla hallituksen tuki

Japanissa ei tällä hetkellä ehditä puhua siitä, kuinka ylös vastuu Fukushiman tilanteesta ulottuu. Tepcon toiminnalla on ollut hallitusten hiljainen hyväksyntä. Seismologian professori Ishibashin mukaan ydinenergia on valtiollisessa suojelussa eikä sen uudelleentarkasteluun löydy halua.

Bloombergin mukaan Ishibashi itse erosi hallituksen säteilyturvapanelista 2006. Hän sanoi sen valvontaprosessin olleen "peukaloitua ja epätieteellistä".

Viime kuussa hallitus antoi sille luvan jatkaa 40 vuotta vanhan ykkösreaktorin käyttöä vielä kymmenen vuotta. Ennen maanjäristystä Japani suunnitteli kahdentoista uuden voimalan rakentamista. Hallituksen ei enää uskota jatkavan näitä suunnitelmia.

Entä IAEA? The Timesin Wikileaks-lähteiden mukaan Yhdysvallat epäili pari vuotta sitten, pystyykö IAEA:n japanilainen ydinturvallisuusjohtaja Tomihiro Taniguchi toimimaan vastoin Japanin kansallisia turvakäytäntöjä. Ulkoministeri Hillary Clinton sanoi hänen heikentäneen koko ydinturvaosaston toimintakykyä.

****

Japanin ydinenergiahistoriaa:

1978
Fukushiman yhden reaktorin ohjainlaitteisto hajoaa, viasta ei raportoida hallitukselle koska sitä ei vaadita.

1981
Tsurugan ydinvoimalassa neljä radioaktiivista vuotoa. Vajaat 300 ihmistä altistuu säteilylle.

1989
Fukushiman insinöörille käsky poistaa valvontaviranomaisen videosta kohta, jossa näkyy halkeamia voimalan höyryputkissa. Asiasta kerrotaan Tepcon johdolle. Mitään ei tapahdu. Asian tultua julki vuonna 2000 kolme johtajaa saa potkut.

1995
Monjun laitos suljetaan vain vuoden käytön jälkeen yhtiön salailttua joulukuussa 1995 laitoksen testikäytössä sattunutta natriumvuotoa. Käynnistetään uudelleen 2010.

1997
Ainakin 37 työntekijää altistuu suurelle säteilymäärälle Tokaimuran jälleenkäsittelylaitoksessa tulipalon ja räjähdyksen seurauksena. Laitos yrittää aluksi peitellä tulipaloa.

1999
Tokaimuran ydinjätteenkäsittelylaitoksessa hallitsematon ydinreaktio, jossa kaksi työntekijää kuolee. 400–600 ihmistä altistuu pienelle säteilymäärälle turvallisuusmääräysten laiminlyöntien takia.

2002
Tepco kiinni turvallisuusraporttien väärentämisestä ja joutuu sulkemaan väliaikaisesti kaikki 17 voimalaansa myönnettyään, että käytäntö on jatkunut yli vuosikymmenen.

2004
Mihaman reaktorin turbiineista purkautui kuumaa höyryä, joka tappoi neljä työntekijää ja poltti viittä. Viranomaisten mukaan höyry ei ollutradioaktiivista. Voimalaitoksen omistaja Kansain energiayhtiö.

2006
Tepco raportoi vähäisestä säteilyhöyryvuodosta Fukushimassa.

2007
Maanjäristyksen vaurioittama Kashiwazakin ydinvoimala suljettiin kun selvisi, että säteilyvuodot olivat aiemmin ilmoitettua voimakkaampia.

2011
Maaliskuun 11. päivänä Japaniin iskee 8,9–9,0 magnitudin maanjäristys, joka nostattaa Fukushimaa vaurioittavan tsunamin.

http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2011/03/19/nain-japanin-turmayhtio-on-mokannut-vuodesta-toiseen/20113878/12