PASIRADIO

Kirjoittaja Aihe: EI ilmaista, mutta kuka syö tätä Hesburger-kamaa  (Luettu 11896 kertaa)

fingers

  • Full Member
  • ****
  • Viestejä: 1361
  • Karma: +0/-0
  • capox
EI ilmaista, mutta kuka syö tätä Hesburger-kamaa
« : Lokakuu 14, 2010, 15:18:58 ip »
Hesburger: Tämä on suosiomme salaisuus
14.10.2010

uutiseen

Hampurilaisketju Hesburgerissa käydään parhaillaan läpi sukupolvenvaihdosta. Toimitusjohtaja Kari Salmela joutuu ottamaan isänsä paikan pikaravintola-alan äärimmäisessä myllerryksessä, jota sekoittanee pahiten hampurilaisjätti Burger Kingin saapuminen Suomeen. Hesburger luottaa kuitenkin vahvasti suosioonsa ja porskuttaa vauhdilla eteenpäin, kertoo Niki-lehti.

Hesburgerin toimitusjohtaja Kari Salmela puristaa perheyhtiönsä menestystekijän yhteen sanaan: majoneesiin.

– Valttikorttimme on aina ollut maku, ja tässä yhteydessä puhumme nimenomaan majoneesista, Salmela sanoo Sinebrychoffin asiakaslehti Nikin haastattelussa.

Salmelan mukaan majoneesin menekki on  niin hurjaa, että Hesburger laajentaa parhaillaan Kaarinan-tehdastaan. Majoneesi pitää saada riittämään yhä kasvavaan kysyntään ulkomaille saakka, toteaa Salmela.

Hampurilaisketju kertoo valmistavansa käyttämänsä majoneesin itse Kaarinassa. Kastikkeen resepti on yhtiön tarkoin varjeltu salaisuus.

Niki-lehdessä Salmela kertoo myös Hesburgerin terveystrendeistä. Hampurilaisyritys haluaa vastata kuluttajien toiveisiin myös tällä saralla, vaikka sen tukipilarina toimiikin paksu ja rasvainen majoneesi.

– Valikoimassamme on jo paljon terveellisiä tuotteita, kuten hampurilaiset, salaatit ja porkkanat, listaa Hesburger-Salmela. 


Itse en ole edes maistanut ko. tuotteita, enkä ole milloinkaan edes ajatellut syöväni ko. kamaa.
Joskus tulee käytyä nakkarilla, lihapiirakka grillimakkaralla/jos on niin hyörylenkillä -sinaappi ja sipuli mausteena.
Jos ei mitään opittu Aatulta, niin opit uusiksi, aate on se mikä elää.

Lossi

  • Vieras
Vs: EI ilmaista, mutta kuka syö tätä Hesburger-kamaa
« Vastaus #1 : Lokakuu 14, 2010, 15:34:33 ip »
Mun mielestä noi kaikki noi hese, mäkki, rolls ym mestojen ''sapuskat'' maistuu aivan kaikki samanlaiselle mössölle.
Sen pari kertaa mitä noita on tullu maisteltua niin ei kyllä juurikaan huomaa eri lafkojen tuotteissa eroja..

Bajari

  • Vieras
Vs: EI ilmaista, mutta kuka syö tätä Hesburger-kamaa
« Vastaus #2 : Lokakuu 14, 2010, 16:14:50 ip »
Mun mielestä noi kaikki noi hese, mäkki, rolls ym mestojen ''sapuskat'' maistuu aivan kaikki samanlaiselle mössölle.
Sen pari kertaa mitä noita on tullu maisteltua niin ei kyllä juurikaan huomaa eri lafkojen tuotteissa eroja..

Joo ja tollasen ku syö ja röyhtäsee nii  maha on tyhjä

Lossi

  • Vieras
Vs: EI ilmaista, mutta kuka syö tätä Hesburger-kamaa
« Vastaus #3 : Lokakuu 14, 2010, 17:27:20 ip »
Mun mielestä noi kaikki noi hese, mäkki, rolls ym mestojen ''sapuskat'' maistuu aivan kaikki samanlaiselle mössölle.
Sen pari kertaa mitä noita on tullu maisteltua niin ei kyllä juurikaan huomaa eri lafkojen tuotteissa eroja..

Joo ja tollasen ku syö ja röyhtäsee nii  maha on tyhjä

Niinpä, korkeen hinnan lisäks eivät viel tarjoo edes mahan täytettä. Hinta - laatusuhde siis päin persettä.

Miqu

  • Member
  • *
  • Viestejä: 41
  • Karma: +0/-0
Vs: EI ilmaista, mutta kuka syö tätä Hesburger-kamaa
« Vastaus #4 : Lokakuu 14, 2010, 18:10:58 ip »
Pienemmät ranskalaisen kuin Mäkissä. Vain kun pakko on niin Hesessä on tultu käytyä.

Jake

  • Vieras
Vs: EI ilmaista, mutta kuka syö tätä Hesburger-kamaa
« Vastaus #5 : Lokakuu 14, 2010, 18:25:45 ip »
Pienemmät ranskalaisen kuin Mäkissä. Vain kun pakko on niin Hesessä on tultu käytyä.
Ja grillil pienet ranskalaiset on isommat ku hesen ''isot ranskalaiset.''

fingers

  • Full Member
  • ****
  • Viestejä: 1361
  • Karma: +0/-0
  • capox
Vs: EI ilmaista, mutta kuka syö tätä Hesburger-kamaa
« Vastaus #6 : Lokakuu 21, 2010, 12:09:47 ip »
KUSETUSTA -suomalainen VALMISRUOKA -paskaa pikaevästä!


Kohukirja paljastaa: Näin ruokateollisuus vedättää


Ruoka ei ole sitä miltä näyttää, vaan elintarviketeollisuus vedättää kuluttajia pahemman kerran. Esimerkiksi lihapullien ostaja voi saada broilerinlihaa ja -nahkaa ja hunajan ostaja vain puoliksi hunajaa. Pian ilmestyvä kirja paljastaa, mitä suomalainen ruoka todella sisältää. Katso 19 tuotteen lista – mitä oikeasti syöt.



Et todellakaan taida tajuta, mitä syöt. Uusi, maanantaina kauppoihin tuleva kohukirja paljastaa elintarviketeollisuuden hurjat vedätykset – nyt myös Suomessa.

Uusi Aitoa ruokaa -kirja (Atar) käy rajuin ottein suomalaisen elintarviketeollisuuden kimppuun. Kirjan tekijältä Mats-Eric Nilssonilta on aiemmin ilmestynyt kohua aiheuttanut teos Valhe lautasella.

Hyökkäyksen kohteena ovat epämääräiset raaka-aineet ja lisäaineet, arominvahventeet, hiivauutteet, savuaromit, väriaineet jne.

Nilssonin kirjoja Den hemlige kocken ja Äkta vara on Ruotsissa myyty lähes 400 000 kappaletta, ja Ruotsin elintarviketeollisuus on joutunut jättämään tuotteistaan lisäaineita pois. Lisäksi se on joutunut karsimaan valheellisia mainoslauseitaan.

Nilssonin mukaan arominvahventeiden poistaminen on Ruotsissa edennyt jo niin nopeasti, että joidenkin ketjujen on ollut vaikea pysyä mukana kaikissa käänteissä.

Suomessa tästä prosessista näkyy vasta ensimmäisiä viitteitä ja kärkiryhmässä ovat toimineet muun muassa pietarsaarelainen lihanjalostaja Snellman, Ruotsista makkaratehtaan ostanut STC-Meat sekä vähittäiskaupassa toimiva Eat&Joy Maatilatori.

Valelihapullat eivät
kadonneet mihinkään!

Suomalaisten uppiniskaisuutta kirjassa jaksetaan kuitenkin ihmetellään isosti:

Suomen Kuluttajaliitto kertoi toukokuussa, että HK ja Atria myyvät hampurilaisina ja jauhelihapihveinä pihvejä, jotka sisältävät pääasiassa kananlihaa ja -nahkaa.

Toukokuussa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira totesi, että tuotteiden myynti näillä nimillä on harhaanjohtavaa ja laitonta.
Kirjan painoon mennessä – runsaat sata päivää myöhemmin – samat tuotteet olivat edelleen myynnissä lähes kaikissa ruokakaupoissa.

– Miten tämä on mahdollista, kirjan suomalainen kustantaja Thor-Fredric Karlsson kysyy.

Kuluttajan pitäisi
osata itse ratkaista

Kenen on sitten lopulta vastuu, kirja vääntää asian rautalangasta näin, tosin esimerkki tulee Ruotsista:

Elintarvikkeemme sisältävät joukon lisäaineita, joita ei sallita koiranruoassa. Svenska Dagbladetin kuluttajatoimittaja Henri Ennart pyysi kommenttia Ruotsin maatalousministeriön alaiselta Jordbruksverketiltä. Sen ruoka-asiantuntija vastasi näin: ”Ihminen voi vapaasti valita... Mutta eläimet eivät voi itse lukea tuoteselostetta, ja siinä on itse asiassa se ainoa ero, jonka vuoksi säännöt eläinruoalle ovat niin toisenlaiset.”

Nilssonin mukaan selvemmin sitä ei voi sanoa: Me voimme valita.

Katso mitä kaikkea pistät suuhusi:
(esimerkkejä Mats-Eric Nilssonin kirjasta Aitoa ruokaa, Atar 2010)

Altian ostama Renault Carte Noire Extra saa kauniin värinsä ruskeasta karamelliväristä. Siitä vastaa sama sokerikulööri (E150) kuin Coca-Colassa, ei siis pelkästään monen vuoden varastointi tammitynnyrissä, kuten runollisesti voisi kuvitella.

Ekströms Vanhan Ajan Mustaherukkamehutiiviste on keksinyt ”vanhan ajan säilöntäaineet”, kuten E202 ja E211. Lisäksi sokeroimatonta versiota makeuttavat vanhanaikaisesti sukraloosi, asesulfaami K.

Elovena Täysjyvämuro 4 viljaa -pakkauksessa lukee isoin kirjaimin ”100 % täysjyvää”. Tuoteseloste kertoo kuitenkin aivan muuta: täysjyväkaurajauho (33 %), täysjyväruisjauho (19 %), täysjyvävehnäjauho (16 %), täysjyvämaissijauho (10 %), sokeri, mallassiirappi (ohrasta), riisijauho ja suola. Makeutusaineiden, riisijauhojen ja suolan yhteinen osuus on siis 22 prosenttia. Kirjan mukaan rehellinen pakkausteksti olisi ”78 prosenttia saksalaista täysviljajauhoa”.

Fun Light Persikka passionmakuinen juomatiiviste sisältää ainoan valmistusaineensa veden lisäksi pelkästään lisäaineita: Happamuudensäätöaineet (E296, E331), aromi, makeutusaineet (aspartaami ja asesulfaami K), stabilointiaineet (E415, E414, E445), väri (E160e), säilöntäaine (E202), hapettumisenestoaine (E300). Kirjan mukaan sen ei pitäisi edes olla mehuhyllyssä, vaan ihan jossain muualla.

Guacamoledippi on noussut suosioon Suomessakin, mutta mitä siinä on? Ei ainakaan avokadoa niin kuin pitäisi. Santa Marian Guacamole Dipissä sitä on 1,5 prosenttia, Rainbow’ssa 6,7 prosenttia. Pohjat vetää Pirkan guacamoledippi, jonka alkuperämaa on Alankomaat ja valmistusmaa Belgia. Se sisältää avokadoa huimat 0,7 prosenttia!

Hampurilaiset eivät olekaan liharuokaa! Atrian hampurilaisessa pihvin lihapitoisuus on vain 26 prosenttia. Muuten siinä on mm. koneellisesti eroteltua broilerin- ja sianlihaa, soijaproteiinivalmistetta, korppujauhoa, silavaa, perunajauhoa, mausteita, naudan jännettä, suolaa, glukoosia, hapettumisenestoainetta, emulgointiainetta, auringonkukkalesitiiniä, vehnäkuitua ja hiivauutetta.

Hunaja ei aina olekaan hunajaa. Mieleinen – suomalainen kevythunajatuote, jonka nimestä kuluttaja voisi luulla, että se hunajaa ja vielä suomalaista, ei ole kumpaakaan. Siihen on sekoitettu polydekstroosia, jota elintarviketeollisuus käyttää yleisesti tuotteen laajentamiseen. Hunajaa tuotteessa on vain 53 prosenttia.

Kalapuikosta liki 40 prosenttia on paksua kuorrutusta, joka on valmistettu vehnäjauhosta, määrittelemättömästä kasviöljystä ja tärkkelyksestä.

Lihapullat eivät ole aina lihapullia. HK:n lihapyörykät sisältävät pääasiassa broilerinlihaa ja -nahkaa ja niiden lihapitoisuus on vain 40 prosenttia. Atrian Lihapyöryköiden pääasiallinen valmistusaine on vesi. Sen jälkeen tulevat tuoteselosteen mukaan koneellisesti eroteltu broilerinliha, sianliha, soijaproteiinivalmiste, naudan sydän, perunajauho jne.

Majoneesi tehdään oikean reseptin mukaan munasta ja öljystä sekä sinapista, etikasta ja suolasta. Rainbow Majoneesissa on 13 ainesosaa. Pirkka Kevyt majoneesissa on 19 ainetta.

Mustat oliivit eivät oikeasti ole mustia oliiveja vaan vihreitä, jotka on kemiallisin keinoin menettäneet makunsa
ja muuttuneet mustiksi. Nimenomaan silloin kun ne ovat siistin mustia, on syytä epäillä petosta. Kirjan mukaan huijausalalla
ei ole aikaa antaa oliivien kypsyä, vaan ne poimitaan, kun ne ovat vielä vihreitä. Ensin ne pannaan lipeäkylpyyn. Sen jälkeen ne käsitellään hapolla, joka muuttaa värin. Seuraavassa vaiheessa musta väri tasoitetaan rautaglukonaatilla E579. Eikä tämä riitä: Myös vihreät oliivit voivat olla värjättyjä!

Myllyn paras -raakapakastekorvapuusti sisältää perusainesten vehnäjauhon, veden, sokerin kananmunan, hiivan ja kanelin lisäksi 14 muuta ainetta: mm. voin makua antavaa aromia.

Myllyn Paras Paistovalmis Tacostick on tällä listalla Fun Light -juomatiivisteen ohella melkoinen kingi. Tuote on kotimaista valmistetta ja se kerskailee suomalaisella avainlipulla. Tässä ovat koottuna tuotteen sisältämät E-koodatut 26 lisäainetta: E150c, E171, E251, E270, E300, E304, E322, E330, E331, E341, E415, E450, E471, E472a, E481, E500, E503, E551, E621, E627, E631, E1414, E1420, E1442, E1450 ja E1518.

Pirkka Kuningatarkääretortussa on tuoteselosteen mukaan vadelmaa viisi prosenttia ja mustikkaa kolme prosenttia. Kirjan mukaan voisi kuvitella, että marjoja on käytetty enemmän kuin kaksi kappaletta.

Pirkka Mansikanmakuinen kääretorttu ei sisällä mansikkaa ollenkaan, vaan se on korvattu omenahillolla ja keinotekoisella
mansikan makua antavalla aineella.

Nestlén Valiojäätelön Wanhan ajan Vaniljatuutti sisältää enemmän lisäaineita kuin saman yrityksen ”uuden ajan” jäätelöt. Valmistusaineet ovat kerma, sokeri, vehnäjauho, tärkkelyssiirappi, kasvirasva, mansikka, maitoproteiini, rypälesokeri, kaakaojauhe, emulgointiaineet (E471, E322, soijalesitiini), sakeuttamisaineet (E401, E412, E1442), aromit (vanilja, vanilliini), suola, voiöljy, maitojauhe, seljanmarjatiiviste, happamuudensäätöaine (E330).

Rainbow Appelsiinimarmeladin ainesosat ovat määrän mukaisessa järjestyksessä seuraavat: glukoosi-fruktoosisiirappi, vesi, appelsiinitäysmehu, appelsiininkuori, sokeri, muunnettu maissitärkkelys, hyytelöimisaineet (E440, E415), happamuudensäätöaineet (E330, E333, E300), säilöntäaine (E202). Sokeria on 47 prosenttia, mutta hedelmää vain 25 prosenttia.

Ruisleipä ei ole aina ruista. ”Reilu Täysjyväruisleipä” onkin 30-prosenttisesti vehnää ja ”Tosi Rukiinen”
29-prosenttisesti vehnää.

Unileverin Crème Bonjour -juustot sisältävät runsain määrin lisäaineita – kuten aromeja, gelatiinia
ja stabilisointiaineita. Chèvre & yrtit -versio sisältää kirjan mukaan käsittämättömän vähän ranskalaista vuohenjuustoa
chèvreä, joka kuitenkin pakkauksessa on ilmoitettu suurin kirjaimin. Chèvre-pitoisuus on vain 1,6 prosenttia, ja sekin on lisätty jauheena.

Jos ei mitään opittu Aatulta, niin opit uusiksi, aate on se mikä elää.