PASIRADIO

Kirjoittaja Aihe: Eduskuntavaalit 2011 onko ne sitten maahanmuuttovaalit?  (Luettu 2146 kertaa)

fingers

  • Full Member
  • ****
  • Viestejä: 1361
  • Karma: +0/-0
  • capox
Eduskuntavaalit 2011 onko ne sitten maahanmuuttovaalit?
« : Elokuu 15, 2010, 11:07:01 ap »
EDUSKUNTAVAALIT (seuraavat)
vaalipäivä sunnuntai 17.4.2011



Kalevan pääkirjoitus tänään

Äkkiä selvyys mamulakiin
Suomalaisen politiikan keskustelutyyli muistuttaa aina samaa kaavaa: ensin ei keskustella, sitten keskustellaan keskustelun tasosta ja kun sitten lopulta päästään vauhtiin, keskustellaan vain yhdestä asiasta kerrallaan.

Näin on käynyt maahanmuuttokeskustelulle, joka on politiikan syksyn käynnistysvaiheessa ryöpsähtänyt valloilleen ja peittänyt alleen monia lievästi sanoen vähintään yhtä tärkeitä asioita.

Puheripulin syy on selvä: eduskuntavaaleihin on runsaat puoli vuotta. Muut puolueet pyrkivät yliampuvilla maahanmuuttopuheillaan hurjaan gallupnousuun päässeiden perussuomalaisten peesiin. Tästä seuraa väistämättä, että maahanmuutosta tulee tällä menolla vaalien kuuma peruna riippumatta siitä, olisiko aihetta vai ei.

Etenkin demarit ovat vetäneet ison vaihteen päälle. SDP julkisti torstaina maahanmuuttopoliittisen ohjelman, ja myös monet muut puolueet ovat havahtuneet. SDP ei malttanut vain esitellä omaa linjaansa, vaan myös luokitteli muut puolueet. Ei ole järin suuri yllätys, että SDP arvioi omahyväisesti edustavansa itse "realistista ihmisarvolinjaa" kun taas muut puolueet ovat sen mielestä enemmän tai vähemmän hakoteillä.

On sinänsä tervetullutta, että aiemmin vaikeaksi koetusta aiheesta puhutaan vaikenemisen sijasta. Keväällä alkanut keskustelu on vain ollut harvinaisen poukkoilevaa ja kääntynyt laidasta toiseen puolueiden kannatusmittausten mukana. Sellaisesta ei voi seurata kestävää politiikkaa.

Lähtölaukaus kuultiin keväällä, kun kohistiin venäläis- ja egyptiläismummojen karkotuksesta. Presidentti Tarja Halonen vetosi heidän puolestaan, ja korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg pyysi poliisia jarruttelemaan karkotuspäätöksen toimeenpanoa. Jotta uusilta "mummotapauksilta" vältyttäisiin, hallitus sopi ulkomaalaislain muuttamisesta inhimillisten seikkojen huomioon ottamiseksi. Maahanmuuttoministeri Astrid Thors pani valmistelun sovitun mukaisesti alulle.

Mamukeskustelu on mitannut poliittisen muistin lyhyyden: se on kolmesta neljään kuukautta. Kesän gallupien jälkeen näyttää yhtäkkiä siltä, että vielä keväällä melko yhteen ääneen huudetun lakihankkeen alta on kadonnut ilma. Aikalisä voi olla sinänsä paikallaan, koska vaalien jälkeen poliittiset aallot tasoittuvat.

Aamulehden kyselyssä eduskunnan hallintovaliokunnan kuusi jäsentä vastusti lakimuutosta ja vain yksi kannatti. Kuusi jäsentä ei ottanut kantaa, ja neljä jätti vastaamatta. Valiokunnan puheenjohtaja Antti Rantakangas on jo toivonut hallituksen harkitsevan, tuoko se asiaa eduskuntaan.

Temppelinharjalla on uusi pääministeri Mari Kiviniemi, jonka tehtävä olisi puolustaa Thorsia. Yhtä lailla kannanottoa odotetaan kokoomusta johtavalta valtiovarainministeri Jyrki Kataiselta sen jälkeen kun ryhmäjohtaja Ben Zyskowicz ilmoitti, ettei kokoomuksen eduskuntaryhmä tue lakimuutosta. Lain kohtaloon pitää saada selvyys mahdollisimman pian, sillä muutoin vaaleista tulee pelkät maahanmuuttovaalit.

Jos ei mitään opittu Aatulta, niin opit uusiksi, aate on se mikä elää.