Uusi tutkimus väittää "hampaatkin reikiintyvät punaviiniä nauttineella vähemmän"Lähde:
Tohtorit.fiPunaviiniä on pidetty valkoisen hymyn vihollisena, mutta tuore tutkimus kertoo, että punaviini voi olla hyväksi hampaille.
Tutkimusten mukaan punaviini sisältää ainesosia, jotka saattavat ehkäistä hampaiden reikiintymistä ja plakin muodostumista.
Nämä ainesosat ovat nimeltään polyfenoleja ja ne estävät tiettyjen suussa esiintyvien bakteerien toimintaa.
Normaalissa tilanteessa suun bakteerit hajottavat sokereita ja muodostavat molekyylejä, jotka mahdollistavat bakteerien
tarttumisen hampaisiin, mikä taas edistää hampaiden pinnan hajoamista.
Nämä bakteerit myös tuottavat happoja, jotka tuhoavat hammaskiillettä.
Punaviini tehdään rypäleistä, joissa on paljon polyfenoleja, jotka antavat suun hyvien bakteerien kukoistaa ja
estävät huonojen bakteerien toiminnan. Samoja polyfenoleja on löytynyt myös karpaloista.
Rotilla tehdyissä tutkimuksissa huomattiin karpaloiden syöttämisen vähentävät hampaiden reikiintymistä 45 %.
Tutkijat kuitenkin varoittavat, ettei punaviinin yletön juominen tai karpaloiden liiallinen syöminen auta parnatamaan
suun terveyttä. Punaviini tahraa hampaita ja karpalomehut ja -hillot ovat täynnä hampaille haitallisia sokereita.
Tutkijat kuitenkin uskovat, että tulevaisuudessa polyfenoleita saatetaan lisästä hammastahnaan tai suuveteen edistämään suun terveyttä.