PASIRADIO

Kirjoittaja Aihe: Viini on nautintoaineena visaisempi vaihtoehto  (Luettu 14083 kertaa)

cpukamu

  • Vieras
Viini on nautintoaineena visaisempi vaihtoehto
« : Tammikuu 27, 2010, 11:25:20 ap »
Lähde: TM/MM/1/2007 Juha Jormanainen Bloodaaja: Marko Vanhanen

Viini on ihmiskunnan vanhimpia nautintoaineita. Kautta historian toisia viinejä
on arvostettu enemmän kuin toisia, ja parhaat viinit ovat olleet aina kalliita – tai erittäin kalliita.
 Mitä huippuviinit ovat, mitä ne maksavat ja ovatko viinit hyviä sijoituskohteita?

 Sana arvoviini herättää kunnioitusta ja uteliaisuutta, ja saa sitä havittelevan vilkaisemaan nopeasti tilitietojaan.
Tavalliselle kuluttajalle arvoviini merkitsee niin kallista viiniä (yli 25 euroa), ettei sitä kehtaa ostaa monta kertaa vuodessa.
Suomessa kulutettavasta vajaasta 50 miljoonasta litrasta viiniä noin 95 prosenttia on alle kymmenen euron viinejä.
Altia on suuri sisäänostaja, eikä se osta heikkoja vuosikertoja, mutta pääsääntöisesti viinit ovat helposti juotavia keskinkertaisia normiviinejä.

 Altian politiikkaan kuuluu myös se, että viinit myydään kuluttajille hyvin nuorina, ja kuluttaja joutuu
itse kypsyttämään viininsä. Alkosta löytyy huippuviinejä, kuten Mouton Rotschild 2003, mutta tämä viini on parhaimmillaan vasta muutama
kymmenen vuotta pullokypsytyksen jälkeen. Tällä hetkellä viini on niin nuorta, että se on lähes juomakelvotonta.
Kolmesataa euroa menee hukkaan,jos viinistä haluaa nauttia heti.

 Monet huippuviineistä arvotaan ostajien kesken sillä tavaraa ei riitä kaikille, tämä tarkoittaa siis sitä että ostaja saa oikeuden ostaa
himoitsemaansa viiniä! Alkosta joka on Altian vähittäismyynnistä vastaava liikeketju voi tehdä löytöjäkin, kiitos hinnoittelupolitiikan,
jossa kate on vakioitu. Esimerkiksi Krugin samppanja Clos du Mesnil –89 maksoi aikanaan Alkossa 106 euroa, kun sen huutokauppahinta
maailmalla oli 212 euroa. Chatéau Latour –96 maksoi kotimaassa 99 euroa, kun huutokauppahinnat olivat maailmalla noin 212 euroa pullolta.

 Maailman arvokkaimpia viinejä maailmalla huutokaupataan jolloinka hinnat yksittäisistä pulloista
kohoavat kymmeniin tuhansiin euroihin pullolta. Mikä huippuviineissä oikein maksaa, vai onko kyse vain viinin statuksesta?
 Verrataanpa tavallista punaviiniä (noin 10 euroa pullo) huippuviiniin, jonka lähtöhinta on helposti 1000 euroa pullo. Ensiksi pitää muistaa,
että viini on luonnontuote ja maataloustuote. Yksinkertaisesti viini on käynyttä rypälemehua.
 Halpoja viinejä tuotetaan yleensä alangoilla, missä viljely on vaivatonta ja maan hehtaarihinta on alhainen.
Kalliita viinejä tuotetaan viinitarhoissa, joissa maaperä on luokiteltua ja hehtaarihinnat pilvissä. Rypäle vaikuttaa olennaisesti viininlaatuun,
ja halvat viinit tehdään suurisatoisista lajikkeista, joissa on monesti laadunvaihteluja. Huippuviinit valmistetaan rypälelajikkeista, jotka ovat
vaikeita, antavat pienen sadon ja vaativat paljon työtä.

 Rypäle kasvaa viiniköynnöksessä, ja halpojen viinien köynnökset ovat nuoria ja niiden satoisuus on suuri.
Huippuviinien köynnökset ovat vanhoja, jopa satavuotiaita, ja niiden sato on pieni. Halpojen viinien satomäärä on suurin sallittu,
mutta huippuviinien sato pidetään erilaisin toimenpitein pienenä, jolloin rypäleiden mehu on konsentroituneempaa.
 Halpojen viinien rypälesato korjataan koneellisesti eikä rypäleitä erityisesti valikoida. Huippuviinien rypäleet poimitaan ihanteellisissa
olosuhteissa käsin, ja mukaan pääsevät vain parhaat rypäleet. Lajittelu on erittäin tarkkaa. Joka syksy ranskalaisten huippuviinitarhojen
omistajien sekä viinintekijöiden unissa siintävät mahdollisimman suotuisat ilmat viininkeruun ajankohdiksi.
 Yksi kunnon raesade oikeassa paikassa voi tuhota koko vuoden sadon.
Kun viiniä ryhdytään käyttämään, halpisviinit käyvät viljellyillä hiivakannoilla, jotka toimivat nopeasti ja tehokkaasti. Huippuviinien hiivakannat
on kehitetty tiloille erikseen, ja riski virhekäyttäytymiseen on aina olemassa. Kun viini on käynyt, sitä pitää varastoida, mutta monia
halpisviinejä ei varastoida lainkaan tai sitten vain lyhyt aika terästankeissa.
 Huippuviinit varastoidaan aina uusissa tammitynnyreissä, jotka maksavat jopa 800 euroa, monesti varastointi kestää vuosia.
Esimerkiksi Espanjan huippuviini Vega Siciliaa saatetaan kypsyttää tynnyreissä jopa kymmenen vuotta. Vasta sitten viinit kirkastetaan
munanvalkuaisella ja pannaan pullotuksen jälkeen lepoon kypsymään. Halvat viinit suodatetaan voimakkaasti ja jopa pastöroidaan ja
tuodaan nopeasti markkinoille. Pullotkin ovat erilaisia, sillä halvat viinit pullotetaan pullotetaan keveisiin ja edullisiin pulloihin,
kun taas huippuviinit pullotetaan kalliisiin ja raskaisiin erikoispulloihin.
 Halvat viinit suljetaan joko kierrekorkilla tai synteettisellä korkilla, huippuviinit korkealaatuisella luonnonkorkilla. Korkin on oltava virheetön
ja riittävän pitkä, jotta viini säilyy pitkän pullokypsytyksen, siis jopa viisikymmentä vuotta. Huippulaatuisen korkin hinta nousee koko ajan,
joten luonnonkorkki on varsin kallis osa viinipulloa.
 Huippuviinit vaativat siis paljon enemmän käsityötä ja vaivaa sekä investointeja kuin halvat viinit. Lisäksi pitää muistaa myös se, että
huippuviinien takana on kovan luokan viinintekijöitä, eivätkä heidän palkkansa ole kovin vaatimattomia. Huippuviinien huimiin hintoihin
vaikuttaa myös tilojen koko. Maailman kalleinta punaviiniä tuottava Romanée Contin viinitarha on kooltaan 1,5 hehtaaria,
ja se tuottaa vain 500 laatikkoa viiniä vuodessa. Viinitarhassa ei käytetä lainkaan lannoitteita eikä kemiallisia tuotteita ja viiniköynnösten
satoisuus pidetään hyvin alhaisena.

 Yhteen viinipulloon tarvitaan kolmen käynnöksen rypäleet Romanée Contin huutokauppahinnat
alkavat noin 900 eurosta pullo, ylärajaa ei vanhoissa vuosikerroissa tunneta. Huippulaatu, käsityö, hyvä vuosikerta ja harvinaisuus maksavat.
 Huippuviinien lähtöhinnat eivät välttämättä ole huikean korkeita, sillä osa myydään niin sanotusti primeureina. Tämä tarkoittaa sitä,
että suuri viininostaja saa eräänlaisen lisenssin ostaa uuden sadon viiniä pienen määrän, ennen kuin viini on valmista ja pullotettu.
Se tosin vaatii muutaman sadantuhannen euron ostot halvempia viinejä useamman vuoden ajalta.
 Otetaan esimerkiksi Château Petrus vuodelta 2000. Suurostaja sai lisenssin ostaa kaksi laatikkoa eli 24 pulloa Petrusta hintaan 35 euroa pullo.
Kun sato oli myyty, viinin hinta nousi yhdessä yössä 140 euroon pullolta. Kun vuonna 2006 Tukholmassa myytiin kuuden pullon laatikko
samaista viiniä, oli hinta 13 500 euroa laatikko eli 2250 euroa pullo. Ei ihan joka kodin sunnuntaiviiniä siis.

Huippuviinit ovat elämyksiä

Viiniin voi suhtautua kahdella eri tavalla, joko puhtaan analyyttisesti viiniä maistelemalla ja etsimällä sieltä eri ominaisuuksia.
Toinen suhtautumistapa on hedonistinen eli nautintoon pyrkivä. Ehkä parhaiten huippuviineistä saa kaiken irti yhdistelemällä
näitä kahta tapaa. Kun on löytänyt mieleisensä viinin ja nauttii sitä hyvän ruoan kanssa, niin mikä sen hienompaa.
 Eikä huippuviinien tarvitse maksaa satoja tai tuhansia euroja, paljon halvemmallakin niitä löytyy, mutta se vaatii etsimistä ja ja opettelua.
Uudesta maailmasta on tullut paljon upeita viinejä kohtuuhintaan viime vuosina”, sanoo Suomen viinimaailman vaikuttaja Georg H. Bergström.
 Bergströmin mukaan huippuviini vaatii seurakseen ruokaa, parhaimmillaan viinin ja ruoan yhdistelmä on ainutlaatuista.
”Mutta pelkkä viinikin voi olla suuri elämys. Muistan, kun aikoinaan nautimme Tukholmassa pullollisen Château Mouton Rotschildia
vuodelta 1945. Ei se ollut halpa pullo, mutta kun avasimme sen ja kaadoimme viinin lasiin, viinin huumaava tuoksu täytti koko tilan.
Se oli todellinen elämys” hän vakuuttaa.

 Pitkän linjan viiniammattilainen Jouni Taarnan mukaan halvalla ei saa huippuviinejä. ”Huippuviineistä saa kaiken irti vasta sitten,
kun on opetellut maistamaan erilaisia viinejä. Makuaistikin oppii viinien nyansseista pikkuhiljaa, ja saattaa käydä niin, että muutama
vuosi sitten ostettu viini ei enää vastaakaan odotuksia huippuviinistä”, hän sanoo.
 Taarna on huomannut, että Alkon myymälöistä löytyy hienoja viinejä, kuten Penfoldsin Grange, Sassicaia, Solaia,
puhumattakaan maailman hienoimmista jälkiruokaviinistä Château d’Yquemista, jota Alkossa on kahta vuosikertaa.

”Sitten on tietenkin maailman halvin ylellisyystuote eli samppanja, jonka hinta Suomessa on erittäin kohtuullinen.
Nuori samppanja voi olla aivan loistavaa, mutta nuori Bordeaux ei koskaan.”
 ”Viineistä saa hienoja elämyksiä ostamalla vaikkapa laatikollisen todella hyvälaatuista punaviiniä, jonka tietää kestävän kellarointia.
Viiden, kymmenen vuoden kuluttua pääsee nauttimaan kypsyneestä viinistä, jota markkinoilla ei ole ollut enää pitkään aikaan.
Mielestäni viineihin sijoittaminen on parhaimmillaan elämyksiin sijoittamista”, Taarna sanoo. Viinien vuosikerroilla on suuri merkitys
viinien kestävyyden ja laadun kannalta. Hyvien vuosien huippuviinit ovat todella pitkäikäisiä, mutta säilytysolosuhteiden pitää olla huippuluokkaa.
 Kunnollinen viinikaappi tai viinikellari on viineihin sijoittajan ensihankinta.

Sijoittaisinko viineihin?

 Pekka Nulkki on maailmalla tunnetuin suomalainen viinikirjoittaja ja harvinaisten viinien tuntija. Hän on maistanut elämänsä
aikana yli 15 000 viiniä, jotka ovat vanhempia kuin vuodelta 1980, joten kokemusta riittää. Hän kertoo maailman huippuviineistä keräilyn
ja sijoittamisen kohteena. Vaikka itse ei koskaan aikoisi viineihin sijoittaa, kirja on ehdoton tietoteos huippuviineistä.

 Mutta miten ihmeessä viineihin voi sijoittaa?

”Monet sijoittavat osakkeisiin, oblikaatioihin ja jalometalleihin. Viinin ero sijoituskohteena on se, että osakkeiden arvo voi romahtaa
yhdessä yössä, ja rahat menevät sen tien. Viineihin sijoittamisessa huonoin vaihtoehto on se, että joudut itse juomaan sijoitusviinisi.
 Yksinkertaisimmillaan viineihin sijoittaminen on sitä, että hankit muutaman pullon huippuviiniä ja säilytät sitä 5-10 vuotta. Sen jälkeen
myyt puolet sijoituksesta maailmalla huutokaupassa ja hyvässä lykyssä voit nauttia loput viinit ilmaiseksi.
 Viineihin sijoittaminen vaatii melkoisesti alkupääomaa, runsaasti tietoa viineistä ja aikaa. Nopeisiin voittoihin ei viineihin sijoittamalla pääse.
Mutta huippuviinien arvonnousu saattaa olla 20-30 prosenttia vuodessa ja paljon enemmänkin.
 Parhaiden viinien haluttavuus on aina suurempi kuin niiden saatavuus”, Nuikki vakuuttaa.

Nuikin mukaan viini on sijoituskohteena paljon persoonallisempi kuin kuivakat osakepaperit.

”Minä olen itse asiassa huono viineihin sijoittaja, sillä laitan kaikki sijoituksista saadut voitot aina uusiin viineihin. Minulle huippuviini on elämys,
sillä viinistä nauttimiseen vaikuttaa kaikki, tilanne, seuralaiset ja tunnelma. Ei viiniä voi pilkkoa analyyttisesti palasiksi, viini on kokonaisvaltainen elämys,
se on kokemus, joka pitää jakaa muiden kanssa. Minä en pysty ajattelemaan itseäni koskaan viinikauppiaana, mutta oikein sijoittamalla
pystyn juomaan viinejä, joihin muuten ei oli mahdollisuuksia. Viinikaapeistani löytyy todella harvinaisia viinejä, mutta ne on hankittu nauttimista varten.”
 Huikki antaa sijoitusvinkkejä. Jos aikoo sijoittaa viineihin, kannattaa aina ostaa huippuviinejä ja vain parhaita vuosikerroilta.
”Käytän luotettavia myyjiä ja ostan vähintään puoli laatikkoa, mieluiten koko laatikollisen. Esimerkiksi netistä löytyy paljon hyviä välittäjiä,
itsekin olen ostanut netistä monta mainiota pulloa. Vuosikertashamppanja on hyvä sijoituskohde, ja yksi parhaista sijoitusviineistä
kautta aikojen on ollut Romanée Conti. Esimerkiksi vuonna 1970 laatikollinen Romanée Contia vuodelta 1961 maksoi 460 euroa,
ja vuonna 2006 sama laatikko maksoi huutokaupassa runsaat 62000 euroa.”

 ”Sijoittajan on myös syytä tutkia Robert M. Parkerin ja Wine Spectatorin viineille antamia pisteitä ja koettaa päätellä,
miten viinien hinnat tulevat kehittymään. Silti kukaan ei pysty täysin varmasti ennustamaan, miten viinit ja niiden
hinnat tulevat kehittymään tulevaisuudessa.

 Varmaa on vain se, että jokainen kerta, kun erittäin harvinainen viinipullo avataan,
niin jälleen yksi on poissa ja hinta nousee
”, Nuikki täsmentää.

 Arvoviinikaupassa liikkuu suuria rahamääriä, mikä tarkoittaa sitä, että epärehellisiäkin konsteja käytetään.
Viinien väärentäminen on liian helppoa, ja siitä on vaikea jäädä kiinni. Ei tarvita muuta kuin oikea etiketti taikka kapselin vaihto,
ja viinipullon hinta saattaa kymmenkertaistua. Yksinkertaisimmillaan tämä voi olla roskakorista kaivetun huippuviinipullon etsimistä ja
uudelleentäyttämistä, siispä varminta on aina huippuviinin juotuaan särkeä pullo ja naarmuttaa etiketti jottei sitä voitaisi käyttää huijausyrityksissä.
 Jopa käytettyjen huippuviinipullojen markkinoista voidaan puhua liikuttaessa netin pimeällä puolella. Eräiden arvioiden mukaan joka kymmenes
arvoviinipullo maailmalla on nykyään väärennetty, joten vanhoja viinejä hankittaessa varovaisuus on tarpeen.
 Kun viinipullo maksaa viisisataa tai tuhat euroa, moni kysyy, onko hommassa mitään järkeä. Vastaus kuuluu: kyllä ja ei.
Jos kallis viini ostetaan kellariin vain odottamaan arvonnousua ja myyntivoittoa, vastaus on ei. Jos viini nautitaan asiaankuuluvassa tilaisuudessa
ja upean viinin tuoma nautinto jaetaan hyvien ystävien kesken, vastaus on ehdottomasti kyllä. Viiniin sijoittaminen on parhaimmillaan elämyksiin sijoittamista.

kuutamounelmat

  • Sr. Member
  • ***
  • Viestejä: 899
  • Karma: +0/-0
Vs: Viini on nautintoaineena visaisempi vaihtoehto
« Vastaus #1 : Tammikuu 27, 2010, 15:44:29 ip »
Eiköhän tuo kotiviini ole parasta nautintoainetta. 
Taskulämpimänä  tietenkin.

Fullflavor

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2781
  • Karma: +0/-0
Vs: Viini on nautintoaineena visaisempi vaihtoehto
« Vastaus #2 : Tammikuu 30, 2010, 23:05:31 ip »
Ei ne kaikki viinit ole huonoja.

valkoviininä alas menee ihan alkon suosituin valkoviini Magyar Feher Bor.

Osaisko cpukamu suositella hyviä viinejä.
Kun videoissasi niitä välillä käyttelet kohtuullisesti.

cpukamu

  • Vieras
Vs: Viini on nautintoaineena visaisempi vaihtoehto
« Vastaus #3 : Tammikuu 31, 2010, 00:24:45 ap »
Tuolla http://www.viiniweb.net/viini.php :ssä on viiniarvosteluja ja olen sinne MarkoRepairs nimellä juomiani viinejä arvostellutkin.

Muokkasin linkin toimivaksi-Bajari-
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 31, 2010, 07:47:21 ap kirjoittanut Bajari »

MacGroowe

  • Sr. Member
  • ***
  • Viestejä: 721
  • Karma: +0/-0
  • Säätöä potenssiin 10
Vs: Viini on nautintoaineena visaisempi vaihtoehto
« Vastaus #4 : Tammikuu 31, 2010, 14:48:18 ip »
Kyl hyvä punaviini on poikaa kunnon pihvin kanssa  :)
Mitä sitä toimivaa käyttöjärjestelmää uuteen<br />päivittää pelkästään uutuuden viehätyksessä.<br /><br />-Osmo A. Wiio

Fullflavor

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2781
  • Karma: +0/-0
Vs: Viini on nautintoaineena visaisempi vaihtoehto
« Vastaus #5 : Tammikuu 31, 2010, 15:01:09 ip »
Tuolla http://www.viiniweb.net/viini.php :ssä on viiniarvosteluja ja olen sinne MarkoRepairs nimellä juomiani viinejä arvostellutkin.


Kiitos linkistä! Täytyykin alkaa nyt tutkimaan mitkä olisi hyviä tälläiselle aloittelijalle.

Kyl hyvä punaviini on poikaa kunnon pihvin kanssa  :)

Samaa olen itsekkin huomannut, verrattuna perus markettioluisiin.
 Jotenkin kruunaa sen pihvin toi punaviini.

cpukamu

  • Vieras
Vs: Viini on nautintoaineena visaisempi vaihtoehto
« Vastaus #6 : Helmikuu 16, 2011, 13:31:33 ip »
Punaviini voi jarruttaa kasvaimia
 Tummien viinirypäleiden ja joidenkin muiden kasvien sisältämä fenoliyhdiste resveratroli
auttaa ehkäisemään syöpäkasvainten muodostumista, raportoi tuore Cancer Letters.
  Lerner-institutuutin tutkijat havaitsivat, että resveratroli tehostaa olennaisesti
kasvainten jarruttajana kokeillun rapamysiinin vaikutusta.
 "Rapamysiiniä on testattu kliinisissä tutkimuksissa syöpähoitona. Valitettavasti ilmeni, että syöpäsolut kehittävät sille jonkin ajan
kuluttua vastustuskyvyn", tutkija Charis Eng  sanoo.
"Omat tuloksemme kuitenkin osoittavat, että resveratroli ehkäisee tämän vastustuskyvyn syntymistä ainakin laboratorio-oloissa.
 Jos havaintomme pitävät kutinsa myös kliinisissä kokeissa, lasi punaviiniä tai kulho pähkinöitä voi edesauttaa syöpähoidon onnistumista."
Resveratroli-rapamysiini-yhdistelmää testattiin kolmeen eri rintasyöpäsolulinjaan. Jo vähäinen pitoisuus pudotti syöpäsolujen kasvua 50 prosentilla.  
Vaikkakin varhaista, tutkijat uskaltavat toivoa resveratrolista apua perinteiseen kemoterapiaan.

Lähde: TIEDE 14.02.2011