PASIRADIO

Kirjoittaja Aihe: .. juominen ja II-tyypin diabetes ..  (Luettu 2286 kertaa)

pave

  • Vieras
.. juominen ja II-tyypin diabetes ..
« : Joulukuu 22, 2009, 01:39:40 ap »
Kahvin ja teen juominen estää kakkostyypin diabetesta
22.12.2009

Kolme-neljä kupillista kahvia tai teetä päivässä pienentää noin viidenneksellä riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen, päättelevät tutkijat useiden aiheesta tehtyjen tutkimusten meta-analyysin perusteella. Kahvin juomisessa ei ollut merkitystä oliko kahvi tavallista vai kofeiinitonta kahvia, joten kofeiini ei ole ilmeisesti diabeteksen riskiä pienentävä aine.


Silti painon alentaminen ja liikunnan lisääminen ovat kahvin juonnin lisäämistä parempia keinoja, muistuttaa tutkimusta kommentoiva ruotsalaisprofessori Lennart Rydén.

Kahvinjuonnin kakkostyypin diabetesta torjuvasta tehosta on tutkimuksia mm. Suomesta.

Nyt julkaistussa meta-analyysissä on mukana 18 kahvin vaikutusta selvittävää tutkimusta joihin on osallistunut yli 450 000 ihmistä. Tutkimukset on julkaistu vuosina 1966-2009.
Kuusi tutkimusta käsitteli kofeiinitonta kahvia ja niissä osallistujia oli 225 000.
Teen juomista ja diabetesriskiä oli selvitetty seitsemässä tutkimuksessa, joihin osallistui 290 000 ihmistä.

Yhteenveto osoitti että jokainen kahvikupillinen päivittäin pienensi kakkostyypin diabeteksen riskiä 7% joten kolme-neljä kupillista päivässä juovilla oli 25% riski sairastua kuin niillä, jotka joivat enintään kupillisen päivässä.
Kofeiinittoman kahvin juominen oli myös eduksi: enemmän kuin kolme-neljä kupillista päivässä sitä juoneilla oli kolmanneksen pienempi diabetesriski kuin kahvia juomattomilla. Vähintään kolme-neljä kupillista teetä päivässä pienensi diabetekseen sairastumisen riskiä viidenneksellä niihin verrattuna jotka eivät juoneet teetä lainkaan.

Muut samanaikaiset tekijät eivät vaikuttaneet kahvin tai teen riskiä pienentävään tehoon, joten vaikutus välittyy todennäköisesti jonkun biologisen mekanismin kautta suoraan. Kofeiini ei voi olla syynä koska kofeiiniton kahvi vaikutti yhtä hyvin kuin tavallinen kahvi. Tutkijat ehdottavat mahdollisiksi vaikuttaviksi aineiksi mm. magnesiumia tai lignaaneja.


 .. juo siis .. kahvia (ja kirkasta).  :P