PASIRADIO

Kirjoittaja Aihe: Pohjois-Savossa riehui ehkä supersolu-ukkonen  (Luettu 4887 kertaa)

pave

  • Vieras
Pohjois-Savossa riehui ehkä supersolu-ukkonen
« : Kesäkuu 29, 2009, 21:58:05 ip »
.. onkos kellään `näkemystä´ tähän .. sieltäpäin lukijoita .. millanen myräkkä siellä oikein on ollut ??  (ite oon nähnyt vain tuollaisen trombin -täällä Lahdessa, Kärpäsenmäellä .. jossa puita kaatui `sieltä täältä´)?


Pohjois-Savossa riehui ehkä supersolu-ukkonen
29.6.2009 21:02

Hesari kirjoittaa ..

Pohjois-Savossa tuhoja ei välttämättä tehnyt trombi vaan supersolu-ukkonen ja sen aiheuttama syöksyvirtaus.
Meteorologi Jenni Rauhala Ilmatieteen laitokselta sanoo, että toistaiseksi kukaan ei ole kertonut nähneensä myrskypyörrettä, joka liittyy nimenomaan trombiin.
Valokuvien perusteellakaan jäljet eivät viittaa trombiin, joka olisi esimerkiksi lennättänyt kattopeltejä pitkien matkojen päähän, Rauhala sanoo.
Sunnuntain voimakas ukkospilvi kehittyi Iisalmen pohjoispuolella noin kello 16. Se liikkui etelään Lapinlahden ja Kuopion yli ja heikkeni vasta Varkauden kohdalla kello 21.

Tavallisesti yksittäiset ukkospilvet eivät kestä näin pitkään.
Tutkakuvassa ukkospilvi liikkui selvästi muista pilvistä oikealle, mikä myös on tyypillistä supersolu-ukkosille.
Supersolu-ukkoset ovat melko harvinaisia Suomessa, eikä niitä ole paljon tutkittu. Rauhalan mukaan on mahdollista, että niitä esiintyy alle kymmenenä päivänä vuodessa.
Yleensä supersolu-ukkosia havaitaan useita samalla kertaa, mutta sunnuntainen pilvi oli tällä kertaa ainoa. Muut olivat meillä tyypillisimpiä eli monisolu-ukkosia.
Niissä on monta nousuvirtausta, kun supersolussa on yksi voimakas, pyörivä nousuvirtaus sekä laskuvirtaus.

Supersolu-ukkonen voi aiheuttaa suuria rakeita, trombeja tai syöksyvirtauksia.
Syöksyvirtaus on voimakas pilvestä laskeutuva ilmavirtaus, joka kaataa puut samaan suuntaan. Trombin jäljiltä rungot sojottavat yleensä eri suuntiin.
Sunnuntaisen puuskan voimakkuus oli tuhojen perusteella 33–49 metriä sekunnissa. Se on luokkaa F1, kun asteikko ulottuu F5:een. Suomessa voimakkain havaittu syöksyvirtaus on ollut F2. Se liittyi Unton päivän rajuilmaan 5. heinäkuuta 2002.

Ilmatieteen laitos toivoo yleisöltä silminnäkijähavaintoja nettisivuilleen osoitteeseen Tuolla on sit toimivaa linkkiä .. kele kun joutuu räpeltämään ??

« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 29, 2009, 22:11:34 ip kirjoittanut pave »