PASIRADIO

Kirjoittaja Aihe: Ilmaista ei ole..  (Luettu 4741 kertaa)

Nixe

  • Vieras
Ilmaista ei ole..
« : Joulukuu 06, 2008, 21:01:06 ip »
Tosin ainahan löytöjä voi tehdä .
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 07, 2008, 14:41:11 ip kirjoittanut Nixe »

viljo

  • Vieras
Vs: Ilmaista ei ole..
« Vastaus #1 : Helmikuu 19, 2009, 00:10:25 ap »
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2009/02/puolet_maailman_ruoasta_heitetaan_roskaponttoon_556101.html?origin=rss

Lainaus
Maailmalla tuotetaan riittävästi ruokaa lähes kymmenen miljardin ihmisen tarpeisiin, mutta yli puolet siitä pilaantuu tai jätetään muista syistä syömättä. YK:n ympäristöohjelma UNEP on julkaissut raportin maailman ruokatilanteen parantamiseksi.

pave

  • Vieras
Vs: Ilmaista ei ole..
« Vastaus #2 : Toukokuu 27, 2009, 01:20:39 ap »
Metsäsienien ja riistan radioaktiivisuus vaihtelee lajeittain
26.05.2009 14:55

.. vaikuttaa vieläkin ..   ???

Metsäsienien radioaktiivisuus, pääasiassa Tsernobylin onnettomuudesta peräisin oleva Cesium-137, vaihtelee lajeittain ja alueittain. Eniten radioaktiivisuutta levisi Keski-Suomeen. Myös poron ja riistaeläinten pitoisuudet vaihtelevat sallitun rajoissa.

Vähän cesiumia keräävät suositut ruokasienet kantarellit, herkkutatit, punikkitatit, lampaankääpä, voitatti, mesisienet, huhtasienet, korvasieni ja tuoksuvalmuska. Kohtalaisesti radioaktiivisia voivat olla haperot, suppilovahverot ja mustatorvisienet. Runsaasti cesiumia saattaa olla rouskuissa, orakkaissa, kangastateissa, kehnäsienissä ja mustavahakkaissa.

Vuonna 1986 tullut laskeuma väheni nopeasti maataloustuotteista, mutta hitaasti luonnontuotteista. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan myytäville luonnontuotteille asetettu EU-raja-arvo 600 becquerelliä kilossa ylittyy metsäsienillä vielä useasti.


Liotus ja ryöppäys poistavat sienten cesiumia

Säteilyturvakeskus rauhoittelee, että sienien radioaktiivista cesiumia voi vähentää ruuanvalmistuksen yhteydessä yleisesti käytetyillä sienien käsittelymenetelmillä eli ryöppäämällä, liottamalla ja paistamalla.

Sieniä liottamalla tai keittämällä vedessä 70 - 80 prosenttia cesiumista saadaan poistettua. Kun sieniä liotetaan tai keitetään vedessä, suuri osa sienien sisältämästä radioaktiivisesta cesiumista siirtyy veteen. Väheneminen perustuu siihen, että liotus- tai keitinvesi heitetään pois ruuanlaiton yhteydessä.

Kuivattujen tai suolattujen sienien liottaminen kylmässä vedessä yli yön poistaa tehokkaammin cesiumia kuin lyhytaikainen liotus kuumassa vedessä. Sienien kuivaaminen ilman liotusta ei vähennä cesiumin määrää. Pakastetuista sienistä voi sulatuksen yhteydessä puristaa pois nestettä, jolloin niissä olevan cesium-137:n määrä vähenee irtoavasta nestemäärästä riippuen parhaimmillaan yli puolet.

Poron syöntiä ei syytä rajoittaa

Poronlihassa ei Eviran mukaan ole syöntiä rajoittavia määriä cesiumia. Riistan ja kalojen pitoisuudet alittavat Säteilyturvakeskuksen mittausten mukaan myös raja-arvon, vaikka pitoisuudet vaihtelevat riistassakin lajeittain.

Metsäjäniksen lihan cesium-pitoisuus voi olla kaksi tai kolme kertaa suurempi kuin saman alueen hirvenlihan. Vesilinnuissa, rusakoissa ja peltokanalinnuissa cesiumia on huomattavasti vähemmän. (Ruokatieto)