Viheraho.info
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
Toukokuu 24, 2018, 04:37:41 am

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Haku:     Tarkempi haku
HALUATKO EDULLISESTI LAATUA?
HALPAREGAS PALVELEE http://www.halparengas.fi/
94846 viestiä 11079 aihetta kirjoittanut 2314 jäsentä
Uusin jäsen: Roughraider
* Etusivu Ohjeet Haku Kirjaudu Rekisteröidy

Haluatko mainostaa viheraho.info:Ssa ?
Ota yhteyttä mainostus@viheraho.com
Otan vastaan käytöstä poistuvia langattomia mikrofoneja ja korvamonitoreja. yhteydenOtot pasi@viheraho.com
Lisäksi suuri tarve UPS eli katkottomien powereiden isoista akuista
Teollisuudessa näitä käytettyjä vuoden pari ikäisi akkuja menee poistoon
Voin Noutaa useita kymmeniä kappaleita tarvittaessa
Joten jos tiedät mistä näitä voisi noutaa kerrothan siitä minulle. - Kiitos

+  Viheraho.info
|-+  Yleinen keskustelu
| |-+  Yleinen keskustelu
| | |-+  Eturauhanen
« edellinen seuraava »
Sivuja: [1] 2 Tulostusversio
Kirjoittaja Aihe: Eturauhanen  (Luettu 5578 kertaa)
cpukamu
Vieras
« : Heinäkuu 13, 2008, 11:04:11 am »

Lääkäriin vai ei?

Asiantuntijat kiistelevät siitä, ovatko eturauhassyöpätestit lainkaan tarpeen.

"KUULE, edellisestä PSA-kokeestasi on kaksi vuotta", lääkäri patisteli minua vuositaisessa lääkärintarkistuksessani kotiseudullani. Tiesinhän minä, että olin vältellyt asiaa.
 Olin silloin 39-vuotias. Lääkäri tunnusteli eturauhaseni peräsuolen kautta epäilyttävien kyhmujen varalta.

 Eturauhanen sijaitsee virtsarakon alla ja peräsuolen edessä ja tuottaa maitomaista eritettä siemmennesteeseen. Tutkimuksen jälkeen lääkäri lähetti minut laboratorioon, jossa verestäni tutkittiin PSA-arvo eli prostataspesifinen antigeeni. PSA kertoo, kuinka paljon veressä on eturauhasen tuottamaa proteiinia.
 Viikon kuluttua olin taas läärkärini vastaanotolla. "PSA-arvosi on 4.8 mikrogrammaa litrassa", hän kertoi. Minun iässäni arvo hälytti kohonneesta syöpäriskistä. sain lähetteen erikoislääkärille ja lähdin kotiin ikävän pelon saattelemana.
 Jatkotutkimuksissa urologi arveli, että kohonnut PSA-arvoni saattoi johtua eturauhasen hyvälaatuisesta liikakasvusta.
 Saksanpähkinän kokoisen eturauhasen suurentuminen on tavallista keskiikäisillä miehillä.
 Jotta olisi voitu sulkea syövän mahdollisuus pois, eturauhasesta olisi pitänyt ottaa koepala. Tutkimuksessa ontto neula työnnetään kaukoohjauksen avulla peräsuolen seinämän läpi eturauhaseen ja otetaan siitä kudosta. Sitten tutkitaan, löytyykö näytteestä syöpää.
 "Tuntuu kuin olisin vääjäämättä luisumassa kohti leikkausta", sanoin tohtorille. Hän ymmärsi huoleni ja ehdotti kudosnäytteen sijaan tiivistä seurantaa: jokavuotista PSA-koetta ja eturauhasen tunnustelua muutosten seuraamiseksi.
 Mennessäni silloin lokakuussa vuositarkastukseen mielessäni oli pyörinyt vanha ystäväni, jonka olin tuntenut 30 vuotta. Hän kesti urhoollisesti jokaviikkoisen kemoterapian, jolla hänen eturauhassyöpäänsä hoidettiin. Kasvain oli levinnyt itse rauhasen ulkopuolelle, ja se löydettiin korkean PSA-arvon takia.
 Eturauhassyöpä on varhaisvaiheessa useimmiten oireeton. kun ensimmäiset oireet ilmaantuvat, syöpä on käytännössä aina levinnyt. Siksi monet lääkärit kannattavatkin säännöllisiä tutkimuksia 50 ikävuoden jälkeen tai jo 45-vuotiaana, jos suvussa on ollut eturauhassyöpää.
 Suomessa eturauhassyövän seulontojen hyötyä tutkitaan. Toistaiseksi sitä suositellaan vain osaksi tieteellistä tutkimusta, sillä laajojen seulontojen kustannukset ovat suuret ja hyödyt vielä epäselvät. Lääkärien määräämät yksittäiset PSA-tutkimukset ovat kuitenkin yleisiä. Kanadassa ja Yhdysvalloissa ennalta ehkäisevän terveydenhoidon asiantuntijatyöryhmät ovat PSA-seulontaa vastaan, sillä niiden mukaan puuttuu luotettava näyttö siitä, että seulonta pidentäisi miesten elinikää. Kuka on oikeassa?
 Urologi Thomas Stamey teki 1980-luvun alussa kalifornialaisessa Stanfordin yliopistossa uraauurtavaa työtä PSA-kokeen kehittelijänä. Hänen tutkimuksensa nousi lokakuussa 2004 otsikoihin kaikkialla maailmassa. Stameyn työryhmä oli koonnut yhteen tiedot yli 1 300:sta Stanfordin urologien edellisten 20 vuoden aikana poistamasta eturauhasesta. Tutkijat vertasivat rauhasia löytyneiden syöpäkasvainten kokoa ja potilailta ennen rauhasen poistoa mitattuja PSA-tasoja.
 Ensimmäisen viiden tutkitun vuoden näytteissä työryhmä havaitsi 50-prosenttisen vastaavuuden syöpäkasvaimen koon ja veren PSA-tason välillä, mutta kaikkien seuraavien viisivuotiskausien kohdalla suhdeluku laski jyrkästi. "Viimeisen tutkimamme viisivuotiskauden aikana vain kahdella prosentilla eturauhasen poistoista oli yhteys veren PSA-pitoisuuteen", Stamey sanoo. "Aikaisemmin syöpäkasvaimet olivat suuria. Nyt laboratorioon tulee joka päivä eturauhasia, joissa on niin pieni syöpäkasvain että hädin tuskin löydämme sen." Sameyn mukaan PSA-kokeen kyky ennustaa vaarallista eturauhassyöpää on niin epätarkka, että miehiltä voitaisiin yhtä hyvin ottaa kudosnäytteitä silmien värin perusteella.
 Miten PSA-kokeen kyky ennustaa eturauhassyöpää laski lähes 50 prosenttisesta kahteen prosenttiin? Stamley uskoo, että muutos johtuu osittain PSA-tutkimusten yleisyydestä. Hän myös viittaa Yhdysvaltain Detroitissa tehtyyn tutkimukseen, jossa tarkasteltiin onnettomuuksissa kuolleiden miesten eturauhasia. Kahdeksalla prosentilla parikymppisistä miehistä oli jo eturauhassyöpä, ja yli 70-vuotiailla miehillä luku nousi 80 prosenttiin.

 "Jokaisen miehen ja urologin pitäisi tietää, että kaikki miehet saavat eturauhassyövän, jos vain elävät riittävän pitkään", hän sanoo.

 Tulokset merkitsevätkin Stamleyn mukaan sitä, että jos yli 50-vuotiaan miehen eturauhasesta otetaan koepala, häneltä löytyy todennäköisesti syöpä, otetaan koepala sitten PSA-arvon tai minkä tahansa muun syyn vuoksi.
 Useimmat näistä syövistä eivät kuitenkaan koskaan aiheuta ongelmia. Suurella osalla miehistä on kuollessaan eturauhassyöpä, mutta se ei ole heidän kuolinsyynsä. Stamley uskoo vakaasti että, PSA-kokeen käyttötapa johtaa siihen, että hoidetaan turhaan potilaita, jotka olisivat voineet elää loppuelämänsä oireettomina.
 "Nyt tarvitaankin välttämättä uusi merkkiaine", hän sanoo, "sellainen, joka ennustaa tarkasti tappaviksi muuttuneet syövät."

 EIVÄT KAIKKI kuitenkaan ole samaa mieltä siitä, että PSA-koe olisi aikansa elänyt. "Koe ei ole suinkaan hyödytön", sanoo urologi Larry Goldenberg Vancouverin keskussairaalasta. Hänen mukaansa vielä parikymmentä vuotta sitten oli tavallista, että vastaanotolle nilkutti miehiä kyynärsauvojen varassa, koska eturauhassyöpä oli levinnyt luustoon. "En näe sellaista enää kovin usein, koska tietoisuus on lisääntynyt. Miehet alkavat vihdoinkin kiinnittää huomiota terveyteensä", hän sanoo.
 Goldenberg on samaa mieltä Stameyn kanssa siitä, etteivät PSA-arvo ja kasvaimen koko tai vakavuus ole enää samalla tavoin yhteydessä kuin 20 vuotta sitten. "PSA on kuitenkin edelleen paras käytettävissä oleva biologinen merkkiaine. Nyt on vain muutettava kokeen käyttötapaa."
 PSA-lukema ei sinänsä ole Goldenbergin mukaan niin merkittävä kuin siinä ajan mittaan tapahtuvat muutokset. Hyödyllistä tietoa saadaan paitsi tarkkailemalla PSA-arvoa myös eturauhasen kokoa ja potilaan ikää. Jos PSA esimerkiksi kohoaa rajusti kokeiden välillä tai on jo alun perin hyvin korkea, nopeasti kasvavan syövän mahdollisuus on tavallista suurempi.
 Kun koepala on otettu, syövän etenemistä voidaan ennustaa hyvin Gleason-luokituksena tunnetun kasvainten arviointijärjestelmän avulla. Goldenberg tekee päätelmänsä Gleason-asteen, syöpäkasvaimen koon, eturauhasen tunnustelun ja PSA-arvoissa tapahtuneiden muutosten perusteella. Yhdessä nämä tekijät auttavat arvioimaan, onko syöpä Goldenbergin termein "kilpikonna, lintu vai kani": hitaasti etenevää lajia, joka harvoin ryhtyy häiriköimään, sellainen, joka pyrähtää nopeasti liikkeelle ja jonka nappaamiseksi ei ole yleensä paljoakaan tehtävissä, vai sellainen, joka hypähtelee sinne tänne ja karkaa lopulta hallinnasta, jollei sitä saada kiinni. "Eri arvojen ja tekijöiden tarkastelu yhdessä on paras keino sen ratkaisemiseksi, tarvitseeko mies hoitoa heti, voidaanko hoitoa siirtää tai voidaanko hoidosta ehkä luopua." PSA-tuloksen pohjalta tehtäviä hoitotoimenpiteitä täytyykin harkita tarkkaan. "Lääkärin velvollisuus on kertoa potilaalle eri vaihtoehtojen hyvistä ja huonoista puolista", Goldenberg sanoo.
 Samaa mieltä on torontolainen eturauhassyöpään erikoistunut kirurgi Laurence Klotz. "Kymmenen vuoden ajan olemme tarjonneet potilaille tiiviin seurannan mahdollisuutta. Tarkkailemme potilaiden PSA-arvoja ja otamme uudet kudosnäytteet muutaman vuoden välein. Jos PSA kohoaa nopeasti tai Gleason-aste nousee, aloitamme tehokkaan hoidon siinä vaiheessa, kun potilas on vielä varmasti parannettavissa."
 niistä Klotzin ohjelmassa olevasta 400 potilaasta, joilla on todettu kliinisesti merkittävä eturauhassyöpä, noin kolmannes päätyy erilaisiin leikkaus-, säde- ja hormonihoitojen yhdistelmiin. Kaksi kolmannesta jää hoidotta. Tällä menettelyllä on onnistuttu vähentämään leikkauksia ja säästämään ihmishenkiä.
 Eturauhassyöpä on teollistuneissa maissa miesten yleisin syöpä. Vuonna 2003 Suomessa sai eturauhassyöpädiagnoosin 4 225 miestä, ja 743 miestä kuoli eturauhassyöpään. Luku on kuitenkin varsin maltillinen verrattuna esimerkiksi keuhkojen ja henkitorven syöpiin. Vuonna 2003 niitä löydettiin Suomessa 1 555 mieheltä, ja niihin kuoli 1 410 miestä.
 "Potilaiden on ymmärrettävä, että vaikka kyseessä on syöpä, tauti ei ole sellainen kuin he luulevat", Klotz sanoo. "Eturauhassyöpä etenee hitaasti. Meillä on 400 potilasta, jotka ovat päättäneet, että he voivat sopeutua elämään sen kanssa."

KAIKESTA HUOLIMATTA Goldenberg suosittelee PSA-kokeeseen menoa viimmeistään 50-vuotiaana, tai 45-vuotiaana, jos suvussa on eturauhassyöpää. Lisäksi miehet voivat hänen mukaansa tehdä paljonkin eturauhassyövän riskin pienentämiseksi.
 "Pohjois-Amerikassa asuvilla aasialaissyntyisillä miehillä esiintyy enemmän eturauhassyöpää kuin Aasiassa asuvilla miehillä. Eläinrasva saattaa altistaa miehiä tälle sairaudelle ja nopeuttaa sen etenemistä", Goldenberg sanoo. Tutkimukset osoittavatkin että runsaasti eläinrasvaa ja muuta tyydyttynyttä rasvaa sisältävä ruokavalio pahentaa riskiä.
 Liikunta, painonhallinta ja terveellistä viljaa, hedelmiä ja kasviksia sisältävä tasapainoinen ruokavalio voivat auttaa pienentämään riskiä. Joidenkin tutkimusten mukaan seleenillä saattaa olla suojaavia ominaisuuksia, samoin esimerkiksi tomaatin sisältämällä lykopeenilla.

 Viini kuuluu ehdottomasti ruokalistalle. yhdysvaltain Seatlessa äskettäin tehdyssä tutkimuksessa verrattiin yli 700:aa hiljattain eturauhassypädiagnoosin saanutta miestä 700 mieheen, joilla ei ollut syöpää. Kohtuullisesti punaviiniä nauttivilla oli peräti 50 prosenttia pienempi sairastumisriski. Tutkijat havaitsivat myös, että C- ja E-vitamiinista oli apua.
 Marraskuussa 2004 menin tosiasiat selvitettyäni uudelleen verikokeeseen. PSA-arvoni oli laskenut 4,8:sta 3,8:aan. olin helpottunut, mutta niin kauan kuin parempaakaan testiä ei ole keksitty, aion käydä vuosittain verikokeessa varmistaakseni, ettei PSA ole äkillisesti noussut.
 "Tapaan kaiken aikaa viisikymppisiä miehiä, joiden syöpä on saatu leikkaushoidolla ajoissa kuriin. Silloin kun PSA-tutkimus ei ollut vielä laajasti käytössä, he olisivat olleet 60-vuotiaina parantumattomasti sairaita. PSA-tutkimus voi edelleen pelastaa ihmishenkiä", Klots sanoo.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 13, 2008, 11:14:37 am kirjoittanut cpukamu » tallennettu
Vääräuskoinen
Jr. Member
**
Viestejä: 133« Vastaus #1 : Heinäkuu 14, 2008, 11:56:59 am »

olenkin just menossa ottamaan maksaarvot, kolesterolin, hemoglobiinin ja sun muut mitkä saa verestä niin pitääpä pyytää tuo samalla.
tallennettu
Vääräuskoinen
Jr. Member
**
Viestejä: 133« Vastaus #2 : Elokuu 12, 2008, 23:54:38 pm »

ja ei muuten saa tätä antigeeni lukemaa kuin vain lääkärin määräyksestä...eli on kelan mielestä kallis toimenpide.
tallennettu
cpukamu
Vieras
« Vastaus #3 : Elokuu 17, 2008, 20:56:04 pm »

HAA olisikos tässä tutkivalle journalistille työsarkaa, kait sitä pitäisi vaikka tasaarvon nimessä
päästä tutkimukseen pääseväthän naisetkin rinta ja kohdunkaulan tutkimukseen.

On se niin väärin taas meitä miehiä kohtaan  Vihainen
tallennettu
cpukamu
Vieras
« Vastaus #4 : Huhtikuu 13, 2009, 14:29:44 pm »

 Eturauhassyövän kehittymismekanismit selvitetty

Suomalais-amerikkalainen tutkimusyhteistyö on selvittänyt aggressiivisen eturauhassyövän kehittymismekanismeja. Tampereen yliopiston Lääketieteellisen teknologian instituutin ja amerikkalaisen Johns Hopkinsin yliopiston tekemässä tutkimuksessa ilmeni, että syövän kehittyessä valikoituu yksi syöpäsolupopulaatio, jonka leviäminen johtaa lopulta potilaan kuolemaan.

Amerikkalaistutkijat keräsivät eturauhasyöpään kuolleiden syövän etäpesäkkeitä, ja tutkivat ainutlaatuista näytemateriaalia Tampereen yliopistossa. Analyysit osoittivat, että verrattuna saman potilaan eri etäispesäkkeiden näytteitä, ne olivat geneettisesti hämmästyttävän samankaltaisia.

Tulos osoitti, että etäispesäkkeet ovat saanet alkunsa yhdestä solupopulaatiosta. Taudin myöhäisvaiheessa syöpäsolut eivät siis enää juurikaan muutu. Taudin myöhäisvaiheessa ei enää esiinny varhaisvaiheessa havaittavaa syövän geneettistä monimuotoisuutta.

Tietoa voidaan tutkimuksen mukaan jatkossa hyödyntää kehitettäessä uusia täsmälääkkeitä eturauhassyövän hoitoon.
tallennettu
ilkka
Jr. Member
**
Viestejä: 326


« Vastaus #5 : Huhtikuu 13, 2009, 15:03:47 pm »

ei kai nyt kaikki miehet saa, vaikka eläis 120 vuotta.

ruokavalio vaikuttaa paljon.
tallennettu
ilkka
Jr. Member
**
Viestejä: 326


« Vastaus #6 : Huhtikuu 13, 2009, 15:07:56 pm »

eturauhassyövän leviäminen hidastuu muuten, kun mies kastroidaan ja testosteronitasot tippuu tämän seurauksena.   Virnistää
tallennettu
Sivuja: [1] 2 Tulostusversio 
« edellinen seuraava »
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines Validi XHTML 1.0! Validi CSS!