PASIRADIO

Kirjoittaja Aihe: Laajakaistaa kaikille tietoyhteiskuntastrategia pahassa kriisissä?  (Luettu 9660 kertaa)

Tertzi

  • Full Member
  • ****
  • Viestejä: 1256
  • Karma: +0/-0
Muistaako kukaan takavuosina käytyä vilkasta keskustelua tietoyhteiskuntastrategiasta jossa tuli taata nopeat laajakaistayhteydet kaikille. Tässä ilmeisesti päädyttiin lopulta siihen malliin että yhteydet toteutettaisiin valokuitutekniikalla ja nopea laajakaistayhteys tuli olla jokaisen kodin ulottuvilla.

En ollut muistanut enää koko asiaa, mutta nyt on ilmeisesti siirrytty vasta hankkeen toteutusvaiheeseen, mutta hyvin mielenkiintoisessa ja ongelmallisessa tilanteessa.

Tilanne vielä pari vuotta sitten oli että laajakaistaa oli maaseudulla tarjolla vain taajama-alueilla ja se oli toteutettu perinteisen lankapuhelinverkon kautta adsl-yhteyksin.

Takavuosinahan kunnat investoivat muistaakseni siihen että saatiin adsl-yhteyksiä vedettyä yli 5 kilometrin päähän. Sitten suunta muuttui ja näitä puhelinverkkoja alettiin purkaa ja samalla herättiin siihen että tämä kehitys jossa luovuttiin perinteisestä puhelinkaapeli-infrastruktuurista vie myös mahdollisuuden adsl-yhteyksiin haja-astutusalueilla.

Asiasta käytiin poliittistakin kädenvääntöä ja tuolloin rummutettiin sen puolesta että operaattorien tulee tarjota valokuitu näille alueille joilta oltiin purkamassa puhelinverkkoa. Ja valtio ilmeisesti sitoutui tukemaan uuden kuituverkon rakentamista. Loput jäisi ilmeisesti kuntien ja operaattoreiden maksettavaksi.

Tuolloin perusteena käytettiin mm. hdtv:tä ja sanottiin että hdtv-tasoisen kuvan jakelu vaatii vähintään 8 megan yhteyksiä.

Tämän parin vuoden aikana on tapahtunut paljon. 3G-verkko on laajentunut voimakkaasti ja samoin digitan @450 verkko on tullut tarjolle.

Tuosta @450 verkostahan käytiin paljon keskustelua ja sen piti olla korvaava tekniikka lankaverkolle, mutta kuinkahan on mahtanut käydä. En ainakaan itse tunne ketään tuon verkon käyttäjiä. Siitä käytiin kädenvääntöä mikä on laajakaistan määritelmä, ja päädyttiin siihen että 1 megan langaton yhteys voidaan tulkita laajakaistaksi jota ilmeisesti velvoitettiin tarjoamaan niillä alueilla joilla aiottiin purkaa lankaverkko.

Nyt on kuitenkin 3G korvannut pitkälti tuon @450:n ja mokkulasta on tullut koko kansan "langaton laajakaista". Sanotaan että nyt on jo tulossa nopeampi tekniikka joka tarjoaisi yli 10 megabitin mokkulayhteyksiä, on väläytelty kai jo sataakin megabittiä langattomalla tekniikalla. Itse en ole täysin perillä uusimmista teknisistä innovaatioista, mutta käsittääkseni 5 megabittiä on suurin nopeus mitä tällä hetkellä tarjotaan.

Nyt tässä tilanteessa ollaan vasta alettu toteuttaa tätä laajakaistastrategiaa. Näyttää nyt siltä että valokuitu on kärsimässä tappion 3G-verkolle ja on hyvin kyseenalaista haluavatko kunnat investoida valokuitutekniikkaan.

Valokuidulla suunniteltiin rakennettavan verkkoinfrastruktuuri jolla pärjättäisiin pitkälle tulevaisuuteen. Tuolloin puhuttiin että valokuitu venyy jopa sadan megabitin nopeuksiin, mikä taitaa olla nyt totta jo pääkaupunkiseudulla. Nyt kuitenkin aivan ymmärrettävästä syystä epäröidään kannattaako tuohon investoida jos langattomalla laajakaistalla mainostetaan päästävän pian samoihin nopeuksiin. Asiassa on toinenkin ongelma josta ei ole kansalle kerrottu.

Valokuituyhteys tulisi tarjota joka kotiin 2 kilometrin päähän. Tuon "viimeisen mailin" vetäminen jäisikin sitten jokaisen itse kustannettavaksi ja tuo tulisi maksamaan mahdollisesti useita tuhansia euroja.

Nyt näyttää uhkaavasti siltä, että tilanne jää sellaiseksi, että valokuitu on tarjolla tulevaisuudessakin vain isommissa kaupungeissa ja näiden alueiden ulkopuolella ainoa vaihtoehto tulee olemaan jokin langaton tekniikka.

Mikä olisi oikea ratkaisu? Vetää väkisin tuo laajakaistahanke loppuun asti vai jättäytyä kokonaan pois siitä pelkkien langattomien yhteyksien varaan.

Näyttää siltä että tämä laajakaistastrategia meni pahasti pieleen. Tai ainakin sen toteuttamisessa ollaan todella pahasti myöhässä. Jos hanke olisi toteutettu pari vuotta aikaisemmin, olisi voinutkin toteutua julkisin varoin kustannettu koko maan kattava valokuituverkkoinfrastruktuuri. Nyt näyttää siltä, että tämä ei toteudu.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 10, 2009, 22:13:16 ip kirjoittanut Tertzi »
On paljon vaikeampaa iskeä toisen päähän ajatus kuin kirves.

viljo

  • Vieras
Vs: Laajakaistaa kaikille tietoyhteiskuntastrategia pahassa kriisissä?
« Vastaus #1 : Joulukuu 17, 2009, 20:12:00 ip »
http://www.digitoday.fi/yhteiskunta/2009/12/17/suomen-viimeinenkin-kunta-saa-valokuituyhteyden/200925802/66

Suomen viimeinenkin kunta saa valokuituyhteyden
Kuva: Pekka Sakki/Lehtikuva
17.12.2009 16:27 Eduskunnan yllätysrahoitus liittää Utsjoen kunnan ensi vuonna valokuidun runkoverkon yhteyteen.

Haja-asutusalueiden laajakaistatuki nousi hallituksen esittämästä 12,5 miljoonasta eurosta eduskunnassa 12,7 miljoonaan euroon.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta taiteili kansanedustaja Hannes Mannisen (kesk.) johdolla hallituksen esitykseen 200 000 euron ”Utsjoki-lisän”.

Utsjoki on nykyisin Suomen ainoa kunta, jossa ei ole valokuitua. Ilman eduskunnan esitystä Utsjoki olisi säilyttänyt asemansa kuiduttomana paikkakuntana.

Utsjoki ei
kiinnosta Soneraa

Utsjoelta on puuttunut ulkoinen kuituyhteys. Valokuitu loppuu 160 kilometrin päässä Utsjoen kuntakeskuksesta. Kuitu ulottuu pohjoisessa Kaamaseen asti, jossa toimii tutkimuskeskus.

Utsjoen kunta on neuvotellut kuitukaapelin saamisesta teleoperaattori Soneran kanssa. Teleoperaattori ei ole kuitenkaan nähnyt Utsjoen verkkoinvestoinnille kaupallisia edellytyksiä.

Laajakaistayhteydestä on tulossa ensi vuonna jokaisen kansalaisen perusoikeus. Valtio on määritellyt, että ensi vuoden heinäkuuhun mennessä jokaisella suomalaisella pitää olla mahdollisuus päästä vähintään yhden megan yhteyteen.

Utsjokea valtion uudet velvoitteet eivät olisi auttaneet.

– Ei paljon auta rakentaa Utsjoen alueelle sisään valokuituyhteyksiä, jos ulkoinen yhteys puuttuu, Utsjoen kunnanjohtaja Viljo Pesonen sanoo.

Runkoverkon rakentamiseen Kaamasesta Utsjoen kuntakeskustaan kunnalla ei ole varoja.

– Runkoverkkoyhteys maksaa 200 000 euroa. Siihen ei ole edellytyksiä kunnassa, jossa jo nyt menoja on enemmän kuin on tuloja, Pesonen laskee.

Pesosen mukaan valtion rahoitus ja nopeat kuituyhteydet tuovat kuntalaisten palvelut uudelle tasolle. Nopeat yhteydet helpottavat muun muassa terveyskeskuksessa asiointia. Utsjoella ei ole omia röntgenlaitteita. Paikkakuntalaiset joutuvat käymään kuvattavina keskussairaalassa.

– Olemme olleet kupariverkon ja langattomien yhteyksien varassa. Röntgenkuvien lähetys on tukkinut verkkoyhteydet pariksi tunniksi, Pesonen sanoo.

Kunnat jakaantuvat
kolmeen kastiin

Utsjoki on erityistapaus maan kuntakentässä. Muut kunnat jakaantuvat haja-asutusalueen laajakaistatuessa kolmeen kastiin. Kunnan osuus jää taloudesta tilanteesta riippuen 8, 22 tai 33 prosenttiin.

Köyhimpien kuntien osuus laajakaistasta on 8 prosenttia. Viestintäministeri laatii listaa näistä kunnista. Maa- ja metsätalousministeri puolestaan tekee listaa kunnista, joiden osuudeksi tulee 22 prosenttia hankkeista.

Jos kunta ei pääse kummankaan ministerin listalle, se joutuu kustantamaan kolmanneksen laajakaistayhteyksistä.

Haja-asutusalueiden laajakaistatukea koskeva laki tulee voimaan tammikuun alussa.


Heidi Vaalisto

Teksti on lisensoitu Creative Commons Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen-lisenssillä.

Tertzi

  • Full Member
  • ****
  • Viestejä: 1256
  • Karma: +0/-0
Vs: Laajakaistaa kaikille tietoyhteiskuntastrategia pahassa kriisissä?
« Vastaus #2 : Tammikuu 28, 2012, 23:10:31 ip »
Verkko-osuuskunta kuuskaista on nyt aloittamassa valokuituverkon rakentamisen.

Alustavien hintatietojen mukaan valokuituun liittyminen maksaa tällä hetkellä n. 1500 euroa mikäli talo liitetään verkkoon nyt kun verkkoa rakennetaan. Myöhemmin hinta tulee ilmeisesti nousemaan tuosta.

10 megabitin yhteyden kuukausimaksu on 52 euroa
100 megabitin yhteyden kuukausimaksu on 58 euroa

Taajama-alueelle valokuituverkkoa ei rakenneta ollenkaan, koska tuo hanke koskee vain haja-asutusalueelle rakennettavaa valokuituverkkoa johon siis saadaan tuota valtion tukea. Taajama-alueella on oletettu että verkkoja rakennettaisiin markkinavetoisesti, mutta pienissä kunnissa tämä ei nähtävästi toteudu, taajama-alueella mokkulan lisäksi on tarjolla on 24mbps laajakaista joka joudutaan paikoin rajoittamaan 8mbps nopeuteen jotta yhteys toimisi varmasti. Adsl-yhteys maksaa tavallisimmin 30-40 euroa/kk paikasta riippuen.

Jos pitää tuota 1500 euron liittymishintaa kohtuuttoman suurena, niin ainoa vaihtoehto haja-asutusalueela on edelleen mokkula.

Näyttää siis siltä että tuohon verkkoon tulevan liittymään lähinnä yritykset, mutta monille tuo liittymishinta tulee esteeksi. Langaton verkko on siis edelleen ainoa vaihtoehto useimmille maaseudulla asuville. Valokuituun liittymishinta on sama riippumatta siitä kuinka kaukana valokuituverkosta asuu, eli vaikka kuitu menisi pihan poikki niin liittyminen maksaa saman 1500 euroa.

Hinnaston mukaan kuuskaista veloittaa lisäksi päätelaitteesta 177 euroa, päätelaitteen asennuksesta 80,80 euroa ja välikuitukaapelista 15 euroa.
On paljon vaikeampaa iskeä toisen päähän ajatus kuin kirves.

JohnDoe

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1787
  • Karma: +0/-0
Vs: Laajakaistaa kaikille tietoyhteiskuntastrategia pahassa kriisissä?
« Vastaus #3 : Syyskuu 13, 2012, 22:22:41 ip »
Hinnaston mukaan kuuskaista veloittaa lisäksi päätelaitteesta 177 euroa, päätelaitteen asennuksesta 80,80 euroa ja välikuitukaapelista 15 euroa.

Tilasin liittymävalmiuden haja-asutusalueella kun asun. Sitten, kun kytkeminen toimintaan tulee joskus ajankohtaiseksi, niin pitää alkaa noista tinkimään. Luulisin päätelaitteen saavani jostain halvemmalla ja asennuskin voisi onnistua ihan itse. Aika näyttää, miten asiat etenevät.

Tertzi

  • Full Member
  • ****
  • Viestejä: 1256
  • Karma: +0/-0
Vs: Laajakaistaa kaikille tietoyhteiskuntastrategia pahassa kriisissä?
« Vastaus #4 : Maaliskuu 17, 2013, 09:52:29 ap »
Tilannepäivitys:

Lumien sulettua kaivinkoneet lähtevät vetämään kuitua maahan. Nyt on kuulemma viimeiset hetket kun otetaan vastaan tilauksia, sen jälkeen kun valtion tukema hanke on loppu, viimeisen mailin kaivaminen saattaa maksaa jopa yli 7000 euroa.

Jos kuidun tilaa nyt kun runkoverkkoa rakennetaan, halvimmillaan saa valokuituvalmiuden 492 eurolla, mikä tarkoittaa sitä että kuitu kaivetaan tontille kivijalan viereen kiepille, mistä se voidaan myöhemmin kytkeä taloon.

Kuitu taloon kytkettynä maksaa 1352 euroa, tämän lisäksi päätelaite + välikuitu + kytkentä ja testaus yhteensä 1612 euroa.

Runkoverokon rakennuskustannuksia maksetaan verkkomaksulla joka on 36,30 euroa kuussa, tämän lisäksi maksetaan erikseen datasta, kuuskaistan datamaksu on 12 euroa kuussa 50 megan yhteydestä ja 22 euroa kuussa 150 megan yhteydestä, eli nopeudet ovat nousseet alkuperäisestä 100 megasta 150 megaan.

Halutessaan voi myös ostaa datan joltain muulta palveluntarjoajalta, mutta joka tapauksessa joutuu maksamaan kuuskaistalle verkkomaksua.

Taloyhtiön tapauksessa taloyhtiö maksaa liittymän asennuksen plus verkkomaksun 36,60 kuussa ja asukkaiden yhteydet on hinnoiteltu seuraavasti:

1/1 Megan yhteys 20 euroa/kk
2/2 Megaa 22,70 euroa/kk
50/50 Megaa 30,20 euroa/kk
150/150 Megaa 36,20 euroa/kk

Taloyhtiön sisällä yhteydet voidaan tehdä vdsl-yhteytenä puhelinverkon kautta mikä kuuskaistan mukaan tarjoaa maksimissaan 100 megan nopeuden, saa nähdä mihin käytännössä päästään talon sisäisessä puhelinverkossa. Uudemmissa taloissa missä on yleiskaapelointi päästään täyteen 150 megan nopeuteen.
On paljon vaikeampaa iskeä toisen päähän ajatus kuin kirves.

Tertzi

  • Full Member
  • ****
  • Viestejä: 1256
  • Karma: +0/-0
Vs: Laajakaistaa kaikille tietoyhteiskuntastrategia pahassa kriisissä?
« Vastaus #5 : Maaliskuu 17, 2013, 09:56:49 ap »
Kuuskaista tarjoaa kuitua myös kesämökeille, kuulemma 2 kuukautta vuodesta tarvitsee maksaa täyttä hintaa ja lopun aikaa voi pitää yhteyden pois käytöstä jolloin siitä maksetaa ylläpitomaksu 8,14 euroa kuussa.
On paljon vaikeampaa iskeä toisen päähän ajatus kuin kirves.

Viheraho

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 15041
  • Karma: +0/-0
  • Minä itte :)
    • Pasi Viherahon kotisivut - The homepage of Pasi Viheraho
Vs: Laajakaistaa kaikille tietoyhteiskuntastrategia pahassa kriisissä?
« Vastaus #6 : Lokakuu 21, 2016, 13:01:40 ip »
http://www.ksml.fi/keski-suomi/Jyv%C3%A4skyl%C3%A4-ja-Saarij%C3%A4rvi-vet%C3%A4v%C3%A4t-Kuuskaistan-k%C3%A4r%C3%A4jille/374618

 Jyväskylä ja Saarijärvi vetävät Kuuskaistan käräjille
Valokuitukaapelia vedettiin Keiteleentien varteen kesällä 2013 Viitasaarella.
Valokuitukaapelia vedettiin Keiteleentien varteen kesällä 2013 Viitasaarella. Kuva: Aapo Siippainen

Jyväskylän ja Saarijärven kaupungit ovat jättäneet Keski-Suomen käräjäoikeuteen haastehakemuksen Verkko-osuuskunta Kuuskaistan operaattorisopimuksen purkamista ja ennakkomaksujen palauttamista koskevassa asiassa.

Verkko-Osuuskunta Kuuskaista solmi muiden muassa Saarijärven ja Jyväskylän kaupunkien kanssa laajakaistaverkon toteuttamista koskevan operaattorisopimuksen keväällä 2013. Sopimuksessa edellytettiin, että Finnvera tai muu vastaava taho myöntäisi hankkeelle rahoituksen.

Verkko-osuukunta Kuuskaista ilmoitti syksyllä 2013, että sopimusten edellyttämää rahoitusta ei saada eikä hankkeen jatkaminen verkko-osuuskunnan toteuttamana ole mahdollista.

Hankkeen jatkamiseksi Kuuskaista esitti, että Saarijärven ja Jyväskylän kaupungit liittyisivät osakkaina uuteen maakunnalliseen Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:öön, jota kaupungit pääomittaisivat ja antaisivat omavelkaisen takauksen uuden yhtiön veloista. Saarijärvi ja Jyväskylä eivät liittyneet verkkoyhtiöön muun muassa siitä syystä, että kuntien takausvastuut olisivat tässä vaihtoehdossa kasvaneet merkittävästi alkuperäisestä ratkaisusta.

Kaupungit kävivät neuvotteluja Kuuskaistan kanssa viime syksystä alkaen, mutta tuloksetta. Verkko-osuuskunta on kiistänyt kaupunkien vaatimukset ja perusteet maksujen palautukselle. Tämän vuoksi kaupungit päätyivät vaatimuksineen käräjätielle.

Jyväskylän kaupunki on maksanut ennakkomaksuja Kuuskaistalle liki puoli miljoonaa euroa.
Viina lahjoitukset Bitcoineina tänne :

1J4gaTHuHWqDxacq4HojEcLagiJWLJ5D8X