Viheraho.info

Yleinen keskustelu => Yleinen keskustelu => Aiheen aloitti: Viheraho - Syyskuu 05, 2019, 15:09:20 pmOtsikko: Luottaako joku vielä facebookkiin ?
Kirjoitti: Viheraho - Syyskuu 05, 2019, 15:09:20 pm
https://www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000006058966.html (https://www.is.fi/digitoday/tietoturva/art-2000006058966.html)


 Uusin tietosuojakömmähdys on mittaluokaltaan valtava, mutta ei välttämättä suoraan Facebookin syytä.
Facebook-käyttäjien tietoja on ollut valtavin mitoin kenen tahansa saatavilla palvelimella, jota ei ollut salasanalla suojattu. Asiasta kertoo esimerkiksi TechCrunch, joka viittaa tiedot löytäneen Upguard-yhtiön selvitykseen.

Meksikolainen Cultura Colectiva oli jättänyt yhdelle Amazon-yhtiön palvelimelle yli 540 miljoonaa tallennetta, joissa oli muun muassa kommentteja, tykkäyksiä, reaktioita ja tilien nimiä. Lisäksi löytyi toinen palvelin, jolla oli tietoja yli 22 000 käyttäjästä nyt jo lopettaneen kalifornialaisen At The Pool -yhtiön jäljiltä. Näissä tiedoissa oli mukana esimerkiksi kaverilistoja, valokuvia ja ryhmäjäsenyyksiä.

Facebook otti Amazoniin yhteyttä tietojen poistamiseksi. Facebook korostaa kieltäneensä tietojen säilyttämisen tällä tavalla. Yhtiö sanoo, ettei ole havainnut merkkejä tietojen väärinkäytöstä. Tapaus tuo silti mieleen Cambridge Analytica -skandaalin, jossa kymmenien miljoonien käyttäjien tietoja kerättiin luvatta poliittisiin tarkoituksiin.

Uusimmassa tapauksessa ei ilmeisesti vuotanut salasanoja. Facebook on tosin itse vaarantanut jopa satojen miljoonien käyttäjiensä salasanat säilyttämällä niitä selväkielisinä omilla palvelimillaan.

    Lue lisää: Facebookilta uskomaton moka – Tietoturvayhtiö: Vaihda salasanasi heti

Sen jälkeen Facebook jopa kyseli uusilta käyttäjiltä heidän sähköpostinsa salasanaa, mikä tyrmättiin välittömästi ”hirveänä” ideana.

    Lue lisää: Facebookilta poikkeuksellisen härski temppu – halusi henkilökohtaisen sähköpostin salasanan

Facebook on ollut viime aikoina ja oikeastaan jo monen vuoden ajan tiuhaan uutisissa tietosuojaongelmiensa takia. Siksi ei ehkä ole yllättävää, että nyt yhtiö haluaa kiillottaa kilpeään julkisuudessa. Business Insiderin mukaan Facebook on tehnyt sopimuksen The Daily Telegraphin kanssa.

Sopimukseen kuuluu, että yhtiö ostaa brittilehdeltä kymmeniä sponsoroituja artikkeleita, joissa Facebook esitetään myönteisessä valossa esimerkiksi terrorismiin ja vihapuheeseen liittyen.