Viheraho.info

Yleinen keskustelu => Poliisin ja virkamiesten toiminnasta => Aiheen aloitti: Viheraho - Joulukuu 01, 2016, 23:56:44 pmOtsikko: Vasemmankaista poliisi pistettiin jäähylle
Kirjoitti: Viheraho - Joulukuu 01, 2016, 23:56:44 pm
Aika virkaintoinen tää kyllä tienpäällä oli.
Ehkä pieni jäähy tekee ihan hyvää.
Tässä asiassa on kyllä aivan oikeassa.Valvontakamerat on rahastusta eikä ole parantamassa liikenneturvallisuutta.
Toivottvasti valittaa ja saa korvauksia.

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2324733 (http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2324733)
Automaattista nopeusvalvontaa voimakkaasti arvostellut lahtelainen vanhempi konstaapeli Olli Rauhala on erotettu virastaan määräajaksi. Hämeen poliisilaitoksen johto hyllytti alaisensa neljäksi kuukaudeksi. Tältä ajalta Rauhala ei saa palkkaa, joten kurinpitotoimesta aiheutuu hänelle noin 12 000 euron menetys.

Työnantaja perustelee hyllyttämistä Rauhalan sopimattomalla käyttäytymisellä. Kurinpitopäätöksen mukaan hän on tämän vuoden huhtikuusta alkaen ajanut lähes 200 kertaa ylinopeutta niin, että nopeusvalvontakamera on välähtänyt. Sillä perusteella häntä epäillään toistuvista liikennerikoksista.

Ylinopeudet on ajettu valtatie 12:lla, ja etenkin Kärpäsenmäen kamera Lahdessa on ottanut useita kuvia.

Esimiesten kehotuksista huolimatta konstaapeli on poliisilaitoksen mukaan jatkanut toimintaansa. Nopeusvalvontalaitteiden mittaamista lievistä ylinopeuksista hänelle kertyi 112 kirjallista huomautusta, ja kamera saattoi yhden tunnin aikana välähtää jopa 18 kertaa. Sakkoja ei tullut kertaakaan.

Työaikaseurannasta ilmeni, että ainakin 11 ylinopeustapausta oli sattunut Rauhalan työajalla. Ylinopeuksia ei kuitenkaan ajettu poliisiautoilla.

Kurinpitotoimet tulivat vireille lokakuun alussa, kun poliisin liikenneturvallisuuskeskus otti yhteyttä Hämeen poliisilaitokseen.

Olli Rauhala kertoi esimiehilleen haluavansa tuoda esiin automaattisen liikennevalvonnan epäkohtia. Hän antoi lokakuun lopulla omasta aloitteestaan haastattelun Etelä-Suomen Sanomille, jossa hän ruoti automaattisen liikennevalvonnan heikkouksia.
Huono esimerkki

Hämeen poliisilaitoksen johdon mielestä vanhempi konstaapeli Rauhala on toiminnallaan heikentänyt poliisin arvovaltaa ja näyttänyt huonoa esimerkkiä työtovereilleen. Hänen katsotaan aiheuttaneen harmia myös poliisin liikenneturvallisuuskeskukselle. Syntilistaan kuuluu vielä luvaton poistuminen työvuorosta ainakin 11 kertaa.

Asianomainen itse pitää saamaansa neljän kuukauden erottamisrangaistusta ankarana. Määräaikaisen erottamisen pituus vaihtelee yhden ja kuuden kuukauden välillä.

- Rikoksia on tehty virantoimituksessa ja silti seuraamuksena on ollut kaksi kuukautta tai vähemmän. Puhumattakaan ylempien herrojen tekemisistä, joista ei tule mitään seuraamuksia.

Kurinpitorangaistus on virkamiesoikeudellinen toimi. Se on eri asia kuin esitutkinta, joka on vireillä samoista ylinopeuksista. Samasta asiasta voi siis tulla kaksi rangaistusta, toinen kurinpitoperusteella ja toinen rikosperusteella.

- Se on juridinen merkillisyys, sanoo Rauhala.

Hän huomauttaa, ettei kurinpitopäätöksissä ole sen tarkemmin yksilöity epäiltyjä ylinopeuksia. Outoa on hänen mukaansa sekin, että pelkästään kirjallisiin huomautuksiin johtaneista ylinopeuksista aiheutuukin nyt 12 000 euron vahinko.

Lain määräykset virkamiesten käyttäytymisestä ovat Rauhalan mielestä niin väljät, että niitä voidaan soveltaa hyvin monenlaisiin tapauksiin.

- Virkamiesten keskuudessa puhutaan mielivaltapykälästä.

Olli Rauhala aikoo palata poliisin tehtäviinsä Lahden pääpoliisiasemalle, kun hyllytys on päättynyt.

- Minulla ei ole koskaan ollut poliisin työn suhteen huomauttamista.